Kortrijk gooit 1.3 miljoen lichtjes in de strijd om inwoners toch gezellige feestdagen te bezorgen

Ook op de Veemarkt komt er extra verlichting. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stad Kortrijk moest zijn plannen voor Winter in Kortrijk, met een gezellige kerstmarkt en ijspiste, enkele weken geleden al opbergen. “Maar we laten ons niet doen”, klinkt het. “Met KortrijkverLICHT laten we Kortrijk en deelgemeenten baden in het licht en zorgen we voor extra sfeer en gezelligheid.” De stad zet daarvoor 1.300.000 lichtjes in en roept de Kortrijkzanen op om mee te doen.

Vorig jaar sloot Stad Kortrijk al een raamakkoord ter waarde van 1 miljoen euro af om de straten en pleinen van de stad de komende vier jaar te voorzien van kerstverlichting. Die viel erg in de smaak bij inwoners, maar ook bij de vele bezoekers en handelaars.

Laten ons niet doen

Omdat Winter in Kortrijk dit jaar zo goed als volledig afgelast wordt, doet schepen van Economie Arne Vandendriesseche (Team Burgemeester) daar nu nog een schepje bovenop. “Met KortrijkverLICHT doen we Kortrijk en deelgemeenten baden in het licht. De coronacrisis stond de kerstmarkt, kerstfoor én ijspiste in de weg maar we laten ons niet doen”, klinkt het enthousiast.

“Kortrijk zorgt voor meer. Meer lichtjes, sfeer en gezelligheid. De pleinen en straten die vorig jaar aan bod kwamen, worden opnieuw mooi verlicht maar wel met andere combinaties en vormen zodat het ook daar zal verrassen. Bovendien zorgen we dit jaar voor negentien extra locaties!”

Mannetjes op de Leie

“De blikvangers worden de lichtgevende mannetjes op het water aan de Broeltorens die over de drijvende tuintjes zullen lopen. En dat alles onder de noemer KortrijkverLICHT! Gazze!”

Concreet komt het er dus op neer dat zowat niemand in zijn of haar buurt dezelfde kerstverlichting zal zien hangen als vorig jaar. Dat komt omdat de stad dit jaar dezelfde lichtjes gebruikt, maar die elders gaat ophangen. Daarnaast worden er ook nog eens negentien extra locaties voorzien van lichtjes, die vorig jaar niet versierd waren.

Het Halenplein in Kortrijk wordt op vraag van de buurtbewoners voor het eerst verlicht.
Het Halenplein in Kortrijk wordt op vraag van de buurtbewoners voor het eerst verlicht.© gf

Er komt extra verlichting in Bissegem aan de N8 richting Wevelgem, op het Sint-Katerienplein in Heule Sente, in Marke aan de ramen, in Rollegem aan de lappenboom, in Aalbeke, aan het Stationsplein, aan het Begijnhofpark, aan de toegangspoort van de Houtmarkt, op ‘t Plein, op het Halenplein, aan de boom op het kruispunt van de Lange- en de Kortesteenstraat, in de Rijselsestraat en aan het Sint Michielsplein, aan de kerk in de Grijze zusterstraat, aan de hoofdingang van het Astridpark, aan de boom Voorstraat, op de Veemarkt, aan de grote boom aan de Menenpoort en op het Sint-Jansplein.

Wie doet mee?

Het kost tien mensen bijna een maand om alles op te hangen. Er komen twintig opleggers en zes hoogtewerkers aan te pas om de 1.300.000 lichtjes op hun plek te krijgen. In totaal zullen er vanaf eind november 101 versierde bomen, 347 lichtgevende objecten en net geen 100 lichtgevende overspanningen te zien zijn in Kortrijk.

Het Astridpark wordt omgetoverd tot een tunnel van licht.
Het Astridpark wordt omgetoverd tot een tunnel van licht.© gf

De werken om alles op te hangen, zijn nu in volle gang. Op vrijdagavond 27 november om 18.00 uur, worden de lichtjes allemaal tegelijk aangestoken. “We doen een oproep aan alle Kortrijkzanen om mee te doen”, aldus de schepen. “Hang je kerstversiering op, zet wat kaarsen achter het raam,…”

Wie een foto of video maakt van zijn of haar eigen creatie, kan die delen op sociale media onder de #KortrijkverLICHT. Het aansteken van de kerstverlichting zal live te volgen zijn op de website van Winter in Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier