Kortrijk blijft met meer dan 15.000 studenten de grootste studentenstad van West-Vlaanderen

Archiefbeeld - KU Leuven campus Kulak Kortrijk kent voor het tweede jaar op rij een sterke stijging.© AN
Archiefbeeld - KU Leuven campus Kulak Kortrijk kent voor het tweede jaar op rij een sterke stijging.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het aantal studenten in Kortrijk stijgt al een tijdje. “En we mogen ons stilaan met studentensteden als Gent en Leuven meten”, aldus het stadsbestuur. De vier hogeronderwijsinstellingen kloppen dit academiejaar samen af op 15.471 studenten, ruim 2.000 meer dan vorig jaar. Kortrijk blijft zo met voorsprong de grootste studentenstad van West-Vlaanderen.

Hogeschool Vives verwelkomt in het academiejaar 2020-2021 maar liefst 10.464 studenten, een stijging van ruim 16% ten opzichte van vorig jaar. De grootste opleidingen zijn Gezondheidszorg, Bedrijfsmanagement, Toegepaste Psychologie en Sociaal Werk.

De Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) overschrijdt dan weer de kaap van 3.000 studenten en ziet opnieuw de grootste stijging in de opleiding Digital Arts & Entertainment. Ook de opleidingen Graduaat in de Industriële Informatica – multimediatechnieken, Graduaat in het Internet of Things en Graduaat Marketing en Communicatiesupport winnen aan populariteit.

KU Leuven campus Kulak Kortrijk kent voor het tweede jaar op rij een sterke stijging. Met bijna 300 studenten meer dan vorig jaar komt het totale studentenaantal op 1.601 studenten. Het ziet bijna alle opleidingen vooruitgaan, maar vooral Gezondheidswetenschappen springt er uit met een grote toename in aantal studenten.

UGent Campus Kortrijk voerde recent grondige verbouwingswerken door en startte het academiejaar met iets minder studenten (382 ten opzichte van 416) dan vorig jaar. Daar heeft de verhuis van enkele opleidingen naar Gent volgens het stadsbestuur mee te maken. UGent mikt erop om in Campus Kortrijk enkel nog unieke opleidingen aan te bieden en zo in te zetten op hun speerpunten en aanwezige expertise. “Deze gloednieuwe opleidingen zullen de komende jaren ongetwijfeld winnen aan naambekendheid en meer studenten verwelkomen”, klinkt het.

Nog meer

“We mikken op een nog verdere groei, want Kortrijk is dé studentenstad van West-Vlaanderen”, aldus Kelly Detavernier (N-VA), schepen van Onderwijs. “We willen nog meer 18-jarigen overtuigen om een opleiding in Kortrijk te starten.”

“Samen met Kortrijk Studentenstad vzw gaan we de komende jaren extra inzetten op het in de markt zetten van Kortrijk als ideale stad om te studeren aan één van onze vier hoogwaardige hogeronderwijsinstellingen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.