Kortrijk en 13 andere gemeenten vaccineren vanaf 5 januari

Kortrijk kan beginnen vaccineren vanaf 4 januari. (foto Belga)©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Kortrijk kan beginnen vaccineren vanaf 4 januari. (foto Belga)©BENOIT DOPPAGNE BELGA
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf 4 januari zouden er coronavaccins moeten beginnen aankomen in AZ Groeninge. De dag erna kunnen WZC’s beginnen vaccineren. Het zou gaan om ongeveer 5.200 dosissen, genoeg om alle bewoners van de veertien W13-gemeenten in te enten. Het personeel moet nog even geduld oefenen.

“We kregen inderdaad bericht van Vlaanderen dat de vaccins vanaf 4 januari geleverd zullen worden aan AZ Groeninge”, bevestigt Philippe De Coene, schepen voor SP.A in Kortrijk maar ook voorzitter van W13, een vereniging van de veertien OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en het CAW. “Ik zeg wel vanáf. We houden er dus rekening mee dat niet alle 5.200 dosissen die we nodig hebben, in een keer geleverd worden. Mocht dat wel het geval zijn, dan kunnen wij op drie dagen alle bewoners gevaccineerd krijgen. Maar we houden er rekening mee dat dat wel eens tot eind januari zal duren.”

Over de vaccins voor de bijna 7.500 personeelsleden van de woonzorgcentra in Zuid-West-Vlaanderen is er nog geen duidelijkheid. Het ziet ernaar uit dat zij iets langer geduld zullen moeten oefenen.

Diepvries

In AZ Groeninge worden de vaccins in eerste instantie in de diepvries bewaard. Het ziekenhuis heeft daar de nodige infrastructuur voor. Een private firma zal instaan voor de verdeling aan de woonzorgcentra. De inenting zelf mag gebeuren door de verpleegkundigen die er werken, maar altijd in aanwezigheid van een arts. “Bewoners mogen uiteraard zelf beslissen of ze het vaccin willen”, aldus Philippe De Coene.

“Van mensen die niet wilsbekwaam zijn omdat ze dementie hebben bijvoorbeeld, zal de familie worden gecontacteerd. Dat proces hebben we al in gang gestoken. Via Zorg Kortrijk hebben we ook al een bevraging gestart. Al denk ik persoonlijk dat de meeste van onze bewoners ervoor zullen kiezen om zich te laten inenten.”

Geen versoepelingen

De voorzitter belooft wel dat bewoners die ervoor kiezen om dat niet te doen, niet anders behandeld zullen worden. “We gaan hen zeker niet in quarantaine plaatsen of zo.”

Plannen om de nog relatief strenge bezoekregeling te versoepelen zijn er in eerste instantie nog niet. “Zolang het personeel niet ingeënt is, is dat niet aan de orde”, klinkt het.

Welke woonzorgcentra het eerst aan de beurt zullen komen is ook nog niet duidelijk. “Binnen W13 is er een werkgroep die daarover zal beslissen. Alles zal eerlijk verdeeld worden”, besluit De Coene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier