Kortrijk schroeft mondmaskerplicht verder terug: ook niet meer nodig in stadsgebouwen

© Getty Images
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Elf maanden nadat het Kortrijkse stadsbestuur een strenge mondmaskerplicht oplegde, bouwt de stad de lokale verplichting zo goed als overal af. Voortaan is het dragen van een masker niet langer verplicht in de openbare stadsgebouwen. Voortaan gelden enkel nog de federale mondmaskerregels, zoals op het openbaar vervoer, in horecazaken en in de zorg.

Op 30 september 2020 kondigde toenmalig burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) een uitgebreide mondmaskerplicht in zijn stad aan. Het doel: eenvoudige en duidelijke regels creëren in Kortrijk. Zo waren inwoners en bezoekers verplicht om een mondmasker te dragen in het winkelwandelgebied, op alle markten en kermissen, in de containerparken en in openbare stadsgebouwen.

Gaandeweg soepeler

De voorbije weken en maanden werd de Kortrijkse mondmaskerplicht versoepeld. Begin juni sneuvelden de maskers in het winkelwandelgebied, op 19 augustus volgden de kermissen, markten en recyclageparken. Met de nieuwe versoepelingen uit het laatste Ministeriëel Besluit op 1 september wordt ook de laatste bijkomende lokale mondmaskerverplichting ingetrokken: die in de openbare stadsgebouwen.

Noch bezoekers noch het stadspersoneel moeten nog een mondmasker dragen binnen, zolang de veilige afstand gerespecteerd kan worden. Lukt dat niet, dan moet je wel nog een beschermend masker opzetten. Wie zich veiliger voelt me, kan dit uiteraard blijven dragen.

Hier en daar wel nog verplicht

Voortaan gelden in Kortrijk dus enkel de federale regels en blijft een mondmasker verplicht op het openbaar vervoer en in stations, bij verplaatsingen in horecazaken en winkels, in bibliotheken en op plaatsen waar de afstandsregels niet gerespecteerd kunnen worden. Ook in de zorgsector – woonzorgcentra, serviceflats en dagverzorgingscentra – blijft een mondmasker voor zowel bezoekers als personeel verplicht.

“We hebben de lokale mondmaskerplicht ingevoerd op een moment dat de cijfers slecht waren”, oppert burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Nu het einde van de vaccinatiecampagne nadert en het leven rondom ons weer normaliseert, is het tijd om de regels te vereenvoudigen. Uiteraard houden we onze blik op de coronacijfers gericht, maar ik hoop oprecht dat we er voorgoed vanaf zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.