Vrijdag stond alweer de 84ste editie van Kortrijk Koerse op het programma. De allereerste Kortrijk Koerse werd namelijk al in 1932 gewonnen door Sylveer Maes. Vele honderden toeschouwers tekenden al vroeg in de namiddag present voor de Nieuwe Kortrijkzanenkoers, een wedstrijd waaraan je vrij kon deelnemen in afwachting van Elitecriterium later die middag. De populaire Kortijkzanenkoers was voor het eerst met duo's. Zo traden onder meer Tanguy Devos en Pascal Isebaert aan als Team Emielalbijn. Nichtje Margot (9), Jean-Pierre Devos en neefje Victor (12) kwamen supporteren voor hun oom Tanguy, de zoon van Jean-Pierre.

Margot, Jean-Pierre, Tanguy, Pascal en Victor. © JVGK

"Ik heb speciaal mijn pet van BORA hansgrohe van het team van Peter Sagan opgezet. Nonkel Tanguy zal dat goed doen", verklapt Margot. "Ik supporter zeker. Zelf kan ik al goed rijden en ik wilde altijd al een koers proberen, maar ik moet nog wat mijn conditie uitbouwen", vertelt Victor, die zelf zeilt en zwemt en volgend jaar ook tennis zal volgen. "Dat heeft Victor mee van mij", aldus papa Jean-Pierre. "Ik heb altijd gezwommen en gezeild. Nu ben ik met pensioen en ik volg met plezier mijn zoon Tanguy. Hij doet dat voortreffelijk."

Kevin, Robin, Juul, Mories, Tijs en Jolan. © JVGK

Ook Jolan, Juul, Kevin, Mories, Robin en Tijs waren al vroeg in de namiddag aanwezig. "We zijn allemaal fervente koersliefhebbers en komen Olivier Vanhoutteghem aanmoedigen, die een duo vormt met Pieter Lust", zegt het vijftal. "We volgen atletiek en wielrennen. Van mij mag Yves Lampaert het Elitecriterium winnen. Hij is van de streek en een sympathiek renner en was Belgisch kampioen", aldus Jolan.

De Swecootjes Nel Decock en Dirk Rapol. © JVGK

In de Kortrijkanenkoers traden ook De Swecootjes aan met Nel Decock (28) en Dirk Rapol (57), collega's bij Ingenieursbureay Sweco. Nel was de enige deelneemster. "Jammer dat ik de enige vrouw was. Er mochten gerust wat meer dames meegedaan hebben", zegt Nel, die halverwege afhaakte. "De koers was iets lastiger dan ik dacht. Ik weet nog niet of ik volgend jaar al meedoen, maar ik zal het wel proberen." Nel kreeg een aanmoedigingsprijs: een dagje gratis rondtoeren met een cabrio. "Dat is mooi meegenomen."

De Kortrijkzanenkoers werd op gang geschoten door schepen van Axel Weydts. © JVGK

De Kortrijkzanenkoers werd op gang geschoten door de schepen van Mobiliteit en Kortrijk Fietst, Axel Weydts. Het winnende duo was dat van Thomas Gesquière en Tom Saeys, ze koersten onder de naam Team Pivabo. Jammer genoeg waren er enkele valpartijen in de Kortrijkzanenkoers, met zware blessures tot gevolg. Enkele renners werden overgebracht naar het ziekenhuis AZ Groeninge. (PVH)