Kortrijk klaar voor Brazilië-België: “Eigenlijk is dit een finale waardig”

Bij Cathy Matthieu wapperen de Belgische én de Braziliaanse vlag. © TVK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Aan de gevel van de woning van Cathy Matthieu en haar zoon Moïse Dos Santos wapperen de Belgische en Braziliaanse vlag naast elkaar. “Eigenlijk hangen ze verkeerd omdat mijn raam te klein is”, lacht Cathy. Cathy supportert voor de Rode Duivels. Voor Moïse, met Braziliaanse roots, was dit de gedroomde finale.

Cathy is lerares Frans aan Rhizo Zorgkrachtschool. Moïse, die een Braziliaanse papa heeft, is doelman bij de beloften van KV Kortrijk. Beiden zijn vergroeid met voetbal. “Mama weet nog altijd niet voor wie ik supporter. Brazilië is een goede ploeg en ik draag die in mijn hart. Mijn familie stuurde me elk jaar T-shirtjes toen ik klein was. Eerlijk:ik volgde Brazilië iets meer dan België”, zegt Moïse vanuit zijn vakantieplek.

Als de Brazilianen een wedstrijd verliezen is dat nationale rouw en verdriet. De Belg gaat ongelukkig zijn en ‘zagen’ wat of wie niet goed was. Gelukkig heeft België nu een groepsgevoel met deze goede ploeg en hangen er overal vlaggen. Er is opnieuw een soort verbondenheid. We staan weer samen achter iets. De Belgen zijn goed zonder veel show. Ik hoop stilletjes dat we deze wedstrijd winnen maar ik zeg dat niet aan Moïse“, pikt Cathy in.

Hun conclusie? “Beide ploegen zijn het waard. Deze wedstrijd komt te vroeg. Dit kon best een finale geweest zijn.”

Geen honger tijdens match

Ook bij Brasserie Marquee op de Veemarkt zal het vrijdagavond nagelbijten zijn. Uitbaters zijn Danielle Rabello en Brecht Beeckaert. Zij is geboren in Bahia in Brazilië, hij is een rasechte Belg.

Danielle Rabello is geboren in Bahia in Brazilië. Ze is getrouwd met de Belg Brecht Beeckaert.
Danielle Rabello is geboren in Bahia in Brazilië. Ze is getrouwd met de Belg Brecht Beeckaert.© TVK

“België is mijn thuis, Brazilië is mijn bloed” – Danielle Rabello, Brasserie Marquee

Opvallend is dat er nergens iets van voetbal, vlag of banner, te bespeuren is in hun brasserie. “We houden het graag sober in de zaak. Bezoekers praten wel over de voetbal. Het tofste is dat iedereen weer Belg is”, zegt Danielle, die al 20 jaar in Kortrijk woont. “België is mijn huis, Brazilië is mijn bloed. Het is 10 jaar geleden dat ik nog in Brazilië was.” Eerlijk gezegd vindt Danielle de Belgen beter. “Momenteel zijn ze beter. Brazilië heeft al veel prijzen gewonnen maar is nu minder sterk vind ik. Eigenlijk mag een van de twee ploegen de finale spelen. Ze zijn het waard. We blijven neutraal. Dat de beste mag winnen”, luidt het.

Brecht volgde al de wedstrijden van de Belgen. “Ze doen dat zeer goed. Natuurlijk wordt het voor ons spannend met België en Brazilië op de affiche. We weten van elkaar stilletjes voor wie we supporteren maar zeggen het niet. Hopelijk jaag ik me niet op zoals bij vorige wedstrijd“, zegt hij lachend. “Tijdens de wedstrijd tegen Engeland had ik hapjes klaargemaakt en riep hem dat ze klaar waren. Het luide antwoord van Brecht was dat hij geen honger had”, vult Danielle aan. Hun conclusie? “Voetbal is mooi, dat de beste moge winnen.”

Wat met restaurants? “Bij een voetbalmatch horen frieten en bier”

De wedstrijd Brazilië-België vindt plaats vrijdagavond om 20 uur, normaal een druk moment in de restaurants. Nu regent het annuleringen en sluiten enkele zaken hun deuren. Dat is ook zo bij De 7 Zonden in de Leiestraat, uitgebaat door Gijs Garré (29) en Matteo Fiore (39). “We hadden al een aantal reservaties binnen, maar we hebben die mensen opgebeld en hen uitgelegd dat we om economische redenen sluiten”, vertelt Gijs. “Tijdens België-Japan hebben we wel wat volk over de vloer gehad, voornamelijk vrouwen. Maar als je dan ‘s avonds je kassa maakt, vraag je je af het sop de kool wel waard was. En zo kunnen we zelf naar de match kijken.” Ook Table d’Amis en Gastrobar Gust blijven vrijdagavond dicht.

Maggie Wanjiku, Gijs Garré en Frederik Decruynaere.
Maggie Wanjiku, Gijs Garré en Frederik Decruynaere.© LOO

Ook voor een aangepaste formule zijn de Kortrijkse Gentenaars Gijs en Matteo niet te vinden. “Twee jaar geleden tijdens het EK probeerden we een snelle hap te lanceren: klanten konden voor de match nog iets eten en daarna naar het Schouwburgplein gaan. Maar dat werkte niet. Bij voetbal horen bier en frieten die je koopt op het WK-dorp.”

Door de populariteit van het WK-dorp, was er maandag na 20 uur al niemand meer te zien op de Grote Markt. “Iedereen gaat naar een WK-dorp”, is te horen in zowel bistro Allo Allo als brasserie Muze. Die zaken blijven open om mensen niet te ontgoochelen.

Een gelijkaardig verhaal is te horen bij Va et Vient in de Handboogstraat. Matthias Speybrouck: “Sluiten is niet aan de orde, er zijn mensen die niet van voetbal houden. Wel is het zo dat we voor vrijdagavond al veel reservaties hadden, maar een aantal mensen al afbelde. De groep die ons zaaltje op de eerste verdieping afhuurde, komt wel zeker. Er is daar een beamer en ze brengen een laptop mee, zodat ze naar het voetbal kunnen kijken.” Bij hotel-restaurant Damier zetten ze ook een groot scherm.

Bistro Botero ligt aan het Schouwburgplein, waar ook het WK-dorp gevestigd is. Zaakvoerder Geert Quintens: “Ik heb geen probleem met dat WK-dorp. Alleen is het jammer dat we afgeschermd zijn. De mensen zien ons niet meer. Ik pleit ervoor dat de evenementen op het Schouwburgplein worden herbekeken. Vroeger had je hier zes evenementen waardoor je minder bereikbaar was, nu zijn dat er een 20-tal. Je kunt zesmaal op een jaar je sluitingsdag verschuiven of extra vakantie inlassen, maar toch geen 20 keer.” (AXV)