Kortrijk krijgt 100.000 euro voor samenwerking Kaunas in Litouwen

© Stad Kortrijk
© Stad Kortrijk
Redactie KW

Kortrijk krijgt 100.000 euro van de Vlaamse regering voor zijn samenwerking met de Litouwse stad Kaunas in de aanloop naar Kaunas Europese Culturele Hoofdstad 2022. Daarmee laat de Kortrijkse schepen van Cultuur, Axel Ronse, opnieuw zien dat hij onze stad de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030 graag in de wacht ziet slepen.

Kortrijk en Kaunas leerden elkaar kennen via het Unesco Creative Cities Network (UCCN). Beide steden zijn lid van UCCN in het domein van design. In 2021 gaat Kaunas de laatste rechte lijn in naar Europese Culturele Hoofdstad 2022.

“Zowel Kortrijk als Kaunas schrijven dus heel actief aan een verhaal van creativiteit en design. De ideale uitvalsbasis om een intense samenwerking op te zetten”, aldus een enthousiaste schepen.

In 2021 en 2022 bundelen Vlaamse en Litouwse medewerkers dan ook de krachten om elkaar te versterken op cultureel en socio-economisch vlak. In 2021 rolt Kortrijk alvast twee projecten in Kaunas uit en in 2022 gaat er een handelsmissie naar daar.

K-TOTEM in Kaunas

De K-TOTEM is een 3,5 meter hoge sculptuur aan het station van Kortrijk die het grafische talent uit de streek moet laten zien. “Vijftien bedrijven, designbureaus en onderwijsinstellingen creëerden samen de K-TOTEM om Kortrijk nog beter als creatieve stad uit te spelen”, klinkt het. Driemaandelijks krijgt de K-TOTEM een nieuwe bekleding ontworpen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator.

Designregio Kortrijk exporteert in 2021 een nieuwe K-TOTEM naar Kaunas. De K-TOTEM zal daar in 2022 in de publieke ruimte zichtbaarheid geven aan hun lokale designers en het programma van de Europese Culturele Hoofdstad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.