Kortrijk zegt massaal sorry als voorbode op internationale conferentie over herstel

© TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Sorry zeggen of durven verwoorden hoeveel pijn een reactie je deed. We kennen het allemaal en we doen het allemaal veel te weinig. Net daarom organiseert stad Kortrijk in samenwerking met Ligand (vzw Oranjehuis) een heuse ‘sorry-campagne’ in het hart van zijn grondvesten. Die campagne gaat ook nog eens hand in hand met een internationale conferentie over herstelgericht werken.

Stad Kortrijk slaat daarmee twee vliegen in één klap want van 15 tot en met 17 mei gaat op het Kortrijkse Buda-eiland een internationale conferentie van start over herstelgericht werken. Een initiatief van het Amerikaanse International Institute for Restorative Practices of kort gezegd IIRP. De verwelkoming van dit project kadert eveneens in het nieuwe Kortrijkse bestuursakkoord waarin Kortrijk de beste stad van Vlaanderen wil worden.

Herstelgericht werken is vooral actief binnen de sociale sector waarin men uitgaat van de krachten van de persoon of waarin men wil werken rond moeilijke relaties. Daarnaast kan die gedachte mensen helpen om een veerkrachtig leven te verkrijgen. In de context van Kortrijk gaat de conferentie vooral over het leren omgaan met conflicten binnen diensten, organisaties of scholen. “We zoeken alternatieven om uitsluitingen te voorkomen. We willen mensen sorry laten zeggen en ze de kracht en durf geven om het te doen. We zijn dan ook bijzonder trots dat de conferentie rond herstelgericht werken in Kortrijk kan plaatsvinden. Er zullen mensen van over de hele wereld naar de conferentie afzakken. We rekenen op een 270-tal internationale gasten. Door de conferentie te combineren met een campagne trekken we hier extra aandacht mee”, besluit Stijn Deprez, coördinator Ligand.

Stoelen

Om de sorry-campagne extra kracht bij te zetten zullen op verschillende plaatsen in de stad stoelen geplaatst worden waar mensen kunnen gaan zitten en sorry zeggen tegen elkaar. “We hopen met deze stoelen mensen aan te sporen actief dingen te laten zeggen. De stoelen zullen verspreid staan in Kortrijk, waaronder de Veemarkt en Grote Markt. Herstelgericht werken is een essentieel onderdeel binnen de schoolmuren. De scholen zijn een vragende partij naar goede gespreksmethodieken. Jongeren hebben het vaak nog moeilijk met sorry zeggen, maar het kan zeker opluchten”, aldus Kelly Detavenier, schepen van Onderwijs.

In Athena Heule zijn ze alvast experts geworden met de sorry gedachte. “Het werkt verbindend om leerlingen over dit thema ervaringen te laten uitwisselen en dat in slechts een halfuurtje tijd. Eén van de leerlingen greep zelfs de kans om sorry te zeggen tegen een leerkracht die in de cirkel zat”, besluit leerlingenbegeleider Martijn Debonnet.

5.000 briefkaarten

Stad Kortrijk combineert, in samenwerking met vzw Oranjehuis/Ligand, de sorry-campagne week met de internationale conferentie over herstel en voorziet 5.000 briefkaarten waarop men teksten kan schrijven aan degene die ze willen bereiken. Ook de stoelen zullen duidelijk in het stadsbeeld gebracht worden. Om alles nog krachtiger te maken wordt ook opgeroepen om op sociale media actief te zijn onder hashtag #sorrytime. De initiatiefnemers hopen daarmee andere mensen te inspireren en te activeren. Tegen wie zeg jij sorry vandaag? #sorryvooralles

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier