Kortrijk plaatst akten online

Wie aan stamboomonderzoek doet, moet straks niet meer in archieven gaan snuffelen. Zo’n 60.000 geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten in Kortrijk staan nu online.

Op de foto vooraan stadsarchivaris Ann Augustyn, vrijwilliger Joris De Decker (met de geboorteakte van Stijn Streuvels) en burgemeester Van Quickenborne. Achter hen Hans Verscheure (IT-co?rdinator Kortrijk), Bruno Van der Elst (Vanden Broele Productions Brugge), schepen Koen Bijttebier, Peter Van Ammel (informaticabeheerder Kortrijk) en ICT-schepen Philippe De Coene. © NOM

Via http://genealogie.kortrijk.be/ kan iedereen nu thuis niet alleen akten opzoeken en consulteren, maar ze ook afdrukken. Dat is te danken aan een initiatief van het Kortrijkse stadsbestuur maar niet het minst aan een tiental vrijwilligers die al zo’n zes à zeven jaar bezig zijn met het inscannen van al die aktes. En het werk is lang niet af, want het bestand is nog niet volledig. Volgens de privacywet kunnen enkel akten ouder dan honderd jaar worden geraadpleegd. Momenteel dus van voor 1915.

Verslijting

Johan Roelstraete uit Heule, bekend als ‘de vader van alle genealogen’: “In sommige archieven moet men al jaren zelf zoeken op computer of microfilm. Dat kan men betreuren maar het was echt nodig, want door veelvuldig gebruik verslijten de archieven in de laatste decennia vlugger dan in de honderd jaar ervoor.”

Om dit alles – helemaal gratis – te kunnen doen, moet je je op een eenvoudige manier registreren. Wie thuis geen pc zou hebben, kan ook terecht in het stadsarchief, in dienstencentra, de bibliotheken en het stadhuis. Het programma genealogie.kortrijk.be – gerealiseerd door Vanden Broele Productions Brugge – is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Je tikt een familienaam in en je krijgt een overzicht van alle akten waarin de naam voorkomt.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.