Kortrijk houdt grote kuis: “Daarna moeten inwoners hun eigen verantwoordelijkheid nemen”

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stad Kortrijk heeft vooral in invalswegen en zijstraten een probleem met netheid. Daarom wordt er in elf vooraf bepaalde zones nu grote kuis gehouden. Zwerfvuil en onkruid worden grondig aangepakt, zitbanken worden geschrobd en zelfs hardnekkige kauwgomresten moeten eraan geloven dankzij een speciale heetwatermachine. “Daarna is het de bedoeling dat inwoners hun eigen verantwoordelijkheid nemen”, aldus schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

Kortrijk wil al langer de netste stad van Vlaanderen worden. De sensibiliseringscampagne ‘Wij zijn Proper & Ko’ ging vorig jaar al van start met een eerste focus op de aanpak van sigarettenpeuken. De stad gaat nu nog een stap verder.

“De stadsdiensten krijgen soms de opmerking dat de straten er niet netjes bij liggen en het onkruid welig tiert. Vooral de invalswegen en zijstraten zijn een probleem”, aldus schepen Ruth Vandenberghe. “Daarom lanceren we vanaf morgen (donderdag, red.) de actie: ‘De properste straat van Kortrijk’. Het doel: elke maand een aantal straten volledig proper maken. De stadsdiensten doen elke dag hun best om de stad net te houden, maar botsen vaak op ‘obstakels’. Als er auto’s geparkeerd staan, kunnen de straatveegmachines de goten niet reinigen. Daarom maken we een aantal straten parkeervrij. Zo kunnen de medewerkers met het juiste materiaal die vaak moeilijk bereikbare vuile plekjes een reinigingsbeurt geven.”

Twee brieven

De bewoners van de Sint Rochuslaan, Pijlstraat en het Volksplein bijten de spits af. Elke inwoner ontving daarover een brief. “Woensdag 17 juni plaatsen we de parkeerverbodsborden. Donderdagochtend 18 juni starten we om 8 uur met het verwijderen van het onkruid en het opruimen van zwerfvuil. Eens alles klaar is, ontvangen de inwoners een tweede brief waarin we hen vragen om alles netjes te houden. Iedereen is immers verantwoordelijk voor zijn of haar eigen stoep. Daar vallen trouwens ook boomspiegels (de niet-gebetonneerde ruimte rond een boom red.) onder.”

In totaal zullen een twaalftal medewerkers aan de slag zijn. De deelgemeenten worden niet vergeten. “Volgende maand gaan we aan de slag in een aantal straten in Kooigem. Tegen het einde van de legislatuur willen we alle invalswegen en straten waar veel parkeerzones zijn een poetsbeurt gegeven hebben“, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier