Kortrijk in de ban van beschilderde steentjes die zelfs de wereld rondreizen

Angélique Dorny: “Je hoeft geen kunstenaar te zijn om de steentjes te beschilderen. Iedereen doet z'n eigen ding.”© AN
Angélique Dorny: “Je hoeft geen kunstenaar te zijn om de steentjes te beschilderen. Iedereen doet z'n eigen ding.”© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De stad Kortrijk raakte de afgelopen maanden steeds meer in de ban van vrolijk beschilderde steentjes. Het blijkt te gaan om een initiatief van Happy Stones WVL. “Onze Facebookpagina heeft al bijna 10.000 volgers, zowel vinders als makers blijven welkom!”, aldus beheerder Angélique Dorny.

Ze lijken overal op te duiken, aan bekende monumenten zoals de Broeltorens, maar ook in parken en op wandelpaden. Mensen die een steentje vinden, melden dat enthousiast op sociale media en laten het dan weer verder zwerven, om een lach op het gezicht van de volgende gelukkige vinder te toveren.

Want het afgelopen jaar was een tijd van binnen blijven, verveling en gemis. Maar voor veel Kortrijkzanen bracht de crisis ook een moment om even te bezinnen, nieuwe hobby’s uit te testen en kleine gelukjes te ervaren met zich mee.

Duitsland

Happy Stones is zo’n klein gelukje. Kleine steentjes waar vrolijke dingen op geschilderd en getekend staan en die door vrijwilligers worden achtergelaten in het straatbeeld. Wie ze vindt, kan ze houden of ze verder laten zwerven. Je vondst kan je melden op de Facebookpagina van Happy Stones WVL.

De pagina is een initiatief van Angélique Dorny (43). “Toen ik op reis was in Duitsland vorig jaar, vond ik zelf zo een leuke beschilderde steen”, legt ze uit. “Dat gaf mij zo een warm gevoel, ik vond dat zo tof dat ik besloot om daar in West-Vlaanderen ook mee te beginnen. Iedereen verdient het om zich af en toe eens zo te voelen, om blij gemaakt te worden.”

Angélique startte in eerste instantie vooral zelf met het versieren en droppen van stenen. “Ondertussen staat mijn teller op 256”, lacht ze. “Maar naarmate meer mensen een steen vonden, en hun weg vonden naar sociale media, begonnen ook meer mensen met het versieren van stenen. Je hoeft daar zeker geen kunstenaar voor te zijn. Iedereen doet zijn eigen ding.”

Kunstenaars

Toch vonden ook heel wat kunstenaars hun weg naar het platform. Desmond Des Casteur en Monev van vzw Vonck bijvoorbeeld maken heuse kunstwerken van hun stenen. Ze verstoppen ze steevast ergens in Kortrijk. “Enkele maanden geleden vond ik zelf een eerste steen”, vertelt Monev, een bekende Kortrijkse artiest.

“Ik was meteen verkocht en overlegde met enkele vrienden. Nog diezelfde week raapten we zelf een paar stenen van de straat en gingen we aan de slag.” “Het is een manier om streetart tot bij de mensen te brengen, zonder permanente schade aan te brengen”, aldus een enthousiaste Des.

“Onze steentjes zijn een soort van reizende kunstgalerij. De onbewerkte stenen vinden we werkelijk overal. Voor de meeste mensen zijn die gewoon afval, het is dus ook een vorm van recyclen. Als ik er een vind met de juiste vorm, dan zie ik in mijn hoofd al wat het zal worden. Toen ik deze zag liggen bijvoorbeeld, wist ik meteen dat daar de kop van een draak inzat.”

“Onze steentjes zijn een soort van reizende kunstgalerij”, zeggen Monev en Des.© AN
“Onze steentjes zijn een soort van reizende kunstgalerij”, zeggen Monev en Des.© AN

Aan het droppen van de steentjes zijn wel een aantal regels verbonden. Zo is het bijvoorbeeld wel degelijk de bedoeling dat de steen zijn reis kan verder zetten, om andere mensen blij te maken.

“Maar wij doen daar niet moeilijk over hoor”, aldus Monev. “Inderdaad”, vult zijn collega aan. “Laatst kreeg ik via sociale media nog een berichtje van een mama. Haar zoon had een van mijn stenen gevonden en was er echt enorm aan gehecht. Hij wilde hem niet meer lossen ( lacht ). Dus heb ik beloofd om een nieuwe steen voor hem te maken.”

Ik heb geen flauw idee hoeveel stenen nu op stap zijn, maar het zijn er heel wat. Vorige week kregen we zelfs nog een melding uit Tsjechië

“Verder zijn er niet echt veel regels”, vervolgt Angélique. “Het is natuurlijk handig dat je de naam van onze Facebookgroep vermeldt op je steen, dan weten mensen waar ze hun vondst kunnen komen melden.”

Prutskes zoals glitter, oogjes, papier,… zien we liever niet op stenen verschijnen. Ze worden immers achtergelaten in de vrije natuur en die willen we absoluut niet vervuilen. Verder geldt gewoon: hou het happy . Ik heb geen flauw idee hoeveel stenen nu op stap zijn, maar het zijn er heel wat. Vorige week kregen we zelfs nog een melding uit Tsjechië.”

Allesbehalve happy

De regels van Angélique zetten vrije geesten Des en Monev aan het denken. “Ik ken nu eenmaal veel mensen die in deze situatie allesbehalve happy zijn”, aldus Monev. “Alles heeft zijn evenwicht nodig, dus zijn wij gestart met een eigen initiatief, de Unhappy Stones .”

“Voor wie zich nu eenzaam en niet goed voelt en dat ook ergens kwijt wil. Je weet nooit wie je steen zal vinden. Ze kunnen een grote impact hebben.”

“Zo is een nonkel van mij gisteren overleden, voor hem heb ik meteen een steen gemaakt als eerbetoon. Dat is misschien niet vrolijk, maar wel heel schoon”, besluit Des.

Zelf op jacht gaan

Wie zelf ook eens op jacht wil naar een Happy of Unhappy Stone, kan alvast beginnen aan het atelier van Des in de Proosdijstraat in Kortrijk. “Er liggen er hier steeds een paar aan de gevel, iedereen die dat wil mag ze verder laten reizen”, aldus Des.

Wie wil zien waar andere West-Vlamingen steentjes droppen of wie een vondst wil melden, kan terecht op de Facebookpagina van Happy Stones WVL .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier