https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijk gaat vol voor één sociale woonmaatschappij: “Ons doel? 750 extra woningen beschikbaar hebben tegen 2024”

Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen, aan de Knok in Bissegem, een gloednieuw project van sociale huurwoningen. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk en het sociale verhuurkantoor De Poort smelten samen tot één woonmaatschappij voor het hele Kortrijkse grondgebied. Dat heeft schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) aangekondigd naar aanleiding van een vraag van CD&V-raadslid Carol Leleu. “In oktober komen we met een concreet en uitgewerkt voorstel waarin alle spelers op de sociale woningenmarkt onderdak vinden”, zegt de schepen. De eengemaakte woonmaatschappij heeft de ambitie om zeker 750 extra huurwoningen beschikbaar te kunnen stellen tegen 2024.

Dat de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen moeten smelten, is al langer duidelijk. De Vlaamse regering besliste in mei dat er per gemeente maar één speler actief meer mag zijn. Tegen 1 januari 2023 moet die eengemaakte woonmaatschappij opgericht zijn.

Andere spelers uit regio

CD&V-raadslid Carol Leleu peilde in de gemeenteraad van september naar een stand van zaken wat Kortrijk betreft. “Ik moet vandaag al even in mijn kaarten laten kijken, maar op de gemeenteraad van oktober komen we met een concreet voorstel van werkingsgebied”, reageerde schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester). “Duidelijk is dat we in Kortrijk voor een eengemaakte woonmaatschappij op het grondgebied van Kortrijk kiezen. Alle woningen van de actoren die vandaag in Kortrijk of deelgemeenten actief zijn, worden daarin ondergebracht.”

Zo zijn naast Wonen Regio Kortrijk en het sociaal verhuurkantoor De Poort ook Eigen Haard Zwevegem en De Leie Wervik actief in deelgemeenten als Kooigem en Bellegem. Het overhevelen van die woningen naar de nieuwe Kortrijkse woonmaatschappij moet later nog heel precies worden geregeld, zo geeft de schepen aan. “In 2019, bij het begin van de legislatuur, waren zo’n 2.760 wooneenheden van het totale patrimonium verhuurd. Dat was goed voor 3.200 entiteiten, maar een deel stond leeg in afwachting van renovatie of heropbouw.”

© Olaf Verhaeghe

Kwaliteit én hoeveelheid verhogen

Tegen 2024 wil de woonmaatschappij het aantal sociale huurwoningen verder optrekken. “Ons doel? Zo’n 750 extra sociale woningen beschikbaar maken. Daarom lopen er momenteel tal van renovatie- en bouwprojecten, zoals op Nieuw Kortrijk, Kapel ter Bede, de Lange Munte en de Cederlaan”, aldus schepen Maddens nog. “Die projecten moeten de kwaliteit en het aanbod van sociale huurwoningen in de stad aanzienlijk verbeteren en verhogen. Tegen het einde van de bestuursperiode moeten we over 3.500 woongelegenheden kunnen beschikken.”

De Knok, een nieuwbouwproject in Bissegem, is een van de voorbeelden van hoe Wonen Regio Kortrijk die vernieuwingsgolf zelf in de praktijk brengt. “In 2015 werden in een eerste fase 33 oude woningen gesloopt, om later 41 nieuwe sociale huurwoningen op dezelfde locatie op te bouwen. Zo werden in de Spijkerstraat vijf rijwoningen afgewerkt en kreeg de buurt niet alleen een prachtige vijver maar ook 13 blokjes met telkens drie stapelwoningen”, duidt de schepen. “Het project De Knok bewijst dat sociale woningen geen stempel moeten hebben en dat ook die huizen met een mooie architectuur gerealiseerd kunnen worden.”

De woningen op de Knok bestaan telkens uit drie woonentiteiten.
De woningen op de Knok bestaan telkens uit drie woonentiteiten. © Olaf Verhaeghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten