Kortrijk verplicht mondmaskers overal en beperkt contactbubbels tot 10 personen

Mondmaskers zijn nu al verplicht in winkels. © AN
Olaf Verhaeghe

Het Kortrijkse stadsbestuur neemt zich voor om een algemene mondmaskerplicht in te voeren op alle publiek toegankelijke plaatsen, zowel in het centrum van de stad als in alle deelgemeenten. Daarnaast beperkt Kortrijk ook de contactbubbels tot maximaal tien personen. Dat heeft een bijzonder College vrijdagochtend beslist. De provinciegouverneur en de Vlaamse gezondheidsinspectie moeten de maatregelen wel nog goedkeuren.

Het Kortrijkse stadsbestuur verstrengt dus de federale maatregelen die vanaf zaterdag verplicht zijn. Wie zich in Kortrijk of de deelgemeenten op publiek toegankelijke plaatsen begeeft en ouder is dan 12 jaar, moet een mondmasker dragen.

De maatregel is ingegeven vanuit de vaststelling dat de coronabesmettingen zich niet enkel op drukke plaatsen in het centrum voordoen, maar ook in de niet-stedelijke omgevingen zoals de zuidelijke rand van de stad”, duidt burgemeester Van Quickenborne (Team Burgemeester) de mondmaskerplicht. “We kiezen meteen ook voor de duidelijkheid én de opvolgbaarheid voor de bevolking en ordehandhaving.”

Ben je onderweg met de auto, motor, fiets of step, dan is een mondmasker dragen niet verplicht. Ook bij het sporten, werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vragen of voor mensen die een medisch attest kunnen voorleggen, geldt een uitzondering. Voor horecazaken blijft de federale regeling van kracht: enkel aan tafel kan het mondmasker worden afgezet.

Kleinere bubbels

Maar het Kortrijkse stadsbestuur gaat nog een stap verder en stelt voor om de contactbubbels te beperken tot maximaal tien personen per week, in plaats van de huidige 15. Samenscholingen met meer dan tien mensen zijn dus verboden, ongeacht de plaats. “Hiermee volgen we het advies van de virologen”, aldus Van Quickenborne nog. “Het blijkt immers dat de verspreiding van het virus voornamelijk via samenkomsten met vrienden en familie gebeurt. Door de bubbel te verkleinen, willen we een duidelijk signaal stellen.”

Evenementen en markten

De komende weken vinden er heel weinig evenementen plaats in de stad. Het gaat voornamelijk over straat- en buurtfeesten. De mondmaskerplicht geldt ook daar ook. Registreren is hiervoor niet verplicht, gelet op de aard van deze evenementen.

Tijdens de markten worden de looplijnen terug ingevoerd en wordt er met stewards gewerkt die de mensen wijzen op de verplichtingen van het dragen van een mondmasker en het houden van de nodige afstand. En vanaf zaterdag zijn er in het winkelwandelgebied opnieuw toegangspoorten en stewards. Tot slot wordt aan de politie gevraagd om gericht patrouilles in te zetten over het hele grondgebied.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.