Kortrijk lanceert KMI: “Wie een job zoekt, krijgt hoger leefloon”

Philippe De Coene, OCMW-voorzitter in Kortrijk. © KDS
Axel Vandenheede

Wie in Kortrijk een leefloon krijgt, kan vanaf nu een extra toelage krijgen. “We lanceren het systeem Kortrijks Menswaardig Inkomen”, aldus Philippe De Coene. Voorwaarde is wel dat die mensen met de hulp van het OCMW actief op zoek gaan naar een job.

Kortrijk telt vandaag 850 leefloondossiers. Dat gaat van alleenstaanden over tweepersoonsgezinnen tot gezinnen met een aantal kinderen. Het leefloon bedraagt nu 892 euro voor een alleenstaande, 595 euro voor een samenwonende en 1.230 euro voor een gezinshoofd met kinderen ten laste. “Meestal is een leefloon een erg tijdelijke situatie”, stelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Volgens de meest recente cijfers zijn de betrokkenen gemiddeld acht maanden afhankelijk van een leefloon.”

“Voor sommigen mensen is een leefloon echter onvoldoende om rond te komen en menswaardig te kunnen leven. Daarom introduceert OCMW Kortrijk een Kortrijks Menswaardig Inkomen of KMI, een aanvullende steun bovenop het leefloon of een vergelijkbaar inkomen.” Daar is wel een belangrijke voorwaarde aan gekoppeld. “Die mensen moeten meewerken aan een activeringsprogramma van het OCMW en gaan dus actief op zoek naar werk.

Dit is een nieuwe stap in onze aanpak van armoede”, aldus nog Philippe De Coene. “De discussie over het optrekken van het leefloon tot de Europese armoedegrens loopt in ons land al erg lang. Omdat een beslissing hierover telkens weer op de lange baan wordt geschoven, beslist Kortrijk nu om een betekenisvolle inspanning te leveren.”

125 of 150 euro

“Concreet zullen we kijken naar enerzijds de inkomsten en de sociale voordelen (bijvoorbeeld het huren van een sociale woning, red.) en anderzijds de verantwoorde uitgaven van een gezin met een leefloon. Dat laatste gaat over basisuitgaven, zoals huur, voeding en energie. In functie daarvan gaan we kijken of en hoeveel aanvullende steun er nodig is.”

Philippe De Coene benadrukt wel dat er voldoende afstand blijft tussen het leefloon plus aanvullende steun en het minimumloon. “De mensen moet blijvend gemotiveerd worden om een job te zoeken. In Kortrijk is beslist om het verschil tussen het minimumloon en het Kortrijks Menswaardig Inkomen te bepalen op 35 procent voor alleenstaanden, 25 procent voor koppels en gezinnen met uitsluitend meerderjarige kinderen en 15 procent voor gezinnen met minderjarige kinderen of één meerderjarig studerend kind.” Het KMI voor een alleenstaande zal gemiddeld 125 euro per maand zijn, voor een koppel met minderjarige kinderen zal dat gemiddeld 150 euro per maand zijn.

Geen recht

Philippe De Coene: “Het gaat om een relatief klein bedrag, maar voor mensen in armoede maakt het een groot verschil. Het is ook een eerlijk systeem: we hanteren een algemeen principe, toegepast op telkens verschillende persoonlijke situaties. Om de armoede effectief te bestrijden, moet je in bepaalde gevallen ook iets doen aan het inkomen. Mensen die financieel iets meer ruimte krijgen, kunnen daardoor een opleiding volgen of zich bijscholen. De aanvullende steun is bovendien geen recht. De steun kan dus worden teruggedraaid.”

OCMW Kortrijk budgetteert 205.000 euro per jaar voor het Kortrijkse Menswaardig Inkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier