Kortrijk vroeger en nu: de Centrum Galerij

Op de oude foto herken je de Centrum Galerij zoals die er in 1993 uitzag. Onderaan een zicht vanop het Schouwburgplein op het huidige KBC-pand. © Beeldbank Kortrijk
Redactie KW

Het huidig KBC pand aan het Schouwburgplein werd door de jaren heen voor allerlei doeleinden gebruikt: van textielwarenhuis tot bank. Tot midden jaren ’80 vond de Innovation er onderdak.

In het nummer 30 van de nabijgelegen Doorniksestraat woonde in de 19de eeuw de familie Beck de Salmon. Op die plaats werd in 1939 het warenhuis Teco opgericht. Teco is de afkorting van N.V. Textile Corporation. In 1951 werd de Teco uitgebreid en kreeg de corporatie een toegang op het Schouwburgplein. Het textielwarenhuis werd in april 1954 door de Innovation, of juister A l’ Innovation, overgenomen.

Innovation was de naam van enkele Belgische grootwarenhuizen. Het eerste warenhuis werd in 1897 geopend in Brussel. Al snel volgden vestigingen in de rest van België. De Innovation sloot op 7 juli 1984 zijn deuren. Het gebouw stond slechts 14 maanden leeg want in oktober 1985 werd daar de Centrum Galerij geopend met een wandeldoorgang van de Doorniksestraat naar het Schouwburgplein.

Kortrijk vroeger en nu: de Centrum Galerij
© JVGK

Het was de eerste kleine K in Kortrijk met op twee van de drie verdiepingen zithoekjes, boetieks, winkeltjes en veel horecazaken. Zo onder meer Brasserie Opera, Taverne Figaro en de drukbezochte Snooker King en het Chinees Restaurant met zicht op het Schouwburgplein.

Vandaag de dag wordt het pand ingenomen door Ibis Hotel en een bankkantoor van KBC. In 2017 werd het gebouw naast het gebouw van de KBC afgebroken voor een modern appartementsgebouw.