Kortrijk krijgt eerst ‘Onument’, ter nagedachtenis van de vele coronaslachtoffers

Het Kortrijkse Onument moet er in mei zo uitzien.© Bas Smets
Het Kortrijkse Onument moet er in mei zo uitzien.© Bas Smets
Olaf Verhaeghe

In verschillende Vlaamse steden en gemeenten worden de komende maanden Onumenten opgericht, cirkelvormige herdenkingsmonumenten om stil te staan bij de vele coronaslachtoffers. Het allereerste komt in Kortrijk, aan de begraafplaats Hoog Kortrijk. In mei moet de herdenkingsplek er klaar zijn.

De begraafplaats Hoog Kortrijk krijgt in de loop van mei het allereerste herdenkingsmonument voor de vele coronaslachtoffers in ons land. Die zogenaamde Onumenten zullen de komende maanden in tal van Vlaamse steden en gemeenten opduiken en dienen als ontmoetingsplek waar bezoekers herinneringen kunnen ophalen aan hun overleden dierbaren. Het wordt ook een plaats om stil te staan bij alle vormen van collectief verlies.

“Het Onument zal zeker een meerwaarde zijn”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe. “Een rust- en ontmoetingsplek voor alle Kortrijkzanen. Wij willen onze begraafplaatsen opentrekken, en omvormen tot begraafparken. Een plek waar naast rouwen ook beleving kan.”

Steun en troost

De herdenkingsmonumenten zijn een idee van het collectief Moving Closer, Kunstwerkt en Elke Van Hoof, klinisch psycholoog. Zij combineren expertise in kust, zorg en afscheidsrtituelen om projecten te bedenken of uit te voeren die te maken hebben met verlies.

“Als stad tekenen wij graag in op dit voorstel”, zegt Kortrijks cultuurschepen Axel Ronse. “Dat kunst en cultuur troost kunnen bieden werd het afgelopen jaar meer dan ooit duidelijk. Wij willen met deze herdenkingslocatie een herinnering creëren aan deze periode, als steun voor iedereen die een dierbare is verloren.”

Alle Onumenten worden op maat van de locatie ontworpen. Landschapsarchitect Bas Smets staat in voor het specifieke ontwerp. “Elke plek zal de bestaande omgeving, of die nu landelijk dan wel stedelijk is, verbijzonderen en zo uitnodigen tot bezinning en rust. Samen vormen alle Onumenten een nieuwe familie van plaatsen van ontdekking en ontmoeting”, zegt de architect.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.