Kortrijk lanceert in 2021 Track & Trace, een fotofestival in de binnenstad

© TVG
Redactie KW

Tachtig lokale fotografen presenteren in het voorjaar 2021 hun werk op Track & Trace, een uniek fotofestival in de Kortrijkse binnenstad. Voor de lancering van het project gingen de fotografen zelf op de foto.

Stad Kortrijk lanceert een uniek fotofestival met internationale uitstraling. Track & Trace zal vanaf 13 maart 2021 de bezoeker op sleeptouw nemen door de Kortrijkse binnenstad langs een parcours met hedendaagse fotografie van lokale, nationale en internationale fotografen. Het wordt zes weken lang een interactief spoor van beelden op verrassende binnen- en buitenlocaties in de stad. Het festival blijft tot en met 25 april 2021 te bezoeken.

De invulling van Track & Trace gebeurt door curatoren Lize Rubens, Dieter Van Caneghem en Lieven Lefere. Opvallend is dat niet enkel nationale en internationale fotografen worden gepresenteerd. “We zetten ook sterk in op lokaal talent en werken nauw samen met lokale fotoclubs zoals Fotoclub Groeninghe en de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub”, duidt projectleider Anke D’Haene.

“Door de coronacrisis moesten we regelmatig andere locaties zoeken en botsten soms op onbekende pareltjes. Ik noem dat onze coronabonussen.” Ook de onderwijsinstellingen die een afdeling fotografie hebben springen mee op de kar. De curatoren zullen de lokale fotografen ondersteunen met onder meer begeleidingssessies. “De kans die geboden wordt voor de lokale fotografen om mee te werken genereert een frisse dynamiek voor de Kortrijkse fotografie”, zegt voorzitter Jozef Lievens van fotocollectief PxL

Camera obscura

De naam Track & Trace verwijst naar het online kopen en de app waarmee het pakje kan gevolgd worden van aankoop tot levering. “We volgen en we worden gevolgd. Het is het nieuwe normaal”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.

“Naast fotografie brengen we een interactief parcours, speels en soms wetenschappelijk. Hierbij betrekken we diverse partners: De Stroate, Smile Safari, Polygon en Danny Veys.” Ook culturele spelers worden betrokken: onder meer BuBox, Boekenhuis Theoria en Be-part.

Om het eerste deel van Track & Trace te lanceren maakte Danny Veys samen met Lieven Lefere een camera obscura in een van de Broeltorens. Binnenin werd een muur bekleed met fotopapier, wat moest resulteren in een grote groepsfoto van 4,5 bij 1,5 meter. Minstens 50 lokale amateurfotografen namen plaats op de Leieboorden om te poseren voor een foto die vanuit de Broeltorens werd genomen. In oktober volgt het tweede deel van Track & Trace met een fotowedstrijd.

(PVH)

Fotograaf Danny Veys spoelt de groepsfoto van de lokale fotografen, gemaakt via Camera Obscura vanuit de Broeltoren, in de Leie.
Fotograaf Danny Veys spoelt de groepsfoto van de lokale fotografen, gemaakt via Camera Obscura vanuit de Broeltoren, in de Leie.© gf

Het resultaat van de Camera Obscura-opstelling in de Broeltoren.
Het resultaat van de Camera Obscura-opstelling in de Broeltoren.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier