Kortrijk overweegt dan toch nachtopvang voor daklozen in de zomer: “Maar niet dit jaar”

Vandaag moeten sommige daklozen hun heil in het park zoeken. © gf
Annelies Nollet

Recent ontvingen alle Kortrijkse gemeenteraadsleden een brief en een petitie, getekend door heel wat Kortrijkse daklozen. Ze klagen het feit aan dat de nachtopvang zoals elk jaar dicht moet in juli en augustus. Terwijl er volgens hen net dan heel wat vraag zou zijn. “Ik wil die vraag bekijken”, belooft schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A). “Maar dit jaar zal dat niet meer lukken.”

Twee dakloze mannen uit Kortrijk, die liever anoniem blijven, slaken een noodkreet in naam van al hun lotgenoten. “Het hoeft niet gezegd, de meeste sociale voorzieningen in Kortrijk liggen nog steeds plat”, klinkt het in een brief aan de voltallige Kortrijkse gemeenteraad. “Op heden hebben we overdag geen plaats om in veiligheid, warmte en met vriendelijk onthaal de dag door te brengen. De meeste van ons daklozen vertoeven voor een groot deel op straat (zoals wij dat noemen “tsollen” of “doelloos rondlopen”).

Het probleem wordt volgens de schrijvers uiteraard nog groter, als met aankomende zomer ook de nachtopvang naar jaarlijkse gewoonte volledig dichtgaat van 1 juli tot met 31 augustus 2020. “Dat betekent voor de daklozen zoals ieder jaar, maar dan nu midden in de corona-epidemie, 20u op 24u de straat op moeten. Geen onderdak of slaapplaats hebben in Kortrijk, gedurende het weekend geen eten kunnen vinden en slechts heel beperkt toegang hebben tot een douche en een wasserij.

Op straat slapen omdat het warm is

Het duo stelt dan ook de vraag om de nachtopvang de hele zomer open te houden, zoals nu al in Oostende het geval is. Volgens hen is er in de zomers immers net meer nood aan opvang. “Mensen denken dat we wel op straat kunnen slapen omdat het warm is“, klinkt het.

Hun brief werd ondertekend door een kleine twintig andere daklozen. Het voorstel kon meteen rekenen op bijval van oppositiepartij Groen. CD&V wacht nog even een uitleg van schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A) op de raadscommissie van dinsdag af.

Schepen De Coene ziet wel iets in het idee.
Schepen De Coene ziet wel iets in het idee.© AN

De schepen reageerde ondertussen ook op het voorstel. “Ik sta daar zeker niet weigerachtig tegenover. We zullen dat voor volgend jaar dan ook onderzoeken. Dit jaar zal dat helaas niet meer mogelijk zijn“, klinkt het. Daar zijn volgens de schepen verschillende redenen voor. “Ten eerste zijn we de rest van het jaar zeven dagen op zeven open. De verantwoordelijke medewerkers van het CAW (die de uitbating van de nachtopvang op zich neemt red.) hebben ook recht op vakantie.”

Niemand moet op straat slapen

“Bovendien hebben we ook tijd nodig om het gebouw grondig te inspecteren en op te knappen. Alle 24 plaatsen (nu nog zestien vanwege de crisis red.) worden immers heel intensief gebruikt. We kunnen dus die opening luttele dagen voor de geplande sluiting niet meer georganiseerd krijgen. Wat niet wil zeggen dat we het niet willen onderzoeken voor volgend jaar.”

De schepen benadrukt wel dat niemand in de kou blijft staan. “We zetten heel sterk in op begeleiding. Die mensen moeten dus niet alleen op zoek naar een verblijfplaats. Op dit moment zijn er slechts vier daklozen waarvoor we nog geen oplossing gevonden hebben voor de zomer. Voor twee daarvan komt het goed. De twee andere zijn de briefschrijvers. Zij weigerden al verschillende voorstellen. Er zijn nochtans opties genoeg. Een flatje in Akkerwinde, een doorgangswoning of een crisiswoning. Niemand moet op straat slapen als hij of zij dat niet wil.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.