Kortemarkse dames organiseren creatieve workshops voor kinderen

Kaatje (links) en Leila vertrekken steeds vanuit een verhaal. Met Pasen is dit 'Tip, de gestipte kip'. © (foto JDK)
Redactie KW

Een kleuteronderwijzeres en een lerares muziek vonden elkaar in hun passie en laten tijdens workshops voor kinderen hun creaties tot leven komen via beweging, ritmiek en klank. Met ‘Tip, de gestipte kip’ bieden Kaatje Devoghel en Leila Paesbrugghe kinderen tussen 4 en 12 een creatief avontuur aan.

“Ik ben oorspronkelijk afkomstig van Zarren en ben kleuterjuf in gemeenteschool De Kreke”, vertelt Leila Paesbrugghe. “Ik startte naast het lesgeven ook met Stoeff, waarbij ik bij mij thuis in Esen creatieve workshops organiseer. Ook bied ik Stoeff-boxen aan voor wie het aan tijd en creativiteit ontbreekt. Een Stoeffbox is een partybox op maat gemaakt voor een verjaardagsfeest, waarmee de jarige en zijn vriendjes creatief kunnen bezig zijn. Je kan het een beetje vergelijken met de boxen van Hello Fresh, maar dan op knutselniveau.”

Krachten bundelen

“Mijn kinderen namen deel aan een workshop bij Leila en zowel zij als ik waren onmiddellijk razend enthousiast”, gaat Kaatje Devoghel verder. Ze is leerkracht muziek en expressie aan het Godelievecollege in Gistel en woont in de Ichtegemstraat. “Ik wou altijd al eens iets expressief doen met lagereschoolkinderen en startte een tijd geleden met mijn eigen muzikale workshops ‘Uit je’. Leila en ik besloten onze krachten te bundelen en de creativiteit en de muziek samen te laten gaan, want dat leek ons de perfecte match. We doen tijdens onze workshops elk ons eigen ding, samen maar toch apart. De kinderen die in het verleden deelnamen, komen graag terug, maar nu we willen graag ons publiek uitbreiden.”

Tip de kip

“Een workshop bij ons telt maximum tien kinderen en we starten met een gezamenlijk moment. We vertrekken steeds vanuit een verhaal. Met Pasen brengen we het verhaal van Tip, de gestipte kip. De kinderen worden via hun fantasie meegenomen in het verhaal. Er worden liedjes gespeeld met muziekinstrumenten, het verhaal wordt gebracht via een toneeltje, er zijn bewegingsactiviteiten en ze keren steevast naar huis met een zelfgemaakt kunstwerkje. Als we een tweedaagse workshop doen, krijgen de papa’s en mama’s ook een toonmoment. De reacties nadien zijn altijd heel leuk. Ouders vragen ons vaak om een opname van de gezongen liedjes, zodat de kinderen ze thuis ook nog eens kunnen nazingen. Het zou in de toekomst wel eens leuk zijn om een workshop te kunnen geven in bibliotheken of culturele centra”, besluiten de twee creatievelingen.


Meer info: www.stoeff.be en www.uit-je.be of via mail naar kaatjedevoghel@hotmail.com of leila@stoeff.be

(Jeffrey Dael)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier