Kortrijk zal nauwlettend toezien op nieuwe hennepwinkel

Vincent Van Quickenborne: "Dat we de winkel gesloten of verzegeld hebben, klopt niet." © Foto Belga
Redactie KW

Er is in Kortrijk nogal wat te doen rond de nieuwe winkel De Boeren, die afgelopen weekend open ging. Die winkel verkoopt namelijk hennepproducten. Kortrijk laat de winkel toe, maar zal nauwlettend toezien dat de strikte voorwaarden, opgelegd door de FOD Volksgezondheid, worden gerespecteerd.

Enkele maanden geleden stelden de eigenaars van De Boeren hun plannen voor aan onder meer burgemeester Vincent Van Quickenborne. De winkel verkoopt namelijk producten die afgeleid zijn van hennep (of cannabis). Het gaat onder meer om kleren, zeep en olie.

Voor de verkoop van dergelijke producten moeten een aantal regels in acht genomen worden. “We hebben raad gevraagd aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid maar door de val van de regering hebben we daar geen antwoord op gekregen. Er zijn diverse regelgevingen die van toepassing kunnen zijn op het aanbieden van hennepplant (cannabis) en van cannabidiol (CBD)”, aldus Van Quickenborne. “De winkel mag dus open gaan, maar moet aan de voorwaarden voldoen. We zullen ook geregeld controles houden.”

Verdovende middelen met een THC-gehalte hoger dan 0,2 procent mogen niet verkocht worden, net zoals voedingsmiddelen, op enkele uitzonderingen na, of medicijnen, en daar zal Kortrijk op toe zien. “Maar dat we de winkel gesloten of verzegeld hebben, klopt niet“, besluit Van Quickenborne.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier