Kortrijk herdenkt 75ste verjaardag van de bevrijding op 6 september 1944

Een delegatie van de Trailblazers. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het centrum van de stad Kortrijk was op zondag 8 september het toneel voor een serene en stijlvolle herdenking van de bevrijding op 6 september, 75 jaar geleden. De stad deed dat onder meer met een stoet van oorlogsvoertuigen.

David en Fien met de kinderen Fonne (5) en Joppe (8) waren er al vroeg bij. “Het is mooi dat we die tanks, voertuigen en oorlogsmateriaal nog eens te zien krijgen. Het blijft een bewijs van het vreselijke wat gebeurd is, maar het is ook een eerbetoon aan wat onze soldaten en de geallieerden voor ons gedaan hebben“, aldus David. “We willen dit graag doorgeven aan onze kinderen: een soort geschiedenisles vanuit gezonde interesse. Ze kunnen dit later nog gebruiken in schoolverband. Beiden zijn verzot op tanks, het leger en legervoertuigen”, pikt Fien in. “Ik wil graag wel eens in zo’n tank of jeep zitten. Dat is groot en je ziet iedereen passeren”, verklapt Fonne.

David en Fien met Fonne en Joppe.
David en Fien met Fonne en Joppe.© JVGK

Veteranen Gordon Watson (62), Gerry Mulholland (71) en William Clark (65) van de Royal Engineers van het regiment Argyll & Sutherland Highlanders, kwamen zaterdag al speciaal uit Schotland om de herdenking bij te wonen. “We waren eerst in Ieper en komen nu naar de 75 jaar bevrijding herdenking. We wilden dit niet missen”, zegt Gordon. “Het is mooi dat jullie appreciëren wat de geallieerden gedaan hebben. Kortrijk is een mooie stad met een vriendelijke bevolking. De mensen maken graag tijd vrij voor een praatje en geven ons een schat aan informatie rond die bevrijding”, aldus Gerry. “Het is ‘lovely’ dat er veel origineel materiaal getoond wordt, van kostuums tot wapens en voertuigen”, geeft William mee.

Gordon Watson, Gerry Mulholland, William Clark.
Gordon Watson, Gerry Mulholland, William Clark.© JVGK

Ruben (26), Kieran (8) en zijn opa Patrick (51) zijn alle drie lid van de Trailblazers. “Ik was bij opa op weekend en ik kreeg een nieuw soldatenkostuum”, aldus Kieran, die constant foto’s nam met zijn tablet. “Misschien maak ik daar wel een boek van, mijn foto’s zijn goed gelukt denk ik. Opa rijdt mee met een jeep en misschien mag ik op het dak zitten.”

Opa Patrick volgt het gebeuren al sinds 2006. “Dat is het leven van 1944-45. Dat heeft me altijd al geboeid hoe dat was in barre tijden. Het is wel de eerste keer dat ik naar Kortrijk kom en het ziet er goed uit”, zegt hij. “Met onze groep de Trailblazers hebben we ook een kanon waarmee we straks enkele schoten afvuren”, vertelt Ruben.

Ruben, Kieran, Patrick.
Ruben, Kieran, Patrick.© JVGK

Frederic Ballan wil wat graag poseren met zijn originele Thompsonpistoolmitrailleur, ook wel Tommygun genoemd. “Het is een Amerikaans machinepistool dat tussen 1917 en 1920 ontwikkeld werd door generaal John T. Thompson. In 1921 werden de eerste exemplaren in gebruik genomen door het Amerikaanse leger”, vertelt Frederic.

Frederic Ballan poseert met zijn Thompson.
Frederic Ballan poseert met zijn Thompson.© JVGK

Het wapen verwierf grote bekendheid in de jaren twintig door veelvuldig gebruik bij Amerikaanse maffiosi. “Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was de Thompson een van de weinige ontwerpen van een machinepistool voor de geallieerden dat direct klaar was voor productie.”

Na de stoet volgden enkele herdenkingsmomenten en hymnes door de Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums samen met de harmonie Aalbeke en een taptoe samen met de Ypres Surrey Pipes & Drums.

https://www.youtube.com/watch?v=ed6A6Ymcrqc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier