Kortrijk Koerse meer dan ooit het feest van de vriendschap

Van links naar rechts herkent men Germain Vanwietendaele, Thibaut Lambrecht (zaakvoerder Ergodome), Stijn Haerens (marketing Ergodome), Benoit Ockier, Johan Vanneste, Alexander Lemayeur, Kristof Vanfleteren, Anthony Tombeur, Michel De Clerck. © TVK
Redactie KW

Op 17 augustus heeft Kortrijk Koerse plaats. De wielerwedstrijd is uitgegroeid van een kleine kermiskoers op de Doorniksewijk tot een groot evenement in de binnenstad. “We mikken dit jaar niet alleen op de wielerliefhebbers, maar ook op de gezinnen”, aldus afscheidnemend voorzitter Kristof Vanfleteren.

Kortrijk Koerse moet op 17 augustus opnieuw een groot feest worden. Althans volgens de organisatoren. “We maakten vorig jaar de fout dat sommigen de koers niet konden volgen. We kregen ook het verwijt dat Kortrijk Koerse alleen oog voor de vips had”, zegt Kristof Vanfleteren. “Daarom trekken we dit jaar resoluut nog meer de kaart van de beleving. We willen de bezoekers een hele namiddag en avond in de stad houden.”

Zo is er in de namiddag randanimatie met een optreden van de Ketnetband, een kinderdorp, straatartiesten en -theater. Ook bars en foodtrucks zijn voorzien. “Het volledige parcours, de Grote Markt en de volledige aankomstzone zijn vrij en gratis toegankelijk. Kortrijk Koerse is van iedereen, op en top een koers én een evenement. Het moet een feest van vriendschap worden.”

Nieuw is het Konvert Koerse Kaffee op de hoek van de Grote Markt en de Doorniksestraat. “De ideale plaats om de Kortrijkzanenkoers te bekijken met 60 amateurrenners in originele kledij op originele oldtimers. Bloemenmeisje van dienst is Puck Moonen.”

Meer dan wielrennen

Daarna ligt de focus weer helemaal op de koers, met om 18 uur op de Grote Markt de start van de wielerwedstrijd voor Eliterenners. Pas na de wedstrijd opent de Quartier Vip-zone op het Schouwburgplein de deuren. “Om half tien ‘s avonds hebben we Niels Destadsbader geboekt. Met dat optreden op de Grote Markt hopen we nog meer volk naar de binnenstad te lokken. We willen echt meer dan zomaar een wielerwedstrijd aanbieden. We zijn als organisatie gegroeid en pakken dit jaar uit met meer dan wat renners. Dit moet een heus volksfeest worden”, zegt Alexander Lemayeur, die de nieuwe voorzitter wordt.

De echte voorzitterswissel willen Kristof Vanfleteren (38) en Alexander Lemayeur (33) enkele dagen na Kortrijk Koerse op de top van de Mont Blanc beklinken. “Na zeven jaar vond ik het genoeg. Ik blijf betrokken, maar wou een stapje terugzetten. En in Alexander zie ik de geknipte opvolger”, meent Kristof. “Ik kijk ernaaruit om in Kristofs voetsporen te treden. Zeker omdat het team gelijk blijft. En onze organisatie staat er. We zijn een criterium dat stilaan zijn voet kan zetten naast de grote natourcriteria”, getuigt Alexander. (Peter Van Herzeele)

Festivalmodus

Lily’s buurman Stijn Defoort van Krok-Ubuntu ziet het wel zitten. “Ik ben het gewoon om tijdens evenementen mijn boeltje naar de overkant te verhuizen. Dan gaan we in wat ik noem ‘festivalmodus’. Ik geef dan croque-monsieurs uit de vuist en drank in flesjes. Bovendien ben ik een grote fan van de koers, dat wordt hier dus dikke ambiance! Ik hoop alleen dat Stad Kortrijk zijn belofte nakomt en extra elektriciteit voorziet. Er ligt er hier wel een beetje, maar zeker niet voldoende.”

Stijn pleit ook voor meer samenwerking. “Als we met alle horeca-uitbaters hier in de straat zouden kunnen afspreken om een toog te voorzien, zou dat voor iedereen een goede zaak zijn. Daarvan wil ik echt werk maken.” Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan zodra Stijn even bij Lily binnen springt. Haar prioriteit is het bedienen van de mensen op haar terras terwijl Stijn volop de kaart van take-away trekt. Moeilijk te combineren dus.

Afwachten

Ook wat verderop in de straat bij de hippe bar Streat beseffen ze dat het vrijdag toch even anders moet. “Ik overleg vanavond nog met mijn buurman Nils van café ‘t Fonteintje maar warme hapjes zal ik op het terras niet kunnen geven”, vertelt uitbater Charly Vandenheede. “Ik laat mijn terras sowieso staan. En binnen voorzie ik onze gewone menu. We zullen wel bereikbaar zijn, alleen zullen mensen stevig moeten omlopen. Ik splits de boel dus eigenlijk op en voorzie één personeelslid aan de overkant.”

Charly probeert er net als de andere horeca-uitbaters in de straat het beste van te maken. “Ik denk dat het allemaal wel zal meevallen. Iemand van de organisatie heeft mij verzekerd dat er voor onze zaak een bewaakte oversteek komt. Dat overleg verliep echt vlot. Wie weet, misschien wordt dat wel een gigantisch succes. Het is de eerste keer dat de koers hier voorbijkomt, laat ons dus gewoon maar even afwachten. Ik hoop dat het wat volk met zich mee brengt want die koers zelf kan mij eigenlijk gestolen worden”, lacht hij.

Kinderziektes

De organisatie van Kortrijk Koerse betreurt de terughoudendheid van sommige uitbaters. “Wij willen met die passage aan de Leieboorden vooral het volkse karakter van de koers terug brengen. Na de verhuizing vanuit de Doorniksewijk kregen we dikwijls de opmerking dat het niet meer helemaal goed zat. Ik denk dat vele horecazaken net wel blij zouden zijn als de koers aan hun deur voorbijkomt”, zegt Anthony Tombeur, verantwoordelijke voor de logistiek en infrastructuur.

“We hadden er als organisatie ook voor kunnen kiezen om daar zelf een bar uit te baten en alle inkomsten in onze zak te steken. In plaats daarvan hebben we nog geïnvesteerd in extra elektriciteit. Toegegeven, voor ons is het ook de eerste keer dat we op die locatie werken. Er waren dus wel wat kinderziektes maar ik weet zeker dat dit allemaal in het voordeel van de handelaars zal uitdraaien.” (Annelies Nollet)

Leveringen

Lily opende haar zaak eind maart. “Eigenlijk loopt de communicatie met de stadsdiensten nooit echt vlot. Van Kortrijk Drumt bijvoorbeeld werd ik niet op de hoogte gebracht. Terwijl de straat toch afgesloten was. Van de koers wist ik het dan wel weer ruim op voorhand. De organisatie communiceert een stuk beter dan de stadsdiensten. Toch blijft er vrij veel onduidelijk. “Zullen mijn klanten bijvoorbeeld kunnen oversteken om naar het toilet te gaan tussen de rondes door? En zal mijn leverancier ‘s morgens nog ter plaatse geraken? Ik heb geen idee.” Toch probeert ze er het beste van te maken. “Ik ga proberen om wat koude hapjes, zoals sushi, op voorhand te maken en mij aan de overkant te installeren. Ik heb al frigo’s en een tap besteld. Maar of dat gaat werken weet ik niet. Het is afwachten.”

Festivalmodus

Lily’s buurman Stijn Defoort van Krok-Ubuntu ziet het wel zitten. “Ik ben het gewoon om tijdens evenementen mijn boeltje naar de overkant te verhuizen. Dan gaan we in wat ik noem ‘festivalmodus’. Ik geef dan croque-monsieurs uit de vuist en drank in flesjes. Bovendien ben ik een grote fan van de koers, dat wordt hier dus dikke ambiance! Ik hoop alleen dat Stad Kortrijk zijn belofte nakomt en extra elektriciteit voorziet. Er ligt er hier wel een beetje, maar zeker niet voldoende.”

Stijn pleit ook voor meer samenwerking. “Als we met alle horeca-uitbaters hier in de straat zouden kunnen afspreken om een toog te voorzien, zou dat voor iedereen een goede zaak zijn. Daarvan wil ik echt werk maken.” Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan zodra Stijn even bij Lily binnen springt. Haar prioriteit is het bedienen van de mensen op haar terras terwijl Stijn volop de kaart van take-away trekt. Moeilijk te combineren dus.

Afwachten

Ook wat verderop in de straat bij de hippe bar Streat beseffen ze dat het vrijdag toch even anders moet. “Ik overleg vanavond nog met mijn buurman Nils van café ‘t Fonteintje maar warme hapjes zal ik op het terras niet kunnen geven”, vertelt uitbater Charly Vandenheede. “Ik laat mijn terras sowieso staan. En binnen voorzie ik onze gewone menu. We zullen wel bereikbaar zijn, alleen zullen mensen stevig moeten omlopen. Ik splits de boel dus eigenlijk op en voorzie één personeelslid aan de overkant.”

Charly probeert er net als de andere horeca-uitbaters in de straat het beste van te maken. “Ik denk dat het allemaal wel zal meevallen. Iemand van de organisatie heeft mij verzekerd dat er voor onze zaak een bewaakte oversteek komt. Dat overleg verliep echt vlot. Wie weet, misschien wordt dat wel een gigantisch succes. Het is de eerste keer dat de koers hier voorbijkomt, laat ons dus gewoon maar even afwachten. Ik hoop dat het wat volk met zich mee brengt want die koers zelf kan mij eigenlijk gestolen worden”, lacht hij.

Kinderziektes

De organisatie van Kortrijk Koerse betreurt de terughoudendheid van sommige uitbaters. “Wij willen met die passage aan de Leieboorden vooral het volkse karakter van de koers terug brengen. Na de verhuizing vanuit de Doorniksewijk kregen we dikwijls de opmerking dat het niet meer helemaal goed zat. Ik denk dat vele horecazaken net wel blij zouden zijn als de koers aan hun deur voorbijkomt”, zegt Anthony Tombeur, verantwoordelijke voor de logistiek en infrastructuur.

“We hadden er als organisatie ook voor kunnen kiezen om daar zelf een bar uit te baten en alle inkomsten in onze zak te steken. In plaats daarvan hebben we nog geïnvesteerd in extra elektriciteit. Toegegeven, voor ons is het ook de eerste keer dat we op die locatie werken. Er waren dus wel wat kinderziektes maar ik weet zeker dat dit allemaal in het voordeel van de handelaars zal uitdraaien.” (Annelies Nollet)

Niet iedereen even blij met nieuw parcours

Het parcours van Kortrijk Koerse loopt dit jaar voor het eerst langs de nieuwe verlaagde Leieboorden. Verschillende horecazaken worden daardoor afgesneden van hun terras, dat zich aan de overkant van de straat bevind. Alles wordt afgezet met dranghekken en niet alle handelaars zijn daar even blij mee.

Lily Huynh van Lily's Noodle House en Stijn Defoort van Krok-Ubuntu hebben alletwee hun eigen mening over hoe ze hun zaak op Kortrijk Koerse zo rendabel mogelijk kunnen uitbaten.
Lily Huynh van Lily’s Noodle House en Stijn Defoort van Krok-Ubuntu hebben alletwee hun eigen mening over hoe ze hun zaak op Kortrijk Koerse zo rendabel mogelijk kunnen uitbaten.© ANK

De 83ste editie van Kortrijk Koerse belooft een van de strafste tot nu toe te worden, of toch voor wielerliefhebbers. Sommige handelaars langs het nieuwe parcours zitten evenwel met de handen in het haar. “Voor een café is dat nog te doen. Zij kunnen gewoon een geïmproviseerde bar aan de overkant van de straat bij hun terras zetten”, vertelt Lily Huynh van Lily’s Noodle House in de Handboogstraat. “Maar ik moet kunnen koken en heb dus een volledige keuken nodig.”

Leveringen

Lily opende haar zaak eind maart. “Eigenlijk loopt de communicatie met de stadsdiensten nooit echt vlot. Van Kortrijk Drumt bijvoorbeeld werd ik niet op de hoogte gebracht. Terwijl de straat toch afgesloten was. Van de koers wist ik het dan wel weer ruim op voorhand. De organisatie communiceert een stuk beter dan de stadsdiensten. Toch blijft er vrij veel onduidelijk. “Zullen mijn klanten bijvoorbeeld kunnen oversteken om naar het toilet te gaan tussen de rondes door? En zal mijn leverancier ‘s morgens nog ter plaatse geraken? Ik heb geen idee.” Toch probeert ze er het beste van te maken. “Ik ga proberen om wat koude hapjes, zoals sushi, op voorhand te maken en mij aan de overkant te installeren. Ik heb al frigo’s en een tap besteld. Maar of dat gaat werken weet ik niet. Het is afwachten.”

Festivalmodus

Lily’s buurman Stijn Defoort van Krok-Ubuntu ziet het wel zitten. “Ik ben het gewoon om tijdens evenementen mijn boeltje naar de overkant te verhuizen. Dan gaan we in wat ik noem ‘festivalmodus’. Ik geef dan croque-monsieurs uit de vuist en drank in flesjes. Bovendien ben ik een grote fan van de koers, dat wordt hier dus dikke ambiance! Ik hoop alleen dat Stad Kortrijk zijn belofte nakomt en extra elektriciteit voorziet. Er ligt er hier wel een beetje, maar zeker niet voldoende.”

Stijn pleit ook voor meer samenwerking. “Als we met alle horeca-uitbaters hier in de straat zouden kunnen afspreken om een toog te voorzien, zou dat voor iedereen een goede zaak zijn. Daarvan wil ik echt werk maken.” Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan zodra Stijn even bij Lily binnen springt. Haar prioriteit is het bedienen van de mensen op haar terras terwijl Stijn volop de kaart van take-away trekt. Moeilijk te combineren dus.

Afwachten

Ook wat verderop in de straat bij de hippe bar Streat beseffen ze dat het vrijdag toch even anders moet. “Ik overleg vanavond nog met mijn buurman Nils van café ‘t Fonteintje maar warme hapjes zal ik op het terras niet kunnen geven”, vertelt uitbater Charly Vandenheede. “Ik laat mijn terras sowieso staan. En binnen voorzie ik onze gewone menu. We zullen wel bereikbaar zijn, alleen zullen mensen stevig moeten omlopen. Ik splits de boel dus eigenlijk op en voorzie één personeelslid aan de overkant.”

Charly probeert er net als de andere horeca-uitbaters in de straat het beste van te maken. “Ik denk dat het allemaal wel zal meevallen. Iemand van de organisatie heeft mij verzekerd dat er voor onze zaak een bewaakte oversteek komt. Dat overleg verliep echt vlot. Wie weet, misschien wordt dat wel een gigantisch succes. Het is de eerste keer dat de koers hier voorbijkomt, laat ons dus gewoon maar even afwachten. Ik hoop dat het wat volk met zich mee brengt want die koers zelf kan mij eigenlijk gestolen worden”, lacht hij.

Kinderziektes

De organisatie van Kortrijk Koerse betreurt de terughoudendheid van sommige uitbaters. “Wij willen met die passage aan de Leieboorden vooral het volkse karakter van de koers terug brengen. Na de verhuizing vanuit de Doorniksewijk kregen we dikwijls de opmerking dat het niet meer helemaal goed zat. Ik denk dat vele horecazaken net wel blij zouden zijn als de koers aan hun deur voorbijkomt”, zegt Anthony Tombeur, verantwoordelijke voor de logistiek en infrastructuur.

“We hadden er als organisatie ook voor kunnen kiezen om daar zelf een bar uit te baten en alle inkomsten in onze zak te steken. In plaats daarvan hebben we nog geïnvesteerd in extra elektriciteit. Toegegeven, voor ons is het ook de eerste keer dat we op die locatie werken. Er waren dus wel wat kinderziektes maar ik weet zeker dat dit allemaal in het voordeel van de handelaars zal uitdraaien.” (Annelies Nollet)

Niet iedereen even blij met nieuw parcours

Het parcours van Kortrijk Koerse loopt dit jaar voor het eerst langs de nieuwe verlaagde Leieboorden. Verschillende horecazaken worden daardoor afgesneden van hun terras, dat zich aan de overkant van de straat bevind. Alles wordt afgezet met dranghekken en niet alle handelaars zijn daar even blij mee.

Lily Huynh van Lily's Noodle House en Stijn Defoort van Krok-Ubuntu hebben alletwee hun eigen mening over hoe ze hun zaak op Kortrijk Koerse zo rendabel mogelijk kunnen uitbaten.
Lily Huynh van Lily’s Noodle House en Stijn Defoort van Krok-Ubuntu hebben alletwee hun eigen mening over hoe ze hun zaak op Kortrijk Koerse zo rendabel mogelijk kunnen uitbaten.© ANK

De 83ste editie van Kortrijk Koerse belooft een van de strafste tot nu toe te worden, of toch voor wielerliefhebbers. Sommige handelaars langs het nieuwe parcours zitten evenwel met de handen in het haar. “Voor een café is dat nog te doen. Zij kunnen gewoon een geïmproviseerde bar aan de overkant van de straat bij hun terras zetten”, vertelt Lily Huynh van Lily’s Noodle House in de Handboogstraat. “Maar ik moet kunnen koken en heb dus een volledige keuken nodig.”

Leveringen

Lily opende haar zaak eind maart. “Eigenlijk loopt de communicatie met de stadsdiensten nooit echt vlot. Van Kortrijk Drumt bijvoorbeeld werd ik niet op de hoogte gebracht. Terwijl de straat toch afgesloten was. Van de koers wist ik het dan wel weer ruim op voorhand. De organisatie communiceert een stuk beter dan de stadsdiensten. Toch blijft er vrij veel onduidelijk. “Zullen mijn klanten bijvoorbeeld kunnen oversteken om naar het toilet te gaan tussen de rondes door? En zal mijn leverancier ‘s morgens nog ter plaatse geraken? Ik heb geen idee.” Toch probeert ze er het beste van te maken. “Ik ga proberen om wat koude hapjes, zoals sushi, op voorhand te maken en mij aan de overkant te installeren. Ik heb al frigo’s en een tap besteld. Maar of dat gaat werken weet ik niet. Het is afwachten.”

Festivalmodus

Lily’s buurman Stijn Defoort van Krok-Ubuntu ziet het wel zitten. “Ik ben het gewoon om tijdens evenementen mijn boeltje naar de overkant te verhuizen. Dan gaan we in wat ik noem ‘festivalmodus’. Ik geef dan croque-monsieurs uit de vuist en drank in flesjes. Bovendien ben ik een grote fan van de koers, dat wordt hier dus dikke ambiance! Ik hoop alleen dat Stad Kortrijk zijn belofte nakomt en extra elektriciteit voorziet. Er ligt er hier wel een beetje, maar zeker niet voldoende.”

Stijn pleit ook voor meer samenwerking. “Als we met alle horeca-uitbaters hier in de straat zouden kunnen afspreken om een toog te voorzien, zou dat voor iedereen een goede zaak zijn. Daarvan wil ik echt werk maken.” Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan zodra Stijn even bij Lily binnen springt. Haar prioriteit is het bedienen van de mensen op haar terras terwijl Stijn volop de kaart van take-away trekt. Moeilijk te combineren dus.

Afwachten

Ook wat verderop in de straat bij de hippe bar Streat beseffen ze dat het vrijdag toch even anders moet. “Ik overleg vanavond nog met mijn buurman Nils van café ‘t Fonteintje maar warme hapjes zal ik op het terras niet kunnen geven”, vertelt uitbater Charly Vandenheede. “Ik laat mijn terras sowieso staan. En binnen voorzie ik onze gewone menu. We zullen wel bereikbaar zijn, alleen zullen mensen stevig moeten omlopen. Ik splits de boel dus eigenlijk op en voorzie één personeelslid aan de overkant.”

Charly probeert er net als de andere horeca-uitbaters in de straat het beste van te maken. “Ik denk dat het allemaal wel zal meevallen. Iemand van de organisatie heeft mij verzekerd dat er voor onze zaak een bewaakte oversteek komt. Dat overleg verliep echt vlot. Wie weet, misschien wordt dat wel een gigantisch succes. Het is de eerste keer dat de koers hier voorbijkomt, laat ons dus gewoon maar even afwachten. Ik hoop dat het wat volk met zich mee brengt want die koers zelf kan mij eigenlijk gestolen worden”, lacht hij.

Kinderziektes

De organisatie van Kortrijk Koerse betreurt de terughoudendheid van sommige uitbaters. “Wij willen met die passage aan de Leieboorden vooral het volkse karakter van de koers terug brengen. Na de verhuizing vanuit de Doorniksewijk kregen we dikwijls de opmerking dat het niet meer helemaal goed zat. Ik denk dat vele horecazaken net wel blij zouden zijn als de koers aan hun deur voorbijkomt”, zegt Anthony Tombeur, verantwoordelijke voor de logistiek en infrastructuur.

“We hadden er als organisatie ook voor kunnen kiezen om daar zelf een bar uit te baten en alle inkomsten in onze zak te steken. In plaats daarvan hebben we nog geïnvesteerd in extra elektriciteit. Toegegeven, voor ons is het ook de eerste keer dat we op die locatie werken. Er waren dus wel wat kinderziektes maar ik weet zeker dat dit allemaal in het voordeel van de handelaars zal uitdraaien.” (Annelies Nollet)

Niet iedereen even blij met nieuw parcours

Het parcours van Kortrijk Koerse loopt dit jaar voor het eerst langs de nieuwe verlaagde Leieboorden. Verschillende horecazaken worden daardoor afgesneden van hun terras, dat zich aan de overkant van de straat bevind. Alles wordt afgezet met dranghekken en niet alle handelaars zijn daar even blij mee.

Lily Huynh van Lily's Noodle House en Stijn Defoort van Krok-Ubuntu hebben alletwee hun eigen mening over hoe ze hun zaak op Kortrijk Koerse zo rendabel mogelijk kunnen uitbaten.
Lily Huynh van Lily’s Noodle House en Stijn Defoort van Krok-Ubuntu hebben alletwee hun eigen mening over hoe ze hun zaak op Kortrijk Koerse zo rendabel mogelijk kunnen uitbaten.© ANK

De 83ste editie van Kortrijk Koerse belooft een van de strafste tot nu toe te worden, of toch voor wielerliefhebbers. Sommige handelaars langs het nieuwe parcours zitten evenwel met de handen in het haar. “Voor een café is dat nog te doen. Zij kunnen gewoon een geïmproviseerde bar aan de overkant van de straat bij hun terras zetten”, vertelt Lily Huynh van Lily’s Noodle House in de Handboogstraat. “Maar ik moet kunnen koken en heb dus een volledige keuken nodig.”

Leveringen

Lily opende haar zaak eind maart. “Eigenlijk loopt de communicatie met de stadsdiensten nooit echt vlot. Van Kortrijk Drumt bijvoorbeeld werd ik niet op de hoogte gebracht. Terwijl de straat toch afgesloten was. Van de koers wist ik het dan wel weer ruim op voorhand. De organisatie communiceert een stuk beter dan de stadsdiensten. Toch blijft er vrij veel onduidelijk. “Zullen mijn klanten bijvoorbeeld kunnen oversteken om naar het toilet te gaan tussen de rondes door? En zal mijn leverancier ‘s morgens nog ter plaatse geraken? Ik heb geen idee.” Toch probeert ze er het beste van te maken. “Ik ga proberen om wat koude hapjes, zoals sushi, op voorhand te maken en mij aan de overkant te installeren. Ik heb al frigo’s en een tap besteld. Maar of dat gaat werken weet ik niet. Het is afwachten.”

Festivalmodus

Lily’s buurman Stijn Defoort van Krok-Ubuntu ziet het wel zitten. “Ik ben het gewoon om tijdens evenementen mijn boeltje naar de overkant te verhuizen. Dan gaan we in wat ik noem ‘festivalmodus’. Ik geef dan croque-monsieurs uit de vuist en drank in flesjes. Bovendien ben ik een grote fan van de koers, dat wordt hier dus dikke ambiance! Ik hoop alleen dat Stad Kortrijk zijn belofte nakomt en extra elektriciteit voorziet. Er ligt er hier wel een beetje, maar zeker niet voldoende.”

Stijn pleit ook voor meer samenwerking. “Als we met alle horeca-uitbaters hier in de straat zouden kunnen afspreken om een toog te voorzien, zou dat voor iedereen een goede zaak zijn. Daarvan wil ik echt werk maken.” Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan zodra Stijn even bij Lily binnen springt. Haar prioriteit is het bedienen van de mensen op haar terras terwijl Stijn volop de kaart van take-away trekt. Moeilijk te combineren dus.

Afwachten

Ook wat verderop in de straat bij de hippe bar Streat beseffen ze dat het vrijdag toch even anders moet. “Ik overleg vanavond nog met mijn buurman Nils van café ‘t Fonteintje maar warme hapjes zal ik op het terras niet kunnen geven”, vertelt uitbater Charly Vandenheede. “Ik laat mijn terras sowieso staan. En binnen voorzie ik onze gewone menu. We zullen wel bereikbaar zijn, alleen zullen mensen stevig moeten omlopen. Ik splits de boel dus eigenlijk op en voorzie één personeelslid aan de overkant.”

Charly probeert er net als de andere horeca-uitbaters in de straat het beste van te maken. “Ik denk dat het allemaal wel zal meevallen. Iemand van de organisatie heeft mij verzekerd dat er voor onze zaak een bewaakte oversteek komt. Dat overleg verliep echt vlot. Wie weet, misschien wordt dat wel een gigantisch succes. Het is de eerste keer dat de koers hier voorbijkomt, laat ons dus gewoon maar even afwachten. Ik hoop dat het wat volk met zich mee brengt want die koers zelf kan mij eigenlijk gestolen worden”, lacht hij.

Kinderziektes

De organisatie van Kortrijk Koerse betreurt de terughoudendheid van sommige uitbaters. “Wij willen met die passage aan de Leieboorden vooral het volkse karakter van de koers terug brengen. Na de verhuizing vanuit de Doorniksewijk kregen we dikwijls de opmerking dat het niet meer helemaal goed zat. Ik denk dat vele horecazaken net wel blij zouden zijn als de koers aan hun deur voorbijkomt”, zegt Anthony Tombeur, verantwoordelijke voor de logistiek en infrastructuur.

“We hadden er als organisatie ook voor kunnen kiezen om daar zelf een bar uit te baten en alle inkomsten in onze zak te steken. In plaats daarvan hebben we nog geïnvesteerd in extra elektriciteit. Toegegeven, voor ons is het ook de eerste keer dat we op die locatie werken. Er waren dus wel wat kinderziektes maar ik weet zeker dat dit allemaal in het voordeel van de handelaars zal uitdraaien.” (Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier