Kortrijks liberaal boegbeeld Jacques Laverge overleden

Jacques Laverge zou vrijdag 81 jaar geworden zijn.© LOO
Jacques Laverge zou vrijdag 81 jaar geworden zijn.© LOO
Redactie KW

Gewezen politicus-ondernemer Jacques Laverge is maandagavond op 80-jarige leeftijd overleden door een ongeneeslijke ziekte. Hij was jarenlang een liberaal boegbeeld in Kortrijk en de regio. Hij was onder meer gemeenteraadslid in Kortrijk, senator en Vlaams volksvertegenwoordiger. Toen hij in de politiek begon, betekende de liberalen weinig in Kortrijk. Hij effende beetje bij beetje het pad voor zijn opvolgers die vandaag Kortrijk besturen.

Jacques Laverge werd op 4 december 1939 in Kortrijk geboren. Hij groeide op in de Wagenmakersstraat als tweede in een gezin van vijf kinderen. Vader Gaston runde met zijn broer Willy een bierhandel. Jacques werd licentiaat handels – en financiële wetenschappen aan Sint-Ignatius Antwerpen. In 1961 volgde hij een Seminar of Economics aan de University of Philadelphia. Bij zijn terugkeer trok hij naar de Parijse Sorbonne en behaalde er doctoraat ‘en science économique et politique’.

Van De Coene tot Barco

Aanvankelijk was Jacques Laverge in de eerste plaats ondernemer en bedrijfsleider. Hij leidde onder meer de IBC-Bouwgroep en het decoratiebedrijf Kortim en was algemeen directeur van De Coene. Bij diverse bedrijven was hij bestuurder. Hij begon bij de bekende Kunstwerkstede De Coene als assistent en werd daarna directeur van een afdeling. In 1975 werd De Coene opgesplitst en hij werd bij een aantal vennootschappen bestuurder. Van 1979 tot 1985 werkte hij als overheidsbeheerder mee aan de wederopstanding van Barco. Hij werd ook voorzitter van de Brugse Blikslagerij Declerck.

In de politiek door ‘vader’ De Croo

Vanaf 1970 werd Jacques Laverge actief bij de toenmalige PVV (later VLD) en bij de fusie werd hij in Kortrijk in 1977 PVV-gemeenteraadslid. Ooit zei hij dat hij dankzij Herman De Croo, vader van de huidige premier, in de politiek gestapt was. Op een vergadering was De Croo gastspreker en hij zei dat de PVV zich met de gemeentelijke fusies moest profileren. Jacques Laverge zou 18 jaar blijven zetelen als fractieleider van zijn partij en… altijd in de oppositie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen hoopte hij een gooi te kunnen doen naar het burgemeesterschap in Kortrijk maar de PVV haalde het toen niet.

Sinds 1985 was hij rechtstreeks verkozen als senator en lid van de Vlaamse Raad. Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement in mei 1995 was hij verkozen en zag dat niet meer te combineren met een zitje in de Kortrijkse raad. In 1995 nam hij voor het einde van een legislatuur ontslag. Huidig schepen Wout Maddens volgde hem toen op. Van 1978 tot 1985 is hij ook provincieraadslid geweest.

In 1999 werd Jacques Laverge herverkozen als Vlaams Parlementslid en bleef er zetelen tot november 2002. Toen stond hij zijn mandaat af aan de Ardooise burgemeester Karlos Callens. Hij verliet toen ook het politieke toneel. Hij was 62 en kampte al enkele jaren met hartproblemen.

Vader van de miniondernemingen

Jacques Laverge drukte zijn stempel op vele organisaties. Hij was in 1983 de stichter en voorzitter van de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en stond zo in Vlaanderen aan de wieg van de miniondernemingen die tot een groot succes uitgroeiden. Hij bleef er 25 jaar actief.

Hij was voorzitter van de Koninklijke Filharmonie Kortrijk, de federatie Bouw West-Vlaanderen en het West-Vlaams Liberaal Ziekenfonds. Hij zetelde in het bestuur van wzc De Korenbloem in Kortrijk, VOKA West-Vlaanderen en de intercommunale Leiedal. Hij was ook voorzitter van de Vriendenkring van Nierpatiënten.

Redder van KVK

In 1994 werd Jacques Laverge voorzitter van KVK. Het werd hem gevraagd wegens zijn ervaring als crisismanager bij onder meer Barco. Hij loodste de club door een moeilijke periode en door een vereffening werd de redder van KVK genoemd. In 2000 stopte hij ermee.

“We zijn Jacques dankbaar voor al zijn verwezenlijkingen in Kortrijk. Zijn ervaring als ondernemer en zijn uitgebreid netwerk zette hij steeds in in het belang van onze stad en regio”, aldus de huidige Kortrijkse burgemeester Ruth Vandenberghe. “Zijn niet aflatend politiek en maatschappelijk engagement verdienen ons grootste respect. Ik bestempel hem als een sociaal liberaal in de echte betekenis van het woord.”

Jacques Laverge woonde in de Ruitersweg nabij het stedelijk openluchtbad Abdijkaai. Hij was getrouwd met Christine Callewaert en laat ook twee dochters (Catherine en Françoise) en vier kleinkinderen na. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier