Kortrijk krijgt de modernste campus van het land

Lode De Geyter. (foto AN)
Lode De Geyter. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Een half jaar geleden kon je nog met je afval naar het recyclagepark aan de Karel de Goedelaan. Nu staat alles in de startblokken om er dé studentenhotspot van Kortrijk van te maken. Naast The Penta, het gloednieuwe lesgebouw van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) hebben ook Universiteit Gent, onderzoekscentrum Flanders Make en het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) er bouwplannen. Op een zestal huizen na is de straat nu volledig in hun handen. “We dromen van een groene, autoluwe Campus Centrum. Een bruisende plek waar elke Kortrijkzaan welkom is”, zegt Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest.

De bal ging aan het rollen in 2004. “Toen bracht ik een bezoek aan de Zhejang Gongshang Universiteit in het Chinese Hangzhou en aan de campus van Harvard in de Verenigde Staten”, vertelt Lode De Geyter. “Trots vertelde ik daar dat we een van de grootste campussen van West-Vlaanderen hadden, met een paar duizend studenten. Maar toen bleek dat zij hun campus met 30.000 studenten nog ‘klein’ vonden, ben ik beginnen denken aan uitbreiden.” ( lacht )

Dat verliep niet van een leien dakje. Howest moest in totaal met elf eigenaars onderhandelen over de verkoop van hun eigendom in de Graaf Karel de Goedelaan. “Dat heeft ons bloed, zweet en tranen gekost”, aldus de directeur. “De gebouwen van de Scouts aan de Marksesteenweg waren misschien nog wel het moeilijkst om te verwerven. Die mannen hadden net verbouwd en moesten alweer verhuizen. En ook de onderhandelingen voor het leegstaande Magdalenazwembad waren een uitdaging. Daar is de provincie immers eigenaar, maar Stad Kortrijk heeft de gebouwen in erfpacht.”

Oude Dekenij voor gastprofessoren

Al die inspanningen hebben wel wat opgeleverd. The Penta, is sinds dit schooljaar in gebruik, tot grote vreugde van de 2.000 studenten die er – in normale omstandigheden – elke dag terechtkunnen. “Maar daar stopt het niet”, zegt een enthousiaste directeur. “Onze oude gebouwen op nummer 5 hebben we in samenwerking met UGent opgeknapt. Daar zitten nu vooral onderzoekslabo’s. De Oude Dekenij op de hoek van de straat, aan het rondpunt hebben we ook aangekocht. Die blijft bestaan als logement voor gastprofessoren. De bijgebouwen worden wel afgebroken. Zo heb je al een prachtig zicht op onze nieuwe campus als je uit de Burgemeester Felix de Bethunelaan komt. De ruïnes van het oude kapelletje ernaast gaan we een beetje aanpassen, zodat het een gezellige zit- en babbelplek wordt voor studenten.”

Containerpark wordt sportveld

Ook de terreinen van het voormalige containerpark op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan zijn in het bezit van Howest. Op dit moment doen ze nog dienst als parking, net zoals de oude loodsen van Van Marcke, iets verderop. “Maar dat gaat de komende drie jaar veranderen. Op de oude Van Marcke site willen we een parkeergarage in de hoogte zetten. Zo kunnen we op de terreinen van het containerpark verschillende sportvelden voorzien. Denk aan basketbal, minivoetbal of squash. Er komen ook fitometertoestellen ( fitness in openlucht red .) en een Finse looppiste van een dikke twee kilometer die zich over de hele campus zal slingeren. Ik droom ook van bijhorende douches, maar dat is nog niet zeker. Iedereen zal er welkom zijn, niet alleen studenten.”

The next level

Er mag dan een grote parking voorzien zijn, eigenlijk willen de scholen auto’s zo veel mogelijk weren uit de straat. “De Sint-Martens-Latemlaan bijvoorbeeld zou perfect autoluw kunnen zijn.” Een fiets- en voetgangerstunnel zal de nieuwe campus verbinden met Kortrijk Weide, waar Howest in The Level de geroemde internationale opleiding Digital Arts and Entertainment (DAE) huisvest. The Level ging in 2013 open en zat meteen stampvol. “Daarom willen we waar nu Parking Haven is (er net naast, red.) een tweede gebouw optrekken ‘The Next Level’. Waar onder andere zo’n 150 studentenkamers zouden komen”, besluit De Geyter.

Ugent investeert 20 miljoen

Het toekomstige Veg-i-tec-gebouw. (foto AN)
Het toekomstige Veg-i-tec-gebouw. (foto AN)

Een hele boterham, maar Howest is lang niet de enige met grote plannen in de Graaf Karel de Goedelaan. UGent plant een investering van een kleine 20 miljoen in onze Guldensporenstad. Daaronder hoort het herinrichten van lokalen tot onderzoekslabo’s in de oude Howest-gebouwen. Ze kochten kochten ook de gebouwen van Lagae Hout en vier aangrenzende huizen over van Howest. “De vier huizen gaan tegen de vlakte en ruimen zo plaats voor een gezellig parkje”, legt Carl Devos, professor en coördinator van West-Vlaanderenplan van UGent uit.

Onderzoek naar aardappelen

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.

“Op de site van Lagae zijn we ons nieuwe Veg-i-tec gebouw, een onderzoekscentrum voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie, nu aan het afwerken. Daar komen researchhallen met de modernste apparatuur waarmee bedrijven en studenten aan de slag kunnen. Tegen eind 2023 komt er op diezelfde site ook nog een lesgebouw bij. Daar zullen vooral onze ingenieursstudenten een plek krijgen, het wordt het hoofdgebouw van UGent Campus Kortrijk.” Met de investering hoopt UGent studenten uit het hele land aan te trekken. “Een campus als deze zal immers uniek zijn in ons land”, besluit Devos.

Flanders Make

Ook Flanders Make wist zich van een plekje te verzekeren op de modernste campus van Vlaanderen. Het onderzoekscentrum biedt ondersteuning aan bedrijven in de maakindustrie. Op dit moment stellen ze al een twintigtal mensen te werk in Kortrijk. “En we willen blijven uitbreiden”, aldus CEO Dirk Torfs. “Veel kan ik er nog niet over kwijt, maar we hebben in het begin van de Graaf Karel de Goedelaan inderdaad een villa gekocht die we nu aan het afbreken zijn. Er komt een nieuwbouw van ongeveer 6.000 vierkante meter.”

Nieuw gebouw voor PTI

Al die bouwwoede kan de laatste bewoner van de straat maar moeilijk negeren. Het PTI is een middelbare school waar vooral gefocust wordt op wetenschappen. Hun techniek en designcampus is dringend aan vernieuwing toe. “Vooral in het paviljoen waar de leerlingen elektriciteit aan de slag zijn, zitten we met enorm verouderde technologie”, legt directeur Francis Bruneel uit. “Daarom plaatsen we tegen ten laatste 2025 een volledig nieuw technicum. De ligging is ideaal, we kunnen immers samenwerkingen aangaan met Flanders Make. In totaal zullen er in het nieuwe gebouw ongeveer 500 leerlingen aan de slag kunnen met enkele van de modernste machines in het middelbaar onderwijs”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier