Kortrijk krijgt tweede Koesterhuis in Vlaanderen: “een plek van troost na het verlies van een kind”

Lenny en Elke (midden) verloren een aantal jaar geleden zelf hun dochtertje Ellie-May en hartsvriendin Annelien (links) steunde hen ook toen al door dik en dun. Samen staan ze nu in het Koesterhuis. Burgemeester Ruth Vandenberghe (rechts) steunt het project. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Berrefonds, een vzw die zich inzet voor gezinnen die een kindje verloren, opent met de steun van Stad Kortrijk een Koesterhuis, een warme ontmoetingsplek waar iedereen die rouwt om een kind welkom is om zijn/haar verhaal te delen, troost te vinden en herinneringen te koesteren. Het Koesterhuis in Kortrijk opent op 20 december (als corona het toelaat) in de Lange-Brugstraat 1, een pand dat eigendom is van de Stad.

Berrefonds vzw, opgericht in 2009, wil ondersteuning bieden aan ouders en families van kinderen die overlijden tijdens de zwangerschap of na de geboorte tot de leeftijd van 12 jaar. Mentale, maatschappelijke en fysieke ruimte creëren voor rouw en verdriet, het koesteren van het overleden kind en de nazorg staan centraal.

Berrefonds wil verdriet en rouw bespreekbaar maken en inzetten op een respectvolle benadering van elke ouder als uniek individu. Het werkingsgebied van het Berrefonds strekt zich uit over heel Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Koesterkoffer

Centraal in de werking van Berrefonds staat de Koesterkoffer, een mooi koffertje met daarin allerlei zorgvuldig gekozen spulletjes en inspiratie om tastbare herinneringen te maken aan het overleden kind(je) en de ouders te ondersteunen om op een mooie manier afscheid te nemen.

De Koesterkoffer biedt ook zorgverleners een houvast en structuur om op een respectvolle en authentieke manier de getroffen families bij te staan. In 2017 werd Koesterkoffer verkozen tot ‘Woord van het Jaar’ en opgenomen in Van Dale. De Koesterkoffers worden gratis verdeeld via ziekenhuizen en andere professionele partners.

Vier jaar geleden opende Berrefonds vzw in Antwerpen een eerste Koesterhuis, een fysieke plaats waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Als corona het toelaat, opent op 20 december in de Lange-Brugstraat 1 in Kortrijk nu een tweede Koesterhuis.

“In een rouwproces is verbinding cruciaal om te kunnen reflecteren op je situatie én om niet in eenzaamheid te verglijden”, legt Christine Vandenhole, algemeen directeur van Berrefonds vzw uit.De vraag naar een extra fysieke ontmoetingsplek voor niet-Antwerpse gezinnen klinkt al jaren erg luid. We zijn dan ook heel blij om ons tweede Koesterhuis in Kortrijk te kunnen openen.”

Winkeltje

Lotgenoten en niet-lotgenoten worden in het Koesterhuis met open armen ontvangen. Wie vragen heeft over rouwen om een kind of wie op een laagdrempelige manier kennis wil maken met het thema, zal elk weekend welkom zijn in de Lange-Brugstraat.

Op zaterdag opent er een Koesterwinkeltje waar je naast info over de werking ook een selectie kan kopen uit het aanbod van de webshop van het Berrefonds. Op zondagen is het Koesterhuis Kortrijk open voor babbels en ontmoetingsmomenten.

“Het Koesterhuis in Kortrijk steunt volledig op de sterke schouders van een nieuwe kern van vrijwilligers. Lenny, Elke en Annelien zijn al maanden in de weer om van het Koesterhuis Kortrijk een warme plek te maken waar iedereen zich welkom voelt. Lenny en Elke verloren een aantal jaar geleden zelf hun dochtertje Ellie-May en hartsvriendin Annelien steunde hen ook toen al door dik en dun”, klinkt het.

Tijdelijke bestemming

Het pand in de Lange-Brugstraat werd in 2012 aangekocht door de stad in het kader van de heraanleg van het historisch hart van Kortrijk. Tot februari van vorig jaar werd het verhuurd als woning. Berrefonds mag het pand uitbaten als Koesterhuis tot halverwege 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier