Kortrijk bleef positief in een moeilijk jaar: een positief jaaroverzicht

Kortrijk zorgde voor een coronaveilig evenementenplein en met Sound of Noise was er zelfs een festival.© AN
Kortrijk zorgde voor een coronaveilig evenementenplein en met Sound of Noise was er zelfs een festival.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dit jaar mag er dan één zijn om snel te vergeten, in Kortrijk hebben we eruit gehaald wat erin zat. Van de alternatieve Sinksenfeesten en de extra grote terrassen deze zomer, tot de extra investering in kerstverlichting: tien gebeurtenissen in 2020 waarmee Kortrijk positief in het nieuws kwam.

1. Een nieuwjaarsreceptie voor álle inwoners

Dit jaar werden er op de nieuwjaarsreceptie op 4 januari niet enkel ‘gewone’ hamburgers geserveerd. Wie wilde kon ook kippen-, veggie-, veganistische, gluten- en lactosevrije, halal en koosjere hamburgers krijgen. Op die manier werden alle 130 verschillende nationaliteiten die Kortrijk rijk is, vertegenwoordigd op de nieuwjaarsreceptie aan de verlaagde Leieboorden.

2. Meer en meer het centrum van de gaming-industrie

Gamingbeurs 1UP in Kortrijk Xpo op 22 en 23 februari was dit jaar pas aan zijn tweede editie toe. Toch werd er al fors uitgebreid. Een 50-tal standhouders voorzagen twee dagen lang zo’n 6.000 bezoekers van alles wat met gamen te maken heeft. Daarmee staat Kortrijk nog meer op de kaart als centrum voor game-ontwikkelaars.

3. Feest voor tien jaar K

Op 11 maart 2020 was het exact tien jaar geleden dat shoppingcenter K in Kortrijk de deuren opende. Met een grote wedstrijd werd de beste shopper van Kortrijk gezocht en gevonden.

4. Bloemetjes voor de zorg

Een uitzonderlijk zicht, eind maart aan de hoofdingang van AZ Groeninge. Zes laatstejaars bloemsierkunst van het Provinciaal Technisch Instituut parkeerden er hun bloemenmobiel en sloegen er aan het bloemschikken. Hun actie voor het zorgpersoneel was een van de eerste, maar er zouden er nog tientallen volgen. Ontbijtkoeken, pizza’s, frietjes, donuts, chocolade…: je kon het zo gek niet bedenken, of het werd afgeleverd aan de ingang van het ziekenhuis. Zorgkundigen die na hun shift naar huis vertrokken, werden verwelkomd met warm handengeklap en duizenden witte lakens.

Zes laatstejaars bloemsierkunst van het Provinciaal Technisch Instituut parkeerden hun bloemenmobiel aan de hoofdingang van AZ Groeninge en sloegen er aan het bloemschikken voor het zorgpersoneel.© AN
Zes laatstejaars bloemsierkunst van het Provinciaal Technisch Instituut parkeerden hun bloemenmobiel aan de hoofdingang van AZ Groeninge en sloegen er aan het bloemschikken voor het zorgpersoneel.© AN

5. Virtuele Sinksenfeesten

De alternatieve en virtuele Sinksenfeesten op 1, 2 en 3 juni waren een succes. Het openingsmoment telde naar schatting meer dan 65.000 kijkers. Heel wat bekende artiesten, zoals Wim Opbrouck, Ozark Henry, Niels Destadsbader, Compact Disk Dummies en Brihang, passeerden op eigenwijze en speelse manier de revue.

6. Pas ontdekt liedje van Johny Turbo als eerbetoon

In maart ontdekte Adelbert Algoed, ook bekend als de zelfverklaarde nachtburgemeester van Kortrijk, op zijn zolder twee oude liedjesteksten die hij halfweg de jaren 90 schreef met de alom bekende Johny Turbo. De Turbo Alive Band nam ‘De Klepeleire van ‘t Stad’ op en stelde het nummer op 16 juli voor aan het grote publiek, inclusief videoclip. De tekst is een ode aan de bellenman van Kortrijk, Peter Caesens. Peter overleed op 11 maart in een tragische woningbrand.

7. Eerste vrouwelijke burgemeester

Eind september begon de federale regeringsvorming eindelijk te vlotten. Al snel bleek dat burgemeester Van Quickenborne zou vertrekken om minister van Justitie te worden. Ruth Vandenberghe werd daarop, vrij onverwacht, de eerste vrouwelijke burgemeester in onze stad. Ze begon op 1 oktober met een klein hartje aan de taak.

8. één groot terras

Op 8 juni mochten horecazaken voor het eerst sinds 13 maart open. Om de verplichte afstand van 1,5 meter tussen klanten te kunnen bewaren, richtte het stadsbestuur een pak nieuwe terrassen in. Kortrijk telde deze zomer op die manier ongeveer 7.000 vierkante meter aan terrassen. Een verdubbeling.

9. Een echt festival

Op 10 oktober werd Depart XXL, het eerste coronaproof evenementenplein van ons land, voor het eerst in gebruik genomen. De organisatoren van metalfestival Alcatraz organiseerden er Sound of Noise voor zo’n 750 fans. Het was het eerste en laatste van het jaar. Het stadsbestuur hoopt er in het voorjaar weer heel wat organisatoren naartoe te lokken.

10. Stemmige kerstverlichting

Op 27 november om 18.00 uur precies floepten 1,3 miljoen (!) kerstlichtjes aan in Kortrijk. Het stadsbestuur besloot extra te investeren in gezelligheid, omdat een kerstmarkt of ijspiste dit jaar niet kan. Het verspreidde meteen ook een oproep onder de Kortrijkzanen om mee te doen. Duizenden inwoners besloten hun voortuin, raam, of zelfs hele huis feestelijk te verlichten.

De kerstverlichting aan de Broeltorens, een statig onderdeel van de liefst 1,3 miljoen kerstlichtjes die op 27 november om 18 uur precies in Kortrijk aanfloepten.© AN
De kerstverlichting aan de Broeltorens, een statig onderdeel van de liefst 1,3 miljoen kerstlichtjes die op 27 november om 18 uur precies in Kortrijk aanfloepten.© AN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier