Kortrijk krijgt eigen versie van het bekende gezelschapsspel Monopoly

De Broeltorens sieren alvast de doos van het nieuwe spel. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Na Knokke-Heist en Brugge krijgt nu ook Kortrijk een eigen versie van het bekende gezelschapsspel Monopoly. Inclusief verlaagde Leieboorden, Broeltorens en andere bekende plaatsten in de stad. Evenementenbureau Groep 24 hoopt het spel tegen eind dit jaar in de rekken te krijgen, maar er eentje bestellen kan nu al. “We moeten maar een vakje meer vullen. Wat daar komt mogen de Kortrijkzanen zelf beslissen”, aldus zaakvoerder Pieter De Wulf.

De exclusieve editie blijft trouw aan het originele spelconcept maar wordt in een Kortrijks jasje gestoken. Zo worden alle locaties van het klassieke Monopoly-spelbord aangepast naar typisch Kortrijkse straten, pleinen en bezienswaardigheden. “Er zal plaats zijn voor historische panden in de stad maar ook voor nieuwe gebouwen of projecten“, belooft Pieter. Hij en zijn team lanceerden al Monopoly-versies in zeven andere Vlaamse steden.

Belfort en skatebowl

“Zo zal je bijvoorbeeld de Broeltorens of het Belfort kunnen kopen, maar ook de nieuwe skatebowl. Bovendien worden ook de kans- en algemeen fondskaartjes ingevuld met Kortrijkse verwijzingen. Onder andere de Sinksenfeesten en de Paasfoor zullen aandacht krijgen in het nieuwe bordspel.”

Ook bekende Kortrijkse bedrijven krijgen een plaatsje op het bord. Denk maar aan Immo Pottelberg, Worldcarts of Barco. “Zij zijn onze partners in deze onderneming”, legt Pieter uit. “We trokken met die vraag ook naar het stadsbestuur. Maar zij hebben in deze tijden, begrijpelijk, andere prioriteiten voor hun budgetten.”

Elk vakje wordt nauwkeurig getekend door een beroepstekenaar. Hij werkt acht uur aan een vakje en moet er ongeveer 30 tekenen. De spelen worden gemaakt in de officiële fabriek van moederbedrijf Hasbro in Ierland. Waar Groep 24 ook een licentie aankocht om het spel te mogen produceren.

Kortrijk leeft

“We kozen voor Kortrijk omdat we het gevoel hebben dat de stad leeft“, legt Pieter uit. “Mensen hebben een zekere trots voor hun stad in verandering. Dat maakt het de ideale plaats om een Monopoly-versie te lanceren.

Ook Worldkarts aan de Spinnerijkaai stapt mee in het project.
Ook Worldkarts aan de Spinnerijkaai stapt mee in het project.© AN

Het gaat om een gelimiteerde oplage, wat wil zeggen, op is op. Hoeveel spellen er exact zullen gedrukt worden is nog niet duidelijk maar het spel zal niet in constante productie gaan. Er wordt enkel een lading geproduceerd naar aanleiding van de feestdagen. “Voor zij die zich willen verzekeren van een exemplaar: het spel kan nu al besteld worden via onze website”, aldus Pieter.

Er is één locatie op het spelbord die nog niet vastligt. Elke inwoner kan stemmen op één locatie uit Kortrijk, waarin alle deelgemeenten vertegenwoordigd zijn. De locatie met de meeste stemmen krijgt een plaatsje op het bord. Kiezen kan uit: het stadion van KV Kortrijk, de Tinekesfeesten, PERPLX, de Sinksenfeesten, monument De Sjouwer, het Hof van Rollegem, sportcampus De Lange Munte, oc De Troubadour, de Sint-Amanduskerk Bellegem, het Marktplein van Kooigem en Parc Saint-Georges.

Stemmen kan via www.MONOPOLYKORTRIJK.be vanaf vandaag tot en met maandag 6 juli. Een spel bestellen kan via dezelfde website en kost je 50 euro. Vanaf eind november zal je het spel ook kunnen kopen in onder andere de Colruyt en Standaard Boekhandel. “Maar de ervaring leert dat vooraf bestellen de enige manier is om zeker te zijn van een spel”, besluit Pieter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.