Kortrijk onderzoekt oorzaken wateroverlast: “Ook door frituurvet in waterputjes”

Stefaan Bekaert in zijn ondergelopen kelder in de Monseigneur Dehaernelaan. © EDB
Olaf Verhaeghe

De felle onweersbuien van de voorbije week veroorzaakten in Kortrijk tot drie keer toe zware wateroverlast. Het begon vorige week donderdag met problemen in AZ Groeninge, op de Pottelberg en elders in de stad. Zondag was het bij de zware regenbui opnieuw van dat en ook maandagavond zette het water verschillende straten en kelders blank. Stad Kortrijk analyseert alle 200 meldingen van wateroverlast en die hebben uiteenlopende oorzaken. “Cement, plaaster en frituurvet in de rioolputjes… Dat is gewoon wraakroepend”, zegt schepen Weydts.

Het einde van de hittegolf ging in Kortrijk de voorbije week meermaals gepaard met zware wateroverlast. Het begon vorige week donderdagavond met een wolkbreuk boven de stad. Op heel korte tijd viel tientallen liters water per vierkante meter. In het AZ Groeninge zette het onweer, nadat een afvoerbuis kapotsprong, grote stukken van de kelder blank. Het ziekenhuis kondigde het noodplan af en moest noodgedwongen zelfs even spoedeisende hulp afleiden naar andere ziekenhuizen in de buurt. De materiële schade viel uiteindelijk grotendeels mee, vrijdagochtend was het ziekenhuis opnieuw volledig operationeel. Ook op de Pottelberg liepen verschillende zaken onder water. In deelgemeente Kooigem verschoven grote delen van akkers door het kolkende water.

Zondagavond was het opnieuw prijs en ook maandag veroorzaakten zware onweersbuien wateroverlast in de stad. Tal van Kortrijkzanen moesten meermaals aan het poetsen slaan, nadat het water hun kelders binnenstroomde (zie kader, red.). Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (SP.A) bestempelt de warmteonweders als ‘extreem’, maar neemt wel meteen actie.

Vijftigjarige bui

“We zijn bezig met het analyseren van alle meldingen van wateroverlast, bijna 200 in totaal”, zegt hij. “Dat vraagt uiteraard tijd, maar we willen deze crisissituatie gebruiken om het in de toekomst beter te doen. Donderdagavond viel in minder dan een uur tot 90 liter per vierkante meter in Kortrijk. Dat zijn buien die in principe maar om de vijftig jaar voorkomen, blijkt uit statistieken. Maar door de klimaatopwarming vrees ik – en velen met mij – dat dit soort extreme weersomstandigheden veel vaker zal voorkomen dan ons lief is.”

Ik vrees dat dit soort extreme onweders zich vaker zullen voordoen – Schepen Axel Weydts

Door alle meldingen goed te analyseren brengt Kortrijk de probleempunten duidelijk in kaart. Een eerste zorg zijn de waterontvangers, de rioolputjes zoals ze vaker worden genoemd. “Eén keer per jaar worden die allemaal grondig gereinigd”, vertelt de schepen. “Voor een stad als Kortrijk gaat dat om een kleine 6.000 rioolputjes. Een van de problemen is opstoppingen door bladeren. De droogte van deze zomer in combinatie met de felle rukwinden zorgt ervoor dat heel veel bomen nu al, eind augustus, hun bladeren verliezen. Terwijl dat normaal pas in september, oktober begint. Maar, en dat baart mij nog meer zorgen, we stellen ook andere oorzaken vast. Zo zagen we in de Monseigneur Dehaernelaan dat er rioolputjes verstopt zaten met resten plaaster, cement en zelfs frituurvet. Het werk van sluikstorters dus. Dat is wraakroepend. Zeker als je weet welke schade mensen in de buurt hebben geleden en hoeveel werk het kost om alles op te ruimen”, zegt de schepen boos.

Rioleringen

Ook de rioleringen spelen de stad hier en daar parten. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingegroeide boomwortels of buizen die versleten zijn of zelfs ingestort. “Ook dat zijn we allemaal goed aan het bekijken, maar er moet hier ook een kanttekening gemaakt worden. Zelfs in wijken met een gloednieuw rioleringsstelsel zorgde het water voor problemen. Ik vrees dat we in Kortrijk de jongste dagen vooral pech hebben gehad met de enorme hoeveelheden water die telkens in korte tijd vielen. Dat de stad grotendeels is volgebouwd, speelt zeker ook een rol. In een plattelandsomgeving heb je dan weer andere problemen, bijvoorbeeld zoals in Kooigem waar akkers wegvloeien en de grachten verstoppen.”

De tunnel aan de Felix de Bethunelaan liep twee keer onder water. De eerste keer, donderdagavond, konden de inzittenden van twee auto's zich maar net uit de voeten maken vooraleer hun wagen onderliep.
De tunnel aan de Felix de Bethunelaan liep twee keer onder water. De eerste keer, donderdagavond, konden de inzittenden van twee auto’s zich maar net uit de voeten maken vooraleer hun wagen onderliep.© AN

Vooral de tunnel onder de spoorwegbrug aan de Felix de Bethunelaan lijkt elke keer voor problemen te zorgen. Nadat daar donderdag twee auto’s onderliepen en de bestuurders zich maar net uit de voeten konden maken, ging het maandagavond alweer mis. “Dat is verschrikkelijk frustrerend, zeker omdat ik als kind die tunnel ook al meermaals zag onderlopen”, aldus de schepen. “Wel lopen ook hier de oorzaken uiteen. Donderdag zaten de waterontvangers volledig verstopt door de vele afgevallen bladeren, maandag was de situatie anders. We vermoeden, maar dat moet verder onderzoek uitwijzen, dat de Grote Wallebeek die vanuit ‘t Hoge via het Ei richting de Leie ook onder de Felix de Bethunelaan stroomt, het water niet meer kon slikken. Door de druk zou een putdeksel zijn opengevlogen en stond de beek als het ware op straat. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kort nadat het stopte met regenen, liep het water al snel weer weg.”

Bufferbekken

Voor dat laatste probleem is volgens schepen Weydts een oplossing in de maak. Op het Ei komt namelijk een bufferbekken waar het water kan worden opgevangen en van waaruit het stelselmatig richting Leie kan worden losgelaten. De start van de werken aan dat bufferbekken is eind dit jaar gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier