Kortrijk heeft als eerste stad van Vlaanderen coronaproof evenementenplein

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA), schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA) en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) kwamen Depart XXL dinsdagochtend voorstellen op Kortrijk Weide. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Met Depart XXL start Kortrijk als eerste stad in Vlaanderen met een coronaproof evenementenplein waar tot 1.200 bezoekers terecht kunnen. Dat kwam Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) dinsdagochtend vertellen in evenementenhal Depart. Wie het project mag uitvoeren, wordt beslist met een wedstrijd. Op 12 en 13 september moeten de eerste evenementen er al plaatsvinden.

Iedereen zijn eigen eilandje, vanwaar je met je bubbel kan genieten van een muziekoptreden, toneelstuk, of andere cultureel hoogstandje. Dat is de opzet van het coronaproof evenementenplein dat vanaf halfweg september in gebruik genomen zal worden in Kortrijk. Er moeten tot 1.200 bezoekers terecht kunnen op Kortrijk Weide. Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) haalt de mosterd voor dat idee uit Newcastle. “Maar bij ons zal het wat knusser en gezelliger zijn”, belooft hij.

Wedstrijd

Kortrijk is de eerste stad in Vlaanderen die met een dergelijk concept op de proppen komt. En het moet snel gaan. Podiumbouwers kunnen sinds vandaag (dinsdag) intekenen op een wedstrijd die zal bepalen wie de eer krijgt het project op poten te zetten en het de eerste twee weken ook exclusief uit te baten. Tegen 1 september beslist een professionele jury wie de winnaar wordt. Twee weken later moeten de eerste evenementen er al plaats vinden.

Schepen Axel Ronse haalde het idee voor een coronaproof evenementenplein uit Newcastle. Daar kunnen op deze manier 2.500 mensen saen genieten van een optreden.
Schepen Axel Ronse haalde het idee voor een coronaproof evenementenplein uit Newcastle. Daar kunnen op deze manier 2.500 mensen saen genieten van een optreden.© Schutterstock

“Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden waar kandidaten moeten aan voldoen”, aldus schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “Het moet lukken om iets te organiseren voor 1.200 man, maar je moet het plein ook kunnen aanpassen voor een kleiner initiatief met pakweg 200 aanwezigen. Bedoeling is dat de infrastructuur ook de hele winter gebruikt kan worden. Verder hopen we dat de bouwer ook andere partners betrekt in het verhaal. Hoe meer bedrijven en zelfstandigen hiervan kunnen profiteren hoe beter. Tot slot moet het er ook gewoon gezellig uitzien”, besluit ze.

Kandidaten kunnen zich melden via de website van Stad Kortrijk tot en met 31 augustus. Aan interesse geen gebrek. Al meer dan 20 bedrijven gaven aan het project op zich te willen nemen.

Gratis gebruiken

Daarnaast kunnen organisatoren die gebruik willen maken van het plein, zich nu al melden. Dat kan via het evenementenloket van de stad. “Belangrijke voorwaarde hier is dat de ticketprijzen toegankelijk blijven”, aldus schepen Detavernier. “Maar verder moedigen we iedereen aan om zo creatief mogelijk te zijn!” Organisatoren kunnen kosteloos gebruik maken ven het plein. De inkomsten uit de ticket- en drankverkoop mogen ze zelf houden.

“We zijn onszelf meer meer aan het ontzeggen dan we eigenlijk moeten”, benadrukt schepen Axel Ronse. “Maar toen zagen we het voorbeeld van Newcastle en beseften we dat het ook anders kon. Want laat ons eerlijk zijn, we zullen nog een hele tijd met dat virus moeten leven. En dan leg je je daarbij neer of beslis je om slim en innovatief te zijn. In Kortrijk kiezen wij voor dat laatste”, verklaart hij het initiatief van het stadsbestuur.

Hopen dat anderen volgen

De schepen heeft de wind mee. De Veiligheidsraad besliste immers onlangs dat er op evenementen die buiten plaats vinden, maximum 400 bezoekers aanwezig mogen zijn. Maar er werd ook een Vlaams evenementenloket in het leven geroepen. Wie daar kan bewijzen dat zijn evenement coronaproof is, mag meer mensen verwelkomen.

Minister Zuhal Demir (N-VA) kwam helemaal vanuit Limburg naar Kortrijk om Vlaamse steun toe te zeggen voor het project.
Minister Zuhal Demir (N-VA) kwam helemaal vanuit Limburg naar Kortrijk om Vlaamse steun toe te zeggen voor het project.© AN

“We hopen zeker dat andere steden dat voorbeeld zullen volgen”, reageert minister Demir enthousiast. Zij beloofde meteen 140.000 euro steun. De andere 100.000 euro komt van stad Kortrijk zelf. “Het zit gewoon in ons DNA als Vlamingen om naar evenementen te gaan. Daarom is het zo belangrijk dat wij dit als Vlaanderen ondersteunen. Ik hoop dat we daarmee hier een eerste goede voorbeeld kunnen geven, zodat dat een domino-effect kan hebben op de rest van Vlaanderen. Ik denk dat Vlaanderen met grote ogen zal kijken naar wat hier gebeurt!”, aldus de minister.

Enthousiaste reacties

De sector reageert alvast enthousiast. De aanvragen om iets te mogen organiseren op het evenementenplein stromen binnen. Vanuit Kortrijk, maar ook vanuit de buurgemeenten. Ook het Wilde Westen is tevreden. “We organiseerden al een paar kleinere dingen, zwaar onder onze capaciteit. Maar dat blijft niet haalbaar. Dit initiatief geeft wat zicht op de toekomst”, klinkt het daar.

Volgens artistiek directeur Tom Vangheluwe is het nog te vroeg om namen te noemen. “Maar artiesten zoals Portland, Eefje de Visser, Millionaire staan zeker op het verlanglijstje!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier