Kortrijk bekroont bouwheren met durf en architecten met lef

Laureaten Sis Pillen, Delfien Versaevel, Steve Knockaert en Sophie Lanckriet. © TD
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sis Pillen en Delfien Versaevel hebben de Pijs van de Jury en Sophie Lanckriet de Publieksprijs van de Architectuurprijzen Kortrijk 2022 gewonnen. De architectuurprijzen zijn uitgereikt in de Budafabriek. De prijs is een organisatie van Architectuur Kortrijk (AK) en Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk (ABEKO), in samenwerking met de stad Kortrijk.

In totaal werden er 38 projecten ingestuurd voor de Architectuurprijs Kortrijk 2022. Uit deze inzendingen selecteerde de beoordelingscommissie acht projecten. “Het ging telkens om bestaande, private en kleinschalige projecten die interessant werden omgevormd of die werden afgebroken en weer opgebouwd. Met onze prijs willen we ook tonen welke architecten in staat zijn om bijzondere projecten vorm te geven om zo verder te bouwen aan een kwalitatieve stad die Kortrijk wil zijn”, zegt Sigert Defrancq, coördinator Architectuurprijs Kortrijk 2022.

Creativiteit

Iedereen kon een stem uitbrengen voor de Publieksprijs via een QR-code of via de website. Een jury besliste wie de Architectuurprijs Kortrijk 2022 zou winnen. “De acht geselecteerde projecten toonden ons een rijk gamma van mogelijkheden en oplossingen: verrassende en inventieve ingrepen die wij niet meteen verwachtten en die toonden hoe men met creativiteit bijzondere en aangename woningen kon realiseren”, duidt Bram Aerts van TRANS architectuur en juryvoorzitter.

“De taak van de jury was zeker niet gemakkelijk. Het project van een woning uit 1913 boeiende ons het meest: met minimale architecturale ingrepen werd de charme van de eclectische woning van het begin van vorige eeuw bewaard. Een bescheiden vide werd gecreëerd op het gelijkvloers om de donkerste ruimte te voorzien van voldoende natuurlijk daglicht, gerealiseerd door een grote doorgetrokken raamopening te genereren over verdieping 0 en +1.”

De woning aan de Minister Julien Liebaertlaan 18.
De woning aan de Minister Julien Liebaertlaan 18. © Sis Pillen & Pxl

Het gaat om de woning aan de Minister Julien Liebaertlaan 18 die bekroond werd met de Architectuurprijs Kortrijk 2022. Sis Pillen en Delfien Versaevel kochten de herenwoning aan in 2020. Sis, zelf architect, ging scheep met Kobe Pillen (platform architectuur), Dimitri Vroonen (DMTR architectuur) en Hannes Monserez (Macadam Atelier). De bestaande woning straalt op zichzelf charme en authenticiteit uit, maar er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven.

Er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven.
Er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven. © Sis Pillen & Pxl

“Het project mocht gedurfd zijn, maar tegelijkertijd was ons budget voor de renovatie beperkt”, zegt het koppel. “We focusten op een nieuwe achtergevel en een nieuwe keuken, die samen met de realisatie van de galerieruimte (MAST art gallery), naast de keuken, een bijzondere band leggen met de tuin. ”

De Publieksprijs werd gewonnen door het project aan de Elzenlaan 4 in Kortrijk. Eigenaar Sophie Lanckriet ging voor de renovatie scheep met Steve Knockaert van TK Architecten naar een oorspronkelijk plan van bekende Belgische architect Marc Dessauvage, die de woning begin de jaren 60 ontwierp.

Alle materialen en technieken waren dringend aan vernieuwing toe.
Alle materialen en technieken waren dringend aan vernieuwing toe. © PXL Beeldcollectief & Tim Van De Velde

De woning had sinds de bouw geen grondige opknapbeurt gehad en stond al enkele jaren leeg. “We beloofden aan de eerste eigenaar om de villa grondig te renoveren, maar met respect voor en het behoud van de originele, natuurlijke materialen zoals baksteen, glas, hout en keramiek”, duidt Sophie.

Om wat extra comfort te bekomen is het volume van een buitenterras toegevoegd aan het volume van de huidige keuken. Er werd ook in het hele huis vloerverwarming geïnstalleerd. “Alle materialen en technieken waren dringend aan vernieuwing toe. Her volledige huis werd gestript: vloeren, dak, ramen, deuren…: alles was weg. Telkens met het plan om voor de heropbouw te zoeken naar bedrijven en ambachtslieden die alles weer in ere konden herstellen”, aldus architect Steve Knockaert.

De nieuwe eigenaars beloofden aan de eerste eigenaar om de villa grondig te renoveren, maar met respect voor en het behoud van de originele, natuurlijke materialen.
De nieuwe eigenaars beloofden aan de eerste eigenaar om de villa grondig te renoveren, maar met respect voor en het behoud van de originele, natuurlijke materialen. © PXL Beeldcollectief & Tim Van De Velde

“Bij de aankoop van de woning beseften de nieuwe bewoners zeer snel dat deze unieke woning deel uitmaakt van het architecturale DNA binnen het Vlaamse Erfgoed. Een renovatie/restauratie met zorg was aan de orde. Toch is dit geen complete retrotrip: hedendaagse kunst en nieuwe architecturale details maken het huis klaar voor de volgende zestig jaar.”

Bouwheren met durf

“Het gaat zowel om waardevolle erfgoedpanden die een nieuw leven kregen als kwalitatieve renovatie- en nieuwbouwprojecten. Kortrijk draagt beeldkwaliteit, architectuur en erfgoed hoog in het vaandel. De Architectuurprijs moedigt kwaliteitsvolle architectuur in onze stad aan.”

“Goede architectuur maakt niet alleen onze stad mooier, maar ook mensen gelukkiger. Met deze prijs belonen we bouwheren met durf en architecten met lef”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing (Team Burgemeester).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier