Kortrijk krijgt er al zeker 700 studentenkoten bij

foto Belga©SISKA GREMMELPREZ BELGA
foto Belga©SISKA GREMMELPREZ BELGA
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Sinds oktober 2020 mogen er voor het eerst in zeven jaar weer studentenkoten gebouwd worden in Kortrijk. Bouwaannemers lieten zich dat geen twee keer zeggen. Nu al liggen er vergunningsaanvragen op tafel voor minstens 700 koten.

“Het zijn de hogescholen en universiteit van onze stad die gevraagd hebben om de bouw van koten opnieuw toe te laten”, aldus schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Zij verwelkomen elk jaar meer studenten en berekenden dat er de komende jaren zo’n 1.400 extra koten moeten bijkomen om al die jongeren te huisvesten.”

Drie projecten vroegen al een vergunning aan: een in de Lekkerbeetstraat, goed voor 77 koten, een in de Oudenaardsesteenweg, goed voor tien koten en nog eentje in de Burgemeester Vercruysselaan. Daar komen 172 koten op de oude site van de Sint-Maartenskliniek. Daarnaast zitten er nog zes projecten in de pijpleiding die nog niet in het vergunningstraject zitten, samen goed voor nog eens 450 koten.

Alles in totaal komt dat dus op 700 nieuwe studentenwoningen. Maar het verbod blijft nog opgeheven tot juni van dit jaar. Het zou dus best kunnen dat alle 1.400 nodige koten er effectief komen. “We vrijwaren daarbij uiteraard de leefbaarheid van onze buurten. De koten worden niet gebouwd ten koste van woningen voor jonge gezinnen”, belooft de schepen. “De grootste projecten zijn bijvoorbeeld verplicht om een soort kotmadam (of meneer) in dienst te nemen.” (Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.