Kortrijk maakt zich op voor 30ste Vlastreffen, een uniek evenement

André Vandenbroucke reed voor de laatste keer met 'den jeep' in 2017. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op zondag 25 augustus vindt het dertigste Vlastreffen plaats, een jubileum. Wat ooit startte met 417 deelnemers uit 40 clubs is uitgegroeid tot een internationaal evenement met op het hoogtepunt meer dan 3.000 deelnemers. Stichter en bezieler van dit gebeuren is André Vandenbroucke. Hij was 25 jaar voorzitter.

De 30ste editie van Vlastreffen Kortrijk start aan de Leieboorden op Buda-eiland in Kortrijk tussen 8 en 11 uur. Tussendoor gaat de rit naar Brakel en Brouwerij De Brabandere en eindigt aan de Leieboorden met een parade. “Het is een sociaal gedragen evenement dat veel verder gaat dan het motorrijden alleen”, zegt huidig voorzitter Jo Foubert. “Een referentie met stijl voor elke motorrijder die dit in zijn agenda met stip noteert. Het is het enige evenement met een ereparade langs een afgesloten parcours met duizenden kijklustigen.”

Het allereerste Vlastreffen in 1990 lokte 417 deelnemers uit 40 clubs. Jaar na jaar groeide het aantal deelnemers en in 1994 waren er maar liefst 1.403 motards uit 89 clubs. “Elke keer kwamen er meer inschrijvingen”, kijkt erevoorzitter en stichter-bezieler André Vandenbroucke (84) terug. “Vlastreffen was en is het feest van de vriendschap, hartverwarmend voor zowel de deelnemers als het grote publiek. Kwaliteit stond bij mij altijd hoog in het vaandel. Elke editie, in die 25 jaar dat ik voorzitter van het Vlastreffen was, had wel een of ander specifiek nieuw item.”

Kevin, Bruno, Maarten en Jo van het huidige bestuur.
Kevin, Bruno, Maarten en Jo van het huidige bestuur.© JVGK

Dit is het enige evenement met een ereparade langs duizenden kijklustigen –

Stefan Everts

André en zijn team slaagden er elk jaar in een bekend gezicht naar het motorevenement te lokken. Denk maar aan Père Gilbert of prinses Claire en prins Laurent. Ook tienvoudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts kwam als speciale gast langs. “Na de prins moest ik wel de koning hebben, de koning van de motorcross hé”, grapte André toen in Krant van West-Vlaanderen. “Voor het eerst in de geschiedenis van het Vlastreffen reed de eregast toen zelf mee tijdens het defilé in Kortrijk. Ik heb tien jaar geprobeerd, maar hij kon nooit. Andere verplichtingen staken stokken in de wielen. Maar in 2010 lukte het toch. Samen met zijn vader Harry en zoontje Liam begeleidde Stefan Everts de colonne bij het binnenrijden van de stad. Dat was ook voor mij een memorabel moment.”

In 2014 volgden Bart Denauw André Vandenbroucke op als voorzitter. Vier jaar, in 2018 later kwamen Delphine Vanneste en Regnier Bultinck, manager van de Kortrijkse Rijschool, aan het roer. Uiteindelijk kwam er datzelfde jaar een heel nieuw bestuur met Jo Foubert als kopman.

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag organiseert het nieuwe bestuur een fotowedstrijd in samenwerking met Foto Robert. “Daag jezelf en andere (hobby)otografen uit om het beste beeld tijdens dit evenement vast te leggen”, aldus bestuurlid Kevin Tremerie.

Herdenking motards

Sinds 2018 is erevoorzitter André Vandenbroucke niet meer aanwezig op het Vlastreffen. Hij is naar eigen zeggen ontgoocheld. Triest ook. “Ook dit jaar kreeg ik geen uitnodiging”, vertelt hij. “Ik vind het vooral jammer dat het nieuwe bestuur den jeep vergeet. Mijn chauffeur Hans David en ik waren er 25 jaar na elkaar bij. Den jeep was hét beeld van het Vlastreffen. Veel mensen vertelden me dat ze speciaal naar Kortrijk kwamen om die jeep te zien, vlak voor alle motoren. Ik mis ook de herdenking van de vele overleden motards. Denk maar aan een Bjorn Delaire bijvoorbeeld. Dat doet me pijn, dat eerbetoon was altijd heel mooi”, zucht André.

Stichter en erevoorzitter André Vandenbroucke.
Stichter en erevoorzitter André Vandenbroucke.© JVGK

Het Vlastreffen is een hartverwarmend feest voor de deelnemers en het grote publiek –

Het huidig bestuur bestaat naast Jo Foubert uit Bruno Vanhee, Maarten Verhaghe en de leden Benedicte Berteyn, Febe Houtekier, Rachel Retica, Anja Vangaver, Regnier Bultinck, Alain Clement, Jonas Decroix, Jochen Roosen, Rik Van Bogaerde en Aaron Vanneste. In een schriftelijke reactie geven zij aan “getroffen te zijn door de woordkeuze van oud-voorzitter André Vandenbroucke”. “Het Vlastreffen zet zich in voor verschillende lokale goede doelen op een andere manier dan vroeger. De wijze waarop André het Vlastreffen destijds invulde, is geëvolueerd naar een aanpak waarin de samenhorigheid van de motorrijders centraal staat. Wij dragen vooral een positieve boodschap uit door mensen samen te brengen.”

“Een herdenking vindt in die nieuwe formule jammer genoeg geen plaats meer, maar dat betekent niet dat alle deelnemersnog altijd veel eer betuigen aan hun overleden collega’s. Daarnaast willen wij benadrukken dat de vzw Vlastreffen vorig jaar DAAV India, de vereniging van André, heeft gesteund en dat iedereen van harte welkom is op ons evenement. We dragen André een warm hart toe en willen hem nogmaals bedanken voor zijn jarenlange inzet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.