Kortrijk viert Werelddierendag op 4 oktober

© THIERRY ROGE Archief Belga
Redactie KW

Stad Kortrijk plaatst dierenwelzijn hoog op de agenda en zet deze legislatuur versterkt in op een aantal concrete acties in samenwerking met verschillende experts en partners.

Dat de stad het goed doet, bevestigt ook GAIA met een uitgebreide analyse waar Kortrijk als een van de voorbeeldsteden uitkomt op vlak van dierenwelzijn. Denk maar aan de diervriendelijke anticonceptie voor duiven, nieuwe en opgewaardeerde hondenloopweides, de aanstelling van een medewerker dierenwelzijn en de oprichting van een adviesgroep.

Met de oprichting van die adviesgroep Dierenwelzijn bundelt Kortrijk de krachten met een vertegenwoordiging van dierenartsen, politiezone Vlas, dierenasiel Leiestreek, dierenwelzijnsorganisaties Vogelbescherming Vlaanderen en GAIA en de sociale diensten van de stad. Uit die samenwerking komen een aantal sterke acties voort. Met als meest prominente de ondersteuning van gezinnen met minder financiële middelen: Stichting Prins Laurent.

“Met een nieuwe samenwerking met de Stichting Prins Laurent wil de stad garanderen dat gezinnen met minder financiële middelen niet onderdoen op de medische verzorging van hun huisdier”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn.

Hoe werkt het?

Op doorverwijzing van de sociale diensten van de stad en na een check of er voldaan wordt aan de voorwaarden van de stichting (o.a. op basis van inkomen), kunnen de gezinnen terecht in het Gentse dispensarium van de stichting dat ondersteund wordt door de faculteit Dierengeneeskunde van UGent. De aangeboden zorg varieert van jaarlijkse controle en vaccins tot complexe chirurgische ingrepen. De dienstverlening blijft 1 jaar geldig, het gezin betaalt daarvoor 20 euro. De stad staat in voor de toeleiding, de administratieve ontzorging en indien nodig het vervoer naar Gent.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.