Kortrijk krijgt nieuw Libanees restaurant in uniek gerenoveerd pand

Zo zal het vernieuwde pand er uiteindelijk uitzien. (gf)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Kortrijk Heritage, de stichting ter bevordering van moderne architectuur in Kortrijk, bevestigt dat de werken aan de nieuwe horecazaak van Fanny Leenknecht van start gaan. Zij laat een oud pand aan het Sint-Amandsplein volledig renoveren. Het ontwerp is van de internationaal vermaarde Manuel Aires Mateus Architecten.

Eindelijk is de kogel door de kerk. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer de stedenbouwkundige vergunning kon bekomen worden. “Nadien moesten er nog materiaalsponsors gevonden worden. Nu is het zover, er kan gestart worden met de renoveringswerken”, duidt Thomas Allaert van Kortrijk Heritage. “Dankzij deze sponsors en een sociale lening van Fanny kan dit unieke project van de Portugese wereldarchitect Manuel Aires Mateus in Kortrijk gerealiseerd worden. We zijn daar erg tevreden over”, aldus Dirk Van Heuven, voorzitter van Kortrijk Heritage.

Jorge Da Silva van Architecten Manuel Aires Mateus toont maquette.
Jorge Da Silva van Architecten Manuel Aires Mateus toont maquette.© (foto JVGK)

“Dit elegante bouwwerk is een absolute meerwaarde voor Kortrijk en moet de start zijn van een hele reeks Kortrijk Heritage Houses in de toekomst“, zegt schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens.

Groepsfoto met een aantal partners.
Groepsfoto met een aantal partners.© (foto JVGK)

Manuel Aires Mateus Architecten werd vertegenwoordigd door architect Jorge Da Silva.

“Het is een grote uitdaging om zo’n klein pand te renoveren en er toch veel ruimte in te creëren. Wij zijn grotere dingen gewoon. Een andere uitdaging was om het buitengevoel binnen te halen en andersom. Dit met grote raampartijen en met respect voor de authenticiteit van het bestaande gebouw“, duidt Jorge. “We probeerden dat ook te doen met zo weinig mogelijk middelen. Het wordt een pand met veel persoonlijkheid.”

Het hoekhuis zal een Libanees eetatelier en restaurant worden met als zaakvoerder Fanny Leenknecht. “Dit is een droom die uitkomt en waarvoor ik veel heb opgegeven. Ik vind de architectuur van Aires Mateus prachtig. Het beantwoordt aan waar ik voor sta”, vertelt Fanny.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier