Kortrijk: “Met respect voor Gino zet ik zijn project voort”

Younes El Haddaji, Krak van Kortrijk wordt op handen gedragen. (Foto JA)
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

De 21-jarige Younes El Haddaji is verkozen tot de Krak van Kortrijk. De geëngageerde student zette vorig jaar de Red-Side Academy opnieuw op de kaart. “Het voetbalproject is een noodzaak voor Kortrijkse jongeren”, zegt hij. “Het jarenlange werk van Gino Derveaux mag niet verloren gaan.”

Op de dag dat Younes te weten komt dat hij de Krak van Kortrijk is, verschijnt hij in een filmpje van de VRT als bruggenbouwer in de maatschappij. En dat terwijl de student ook nog eens is genomineerd als Merkwaardige Persoon van het jaar voor de Kortrijkse Tower Awards.

Erkenning voor Gino

“Ik ben heel blij met de erkenning“, reageert Younes. “En toch wou ik niet de Krak van Kortrijk worden voor mezelf maar wel ter ere van Gino.” In 1985 startte straathoekwerker en KV Kortrijk-fan Gino Derveaux met een voetbalproject voor jongeren, met als grootste doel hen van de straat te houden. Gino overleed in 2015. “Dertig jaar lang heeft Gino zich voor Red-Side ingezet. Hij had thuis heel veel bekers van toernooien maar een erkenning voor dit werk heeft hij niet gehad. Zonder hem was Red-Side er nooit geweest.”

Voetbal zit bij Younes in het bloed. Naast de Red-Side Academy speelt hij in competitie bij Racing Lauwe. “Ik heb altijd geprobeerd om profvoetballer te worden maar mijn ouders stonden erg achter mijn studies. En daar ben ik blij om. Dat is iets wat ik jongeren die dromen van een voetbalcarrière ook probeer duidelijk te maken. Ze beseffen niet altijd dat het maar voor weinigen is weggelegd en dat studeren dus ook belangrijk is.”

Mooie voorbeelden

De passie om zich in te zetten voor mensen ontdekte Younes via het werk van zijn voorbeeld Gino. “Soms krijg ik de kritiek dat ik niet kan bereiken wat Gino deed. Maar het is niet mijn bedoeling om hem te zijn. Op mijn manier en met respect voor Gino zet ik zijn project voort. Ik heb af en toe contact met zijn familie, ook zij beseffen dat Red-Side niet zomaar verloren mocht gaan.”

Thuis mag Younes rekenen op veel steun. “Mijn ouders staan achter al mijn plannen”, zegt hij. “Ze hebben altijd hun best gedaan om meer te weten te komen over onderwijs en uit te zoeken welke instanties hulp kunnen bieden als het nodig is. Ik ben heel trots op hen. Ze willen ook dat ik het ver schop in het leven en dankzij dat ben ik ook altijd op het rechte pad gebleven. Mijn vader is assistent-dienstleider in de kringloopwinkel en werkt mee met projecten tegen armoede. Dat en mijn studies sociaal-technische wetenschappen zorgden ervoor dat ik altijd veel interesse heb gehad in de sociale sector en wil weten wat er beweegt in de maatschappij.”

“Ik wil altijd weten wat er beweegt in de maatschappij”

“Ik was zelf een beetje een hangjongere”

Toen straathoekwerker Gino Derveaux in 2015 overleed, betekende dat ook het einde van zijn Red-Side project. Gino haalde jongeren van de straat door samen een potje te voetballen. Younes kon het niet over zijn hart krijgen om het jarenlange werk en de kracht van het project zomaar te zien verloren gaan.

“Op mijn negende ben ik bij Red-Side terecht gekomen”, vertelt Younes. “Ik was zelf een beetje een hangjongere, al deed ik niets verkeerd. Vandaar dat ik ook ontzettend veel jonge mensen ken in Kortrijk. Voetballen bij Gino was een fantastische tijd, we waren één grote familie. Bovendien ging het niet enkel om voetbal maar je kreeg er waarden zoals respect aangeleerd.”

Via ID-City, een wedstrijd van het Filipsfonds en de stad Kortrijk, kreeg Younes financiële steun en coaching om zijn droom van een nieuwe Red-Side Academy waar te maken. “Daar was echt nood aan in het Kortrijkse jeugdaanbod”, vervolgt Younes. “In de periode dat er geen Red-Side was heb ik jongeren het verkeerde pad zien opgaan. Soms met grote gevolgen. Opnames in instellingen waren daarbij bijvoorbeeld geen uitzondering. Sinds we weer begonnen zijn en ze niet meer op straat hoeven rond te hangen, zie ik dat die jongeren weer hoop hebben in het leven. Een aantal van hen tonen hun ambitie en willen samenwerken, en dat is erg mooi.”

“Voetbal brengt jongeren van verschillende culturen samen, het is een uitlaatklep en onbewust leer je er competenties en waarden bij. De Red-Side Academy is een beetje een gat in de markt”, lacht Younes. “Je beslist zelf of je wil komen voetballen, er is geen winterstop en het is gratis. Op dit moment hebben we tussen de 150 en 200 voetballers in de twee leeftijdscategorieën, jonger of ouder dan 16 jaar. En we willen groeien, nieuwe locaties met extra momenten, voetbal voor meisjes en wie weet over de grenzen van Kortrijk heen.”

Bio Younes El Haddaji

Privé

Younes werd geboren op 12 oktober 1996. Hij woont bij zijn ouders met tweelingbroer Youssef en zussen Nabila (24) en Ikram (12).

Loopbaan

In het middelbaar volgde Younes sociaal-technische wetenschappen en nu zit hij in het laatste jaar Logistiek Management aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. Hij droomt ook van de opleiding Sociaal Werk.

Vrije tijd

In 2017 blies hij de Red-Side Academy, het voetbalproject van de overleden straathoekwerker Gino Derveaux, nieuw leven in. Hij zorgt voor de organisatie en trapt een balletje mee. Younes voetbalt ook bij Racing Lauwe.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak