Kortrijk toont met Play zes maanden interactieve kunst

© LOO
Redactie KW

Op zaterdag 23 juni gaat het Kunstenfestival Play officieel van start. Het hart van Kortrijk wordt op 17 locaties ingepalmd met 60 hedendaagse kunstwerken van 40 nationale en internationale kunstenaars. Het hoofdthema is ‘spelen’.

Play, een nieuw concept van Stad Kortrijk, Be-Part en Musea Kortrijk brengt beeldende kunst in het straatbeeld. Op 17 binnen- en buitenlocaties in de stad kan de toeschouwer zich bijna zes maand lang onderdompelen in deze unieke wereld. “Tijdens Play wordt onze relatie met ‘spelen’ beetje per beetje ontleed. Het is de bedoeling interactief bezig te zijn: het kunstwerk komt tot leven door het aan te raken, te gebruiken of eventueel zelf kunst te worden”, duiden curators Hilde Teerlincken Patrick Ronse. “Met Play kan de toeschouwer zich opnieuw inleven in de vrijheid van ‘kind te zijn’ en te ‘spelen’. Het wordt duidelijk hoe belangrijk ‘spelen’ is.”

Kortrijk toont met Play zes maanden interactieve kunst
© Heidi Voet

Heidi Voet plaatste gegalvaniseerde hekken, die politie- en ordediensten overal ter wereld gebruiken om mensenmassa’s in toom te houden en tot staan te brengen, in een brede kring. Terwijl hekken mensen doorgaans tegenhouden en hun vrijheid beperken, lijken ze in When all the world is a hopeless jumbleeen ondeugende vraag om vrijheid, diversiteit en speelse fantasie. De Kortrijkse firma SY Rainbow, die industriële- en decoratiewerken uitvoert schilderde de 230 dranghekken in 40 unieke kleuren.

Kortrijk toont met Play zes maanden interactieve kunst
© Studio Gavin Turk

“Play is een interactief parcours waar je met kunst ook dingen kan doen”

Zo is er onder andere de wereldberoemde fiets van Gavin Turk, die in het stadsbeeld te zien zal zijn. De fiets is opgebouwd uit stapelbare veelkleurige cilinders. Er zullen er 20 beschikbaar zijn voor de bezoeker. “Met die fiets kan je van kunstwerk tot kunstwerk rijden. Ik ben geïnteresseerd in cultureel gedrag en het verbinden van fysieke activiteit en kunst. Door op mijn kunstwerk te rijden word je ook deel van de kunst”,aldus Turk. Jennifer Rubell installeert op de Grote Markt een groot bed van bijna 19 bij 13,6 meter en 11,60 meter hoog. Het dekbed is gemaakt met stoffen die ze verzamelde bij Kortrijkse inwoners. “Ik leg daarmee de link met de weeftechnologieën rond damast en matrastijk die de streek rijk is”, zegt ze. Jennifer Rubell nodigt iedereen uit op het bed te springen want eigenlijk is dit ogenschijnlijk perfect opgemaakt bed een soort springkasteel.

Kortrijk toont met Play zes maanden interactieve kunst
© JVGK

Guillaume Bijl onderzoekt de grenzen tussen kunst en de sociale realiteit. Zijn oeuvre is opgedeeld in categorieën, waarvan de Transformatie-installaties, Situatie-installaties en de Compositions Trouvées de belangrijkste zijn. Voor Play transformeerde Guillaume Bijl het Dormitorium in een Casino.

Kortrijk toont met Play zes maanden interactieve kunst
© mARTine

Leo Copers toont aan de Leieboorden zijn VIPAG, een Vrijwillige Individuele Publieke Automatische Gevangenis. “Je kan jezelf laten opsluiten, zo lang je zelf wil. Men zou als alternatieve straf misdadigers kunnen veroordelen door die in een dergelijke openbaren zitkooi te plaatsen. Geloof me, als je daar in zo’n openbare gevangenis moet zitten, ga je wel twee keer nadenken voor je iets mispeutert”, zegt de kunstenaar.

(PVH)

www.playkortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier