Kortrijk stelt gids voor huizengeschiedenis voor

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het historische centrum van Kortrijk telt talrijke historische panden. Deze huizen zijn soms eeuwenoud, maar wie er woonde, waarvoor ze gebruikt werden of hoe ze in de loop der tijd verbouwd werden, is vaak niet bekend. Elke gevel vertelt een verhaal. Wie dat wil achterhalen, kan nu gebruik maken van de gids voor huizengeschiedenis.

De huizengids is een initiatief van het Rijksarchief in samenwerking met de stad Kortrijk. In de handleiding krijg je handige tips over hoe je zelf met archieven aan de slag kan gaan en de verrassende geschiedenis van een woning kan achterhalen. Emma D’haene is de auteur. Ze werkte daarvoor nauw samen met Hendrik Callewier.

Kortrijk stelt gids voor huizengeschiedenis voor
© JVGK

“Achter elke deur schuilt een verhaal, en dat geldt voor bijna elke woning”, zegt Emma. “Wie woonde vroeger op jouw vertrouwde plekje? En was jouw huis vroeger een thuis voor kleermakers, of was het misschien een bakkerij?”

Het werk moet je nog altijd zelf doen, maar de (sluip)wegen die je kan volgen, worden in deze gids helder en efficiënt aangewezen. Auteur Emma D’haene stelde de gids zelf voor in de Herberg Oud Cortryck aan Wijngaardstraat 10. “Je ontdekt wie er vanaf de late middeleeuwen in dit historische pand woonde en waarom ‘Oud Cortryck’ allesbehalve het oudste café van de stad is”, licht Emma een tipje van de sluier.

De gids voor huizengeschiedenis kost 5 euro en is verkrijgbaar in het Rijksarchief aan de Guido Gezellestraat 1, Erfgoeddepot Trezoor aan de Vier Linden 1 en de Dienst Toerisme Kortrijk 1302 in het Begijnhofpark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier