Kortrijk dimt opnieuw eventjes muziek en lichten op Paasfoor

Op maandag 9 april, tussen 17 en 20 uur, kunnen bezoekers van de Paasfoor genieten van een prikkelarme foor. De stad wil daarmee de kermisattracties aantrekkelijk maken voor mensen bijvoorbeeld migraine of epilepsie. “We maken er een punt van om onze feesten en evenementen zo toegankelijk mogelijk te maken”, zegt bevoegd schepen Rudolf Scherpereel (N-VA).

De draaimolen zal het een drietal uur zonder muziek en lichtjes moeten stellen. © JVGK

De paasfoor in Kortrijk gaat steevast gepaard met heel wat muziek, lawaai en felle lichten. Het hoort er traditioneel bij, maar dat wil niet zeggen dat het ook anders kan. Daarom lanceert Kortrijk dit jaar opnieuw een prikkelarme dag. Laat je in alle stilte in de lucht schieten of vis achter de eendjes in het donker. Volgens de stad is het de ideale gelegenheid voor mensen die soms wat moeite hebben met een bezoek aan de foor. Voor mensen met bijvoorbeeld migraine of epilepsie of kinderen zijn de attracties wel leuk, maar door de vele prikkels kan het hen soms te veel worden. De input van veel verschillende attracties naast elkaar filteren, werkt dan meestal vermoeiend.

“Het stadsbestuur wil dat iedereen welkom is in Kortrijk en kan deelnemen aan sport, cultuur en het stadsleven. Ook de kermis hoort daarbij”, aldus schepen van Markten en Foren Rudolf Scherpereel (N-VA). “Met 6.000 gratis oliebollen in de rusthuizen en 4.000 gratis tickets denken we niet enkel aan senioren en aan zij die het iets minder breed hebben. Bovendien wordt de Paasfoor op maandag 9 april even prikkelarm. We maken er een punt van om onze feesten en evenementen zo toegankelijk mogelijk te maken, ook voor mensen die het liever wat rustiger hebben.”

Op vraag van ouders

De kermis is een plaats waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Vorig jaar richtte de stad samen met de foorkramers voor het eerst een prikkelarme namiddag in, op vraag van verschillende ouders. De luide muziek wordt gedempt en te felle lichten worden gedimd. Dat schept een volledig nieuwe sfeer. Zo kan de paasfoor eens op een andere manier ontdekt worden.

“De kermis is een feest voor iedereen. Door deze op een andere, wat rustigere manier in te vullen, worden mensen betrokken die in eerste instantie niet zouden kunnen komen”, zegt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). De Kortrijkse Paasfoor wordt prikkelarm op maandag 9 april tussen 17 en 20 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.