Kortrijk opent de jacht op kauwgom

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Na het zwerfvuil en de sigarettenpeuken, werd ook kauwgom donderdag vogelvrij verklaard in Kortrijk. Schepen van Propere Stad Ruth Vandenberghe investeerde in een hogedrukreinigingsmachine met heet water. Die is uniek in België en uiterst geschikt om hardnekkige kauwgom uit het straatbeeld te verwijderen. Onder het motto ‘Een Propere stad. Dat is sjiek’, wil de schepen meer van het plakkerige goedje in de vuilnisbak doen belanden.

De gloednieuwe machine maakt een lawaai vanjewelste, maar is uiterst effectief. Gewone reinigingsmachines werken met koud water, maar de nieuwe aankoop van het stadsbestuur (kostprijs 208.000 euro) bindt de strijd aan met vetvlekken en kauwgum door middel van heet water. Dat is uniek in ons land. “Als we de properste stad van Vlaanderen willen zijn, dan moeten we investeren”, verklaart schepen Ruth Vandenberghe de aankoop. “De winkelstraat wordt wekelijks meerdere keren grondig gepoetst, en toch hangt er hier nog kauwgom van tien jaar ver aan de grond. Daar zochten we een oplossing voor.”

Die oplossing vond het stadsbestuur vlak naast de deur in Rekkem, bij de firma Christiaens Hervé. De watertank van de machine kan tot 2.100 liter water bevatten en de hogedrukreiniger heeft een pomp die tot 250 bar gaat en een debiet heeft van 74 liter per minuut. “De combinatie met water van 95 graden maakt de reiniger uitermate geschikt om hardnekkige vetvlekken en kauwgom te verwijderen. We gaan onze Kortrijkse straten een diepreiniging geven als nooit tevoren!”, vertelt een trotse schepen. “Door het gebruik van koepels is er geen opspattend vuil dat voor vlekken aan gevels kan zorgen.”

Kortrijk opent de jacht op kauwgom

De machines worden de komende weken eerst ingezet op de Kortrijkse kerkhoven, zodat die er piekfijn bijliggen in aanloop naar 1 november. Daarna zal je ze kunnen spotten in het centrum van de stad en in de deelgemeenten. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle Kortrijkse straten worden aangepakt. Drie stadsmedewerkers werden door de verkoper van de machine opgeleid om er correct en veilig mee te werken. “Je bent best met twee om het geval te bedienen”, vertelt een van hen. “Je kan er namelijk mee rond rijden, en dan doen de veegborstels hun werk. Maar je kan ook een hogedrukreiniger met de hand bedienen. Zo geraken we op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de binnenkant van vuilbakken en onder bankjes.” De zes elektrische straatvuilzuigers en de zeven veegmachines waar de stad nu al over beschikt, blijven gewoon in dienst.

“We grijpen dit moment ook aan om een nieuwe campagne af te trappen”, vervolgt de schepen. “We willen mensen eraan herinneren dat kauwgom in de vuilnisbak hoort en niet op de grond. Daarom komen er campagnebeelden op verschillende plaatsen in de stad waar je kauwgom kan kopen.” De operatie draagt het motto ‘Propere stad. Dat is Sjiek!’

Kortrijk opent de jacht op kauwgom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier