Kortemarkse Julie Ulin maakt gepersonaliseerde kaartjes in aquarel

Julie Ulin. © gf
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Als leerkracht bracht Julie Ulin (28) een deel van de lockdown noodgedwongen thuis door. Om haar vrije tijd te vullen, kocht ze een aquarelsetje en begon ze wenskaartjes te schilderen. Mét succes, want plots kwamen daar zoveel reacties op dat Julie recent in bijberoep gestart is met het ontwerpen van kaartjes op maat voor allerhande gelegenheden. “Mijn stijl is minimalistisch, met een hint naar Zweden”, legt Julie uit. Ze tekent haar kaartjes met Karta, wat in het Zweeds gewoon ‘kaartje’ betekent.

Julie Ulin woont samen met haar man Thomas Maertens en dochtertje Suzanne (bijna 1 jaar) op het Stationsplein in Kortemark. Ze geeft Engels en Nederlands in de Middenschool in Torhout, maar recent begon ze in bijberoep met Karta, leuke, gepersonaliseerde kaartjes in aquarel voor elke gelegenheid: verjaardagen, maar ook geboortes en huwelijken.

“Ik heb altijd graag aquarellen gezien, ook als illustratie in kinderboeken”, gaat Julie van start. “Nu kan je in het onderwijs ook wel creatief zijn, maar ik zocht toch nog naar iets extra’s. Tijdens de coronamaanden was ik grotendeels thuis en daarom kocht ik een aquarelpaletje.”

Geboortekaartjes

“Een eerste kaartje stuurde ik naar mijn beste vriendin, die heel enthousiast reageerde en me vroeg om een verjaardagskaartje te maken voor een kindje. Uiteindelijk ben ik al mijn werkjes gaan verzamelen op een Instagram-pagina en daar kwam veel reactie op en daaropvolgend ook veel vraag naar kaartjes.”

Enerzijds maakt Julie dus gepersonaliseerde kaartjes, maar sinds kort is er meer.

“Recent kocht ik een fotoscanner”, gaat Julie verder. “Daarmee kan ik details en stukjes van mijn schilderijtjes inscannen om ze op die manier verder te bewerken en er nieuwe samenstellingen mee te maken.”

“Het is mijn droom om bijvoorbeeld huwelijksuitnodigingen en geboortekaartjes te ontwerpen. Ook bijhorende stickers voor doopsuikers behoren tot de mogelijkheden.”

“Onlangs deed een lokale handelaar al een bestelling wenskaartjes en etiketten. Daar ben ik natuurlijk best trots op”, glundert Julie.

“Ik noemde mijn bedrijfje ‘Karta – minimalistic watercolour art’. Karta is Zweeds voor kaart, en dat is niet toevallig want ik hou heel veel van de Scandinavische minimalistische stijl.”

“Momenteel ontwerp ik verschillende collecties voor hippe babywinkels en bloemenwinkels. En ik werk ook aan een kerstcollectie, uiteraard ontbreekt ook hier de link met Zweden niet.”

Karta vind je op Facebook of op Instagram via karta_mwa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier