Kortrijk wint ICT-prijs Gouden Bit dankzij invoering van Thuisloket

Redactie KW

Kortrijk heeft de Gouden Bit gewonnen. Die bekroont de slimme inzet van informatie en technologie van een lokale overheid. Kortrijk werd gelauwerd met het project Thuisloket, waarmee maar liefst 17 attesten online kunnen aangevraagd worden.

Kortrijk is goed op weg om de stad zonder traditioneel stadhuis te worden. Dat wil zeggen dat de Kortrijkzaan zich niet meer voor alles fysiek naar het stadhuis hoeft te verplaatsen. De stad krijgt dan ook de award voor de digitale aflevering van attesten en vergunningen voor ingebruikname domein.

Kortrijk is een voorloper in het rechtstreekse gebruik van databanken, standaarden en voorzieningen van de Vlaamse en federale overheid. “Met de digitale toepassingen voor Burgerzaken kunnen 17 verschillende attesten en uittreksels worden opgevraagd en afgewerkt en dat 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7. Voor de inname van het openbaar domein in kader van werken, renovaties, verhuisbewegingen, kan je van thuis uit, de klok rond, een aanvraag indienen en volledig afhandelen”, aldus Koen Byttebier, schepen voor Administratieve Vereenvoudiging.

Brugge grijpt er net naast

Kortrijk investeerde 55.000 euro in het systeem en betaalt 25.000 euro jaarlijkse kosten voor het onderhoud. Begin maart ging federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zelf nog een kijkje nemen in Kortrijk om het systeem eventueel verder uit te rollen. Al zo’n 30 Vlaamse gemeenten zijn op de kar gesprongen. De steden Mechelen, Brugge en Kortrijk werden genomineerd. Kortrijk kwam donderdag in Antwerpen als winnaar uit de bus.

(Belga)