Kortrijk is drie streetartwerken rijker

De geest van Johny Turbo, Dieter Samyn, Jatse Verschoore, schepenen Bert Herrewyn, Axel Ronse (foto JVGK)©JVGK
De geest van Johny Turbo, Dieter Samyn, Jatse Verschoore, schepenen Bert Herrewyn, Axel Ronse (foto JVGK)©JVGK
Redactie KW

De Dambrug, de Noordbrug en het Begijnhofpark zijn 3 nieuwe locaties voor streetartprojecten. In het kader van het gratis Fotofestival Track & Trace sieren vogels, eenhoorns, vissen en indringende gezichten de openbare ruimte. Voor de uitvoering van dit kunstproject investeert de stad 10.400 euro.

Stad Kortrijk investeert de komende jaren sterk in streetart, een ideale kunstvorm om bestaande locaties te transformeren en verborgen plaatsen in de stad te (her)ontdekken. Na de laatste investeringen in nieuwe werken op Kortrijk Weide wordt voorjaar 2021 opnieuw een visueel feest. Met een open oproep riep de stad artiesten op om aan de slag te gaan met 125 vierkante meter muur: onder de Dambrug, de onderkant van de Noordbrug en een muur in het Begijnhofpark. Niet minder dan 36 voorstellen werden ingediend. Twee artiesten en een kunstenaarsduo werden geselecteerd om de projecten uit te voeren. Kunstenaars Boris & Jeps, zijnde Dieter Samyn en Jatse Verschoore, zijn al jaren actief in de Kortrijkse graffitiscene. Voor hun werk grijpen ze terug naar de wellicht meest bekende Kortrijkse spreuk: ‘t Zit vis in de Leie van Johnny Turbo. Zij maakten er ‘’t Zat vroeger vis in de Leie’ van. Een grote snoek siert het landhoofd van de Dambrug, waarbij een dobber en vishaak zorgen voor een originele optische illusie. “Als je van op een bepaald aangeduid punt kijkt, lijkt het alsof de dobber voor de muur staat”, aldus de heren. De aanwezige zitbanken werden in het werk geïntegreerd.

foto JVGK©JVGK
foto JVGK©JVGK

Ontdekking

Onder de Noordbrug aan Museum Texture ging Julie ‘Jools’ Vercruysse, aan de slag voor ‘Birds & Unicorns’. Haar werk toont de kinderlijke ontdekking en fantasie van een jongen die overweldigd is door alles wat hij rondom hem ziet gebeuren. Ook hier is er een kleine verwijzing naar Johnny Turbo, met naast een heel aantal fauna en flora een vis uit de Leie. Het vlasverleden is in het werk opgenomen door de aanwezigheid van vlasbloemen.

De derde locatie aan het Begijnhofpark wordt ingevuld door Patrick ‘Intvis’ De Ceuster met ‘Door mijn stem’. De garagedeur in de doorgangsweg tussen Begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zit als mond verwerkt in het werk. “Als je deur opent, lijkt het alsof er een stem luidt en wie goed kijkt, ziet de reflectie van het fototoestel in de iris. Een statement dat de vrouw centraal staat en niet gereduceerd wordt tot een passief figuur in onze kunstvorm”, aldus Patrick. “Trajecten als deze zijn een springplank voor nieuwe artiesten en een kans voor gevestigde waarden om Kortrijk mee te transformeren”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “We blijven investeren in kunst in de publieke ruimte in al haar facetten. Met deze drie nieuwe streetartprojecten nodigen we bezoekers van Track & Trace uit om ook zelf leuke foto’s over te houden aan hun wandeling”, besluit schepen Herrewyn (SP.A)

Door Peter Van Herzeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier