Kortrijk fleurt op dankzij 11.000 bloemetjes, gekweekt door leerlingen van PTI

Olaf Verhaeghe

Vanaf woensdag zal Kortrijk er nog net dat tikkeltje fleuriger bij liggen. Meer dan 100 grote bloemschalen worden verspreiden over het centrum van de stad en de deelgemeenten. Die komen bovenop de ruim 200 bloembakken die begin mei al werden opgehangen aan bruggen en gebouwen. In totaal gaat het om zo’n 11.000 bloemen en plantjes, allemaal gekweekt door de leerlingen van de PTI Tuinbouwschool.

Sinds vorige maand hangen al zo’n 225 bloembakken in het Kortrijkse straatbeeld. Verdeeld over zeven locaties, zoals bruggen en gebouwen, fleuren de bloemen de binnenstad op. Vanaf woensdag 2 juni komen daar nog eens 106 bloemschalen bij: 85 met twee ‘verdiepingen’ en 21 enkele schalen. Die komen op 76 locaties in de stad en de deelgemeenten te hangen. In totaal gaat het om zo’n 11.000 plantjes die voor een kleurrijke en vooral ook zomerse sfeer moeten zorgen.

De keuze van de bloemen – vooral rode en witte – werd gemaakt in samenspraak tussen de groendienst van de stad en de Tuinbouwschool van PTI. Het zijn ook de leerlingen van de Tuinbouwschool zelf die de plantjes tijdens hun praktijklessen hebben gekweekt en de hangbakken hebben gevuld. De komende maanden zullen doorlopen twee stadsmedewerkers ervoor zorgen dat alle bloemen en een resem nieuwe bomen voldoende water krijgen. Het regenwater uit de regenputten van de gebouwen van de stad wordt daarvoor massaal ingezet.

Schepen van Groenonderhoud Stephanie Demeyer bracht een bezoekje aan de groendienst waar de bloemenschalen werden klaargemaakt.© gf
Schepen van Groenonderhoud Stephanie Demeyer bracht een bezoekje aan de groendienst waar de bloemenschalen werden klaargemaakt.© gf

Schepen van Groenonderhoud Stephanie Demeyer (Team Burgemeester) schitterde alvast tussen de nieuwe plantjes. “De zomer komt eraan en dus mogen de bloemetjes eindelijk buitengezet worden”, zegt ze opgetogen. “De bloemen zorgen voor veel kleur en vooral ook een aangenamere beleving in het centrum en de dorpskernen. De leerlingen van het PTI hebben bijzonder mooi werk geleverd.”

Voor Marleen Bossuyt, leerkracht aan het PTI campus Wetenschap en Groen, zijn de lessen waar de stadsbloemetjes worden gekweekt heel belangrijk. “De stekken komen in maart op school aan en worden door de leerlingen van de tweede graad ingepot. Tijdens die lessen doen ze veel ervaring op over hoe het er in de echte plantenkwekerijen aan toe gaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier