Kortrijk Weide blijft bloeien: graffitimuur en boulderrots geven kleurrijke toets aan hotspot

De graffitimuren werden ingehuldigd door jongeren van Artkor. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Na eerdere succesvolle episodes met Depart, Tranzit en het Lago-zwembad, worden op Kortrijk Weide de graffitimuren en boulderrots afgewerkt. De achterkant van jeugdcentrum Tranzit, ter hoogte van de Spoorwegtuin, was eerder een verloederde buurt. Nu wordt een lichtrijke, groene omgeving waar jongeren hun creatieve zelve kunnen uiten.

Straatkunstenaars zijn al jaren vragende partij om de scene binnen de stadsmuren te kunnen laten groeien. Omdat men niet overal met graffiti aan de slag kan, is een goede samenwerking met de stad dus van groot belang. Naast de V-Tex-site in de Sint-Janswijk kan de Spoorwegtuin nu ook toegevoegd worden aan het lijstje van oefenlocaties. Wanneer de muren vol met kunst staan krijgt ArtKor het laatste woord over de nieuwe laag. Ze doen dit in samenspraak met JC Tranzit zodat jongeren zich regelmatig kunnen uitleven.

“We willen tegemoet komen aan de jeugd en organisaties die hier al lang naar op zoek zijn”, stelt schepen van Cultuur Axel Ronse. “Daarnaast hebben we voorzien in een speciale vuilbak om lege graffitibussen in te deponeren zodat de locatie ook proper blijft. We willen als stad ook sterk inzetten op kunst in de openbare ruimte en daarvoor maken we specifieke budgetten voor vrij. Met dit project willen we de sterke street art-cultuur in Kortrijk ondersteunen.” Stad Kortrijk investeert de komende jaren voor 50.000 euro in het verhaal van de kunst voor openbare ruimtes.

Hagedissen

Er werd gekozen om een wandeltraject langs de nieuwe tuin te leiden. Het wandelpad brengt bezoekers van het spoor tot de goederenloods langs de boulderrots en grafittimuren. Daarnaast werden er ook voldoende zitbanken om tot rust te komen, voorzien. Even was er schrik voor de bedreigde muurhagedissen maar daarvoor werd een creatieve oplossing gevonden. Onder de wandelpaden bevinden zich speciale rotsblokken met voldoende ruimte tussen zodat de dieren zich naar hartenlust kunnen begeven.

De populatie is zelfs toegenomen van 48 naar meer dan 100 muurhagedissen die gespot werden tijdens diverse tellingen. Dat ligt zelfs boven het aantal populaties langs de Samber en Maas. We mogen onze telling zelfs maal 2 of 3 doen omwille van een relatief grote foutenmarge bij de telling”, zegt schepen Bert Herrewyn, bevoegd voor Jeugd en Biodiversiteit. “Wie de muurhagedissen wil spotten begeeft zich trouwens het best langs de zuidkant van de muur, daar vertoeven ze het liefst.”

Urban Sports

De gloednieuwe boulderrots werd al uitvoerig getest bij de opening
De gloednieuwe boulderrots werd al uitvoerig getest bij de opening© TVK

Net zoals de recent geopende dirt-track naast Kortrijk Weide was het voor velen uitkijken naar de boulderrots. Het Urban Sports Park waar freerunning en calisthenics reeds ingeburgerd waren wordt nu uitgebreid met de klimrots. De drie meter hoge muur die geen harnas of touwen behoeft zal dus een stevige uitdaging vormen voor de sporters. Voor de boulderrots maakte de stad Kortrijk een budget vrij van bijna 32.000 euro en is net zoals de graffitimuur vrij toegankelijk voor iedereen. De stad hoopt hiermee tegemoet te komen aan de vele vragen van jongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier