Kortemarkse brandweer krijgt nieuwe postoverste

Op de markt in Kortemark vindt op zaterdag 28 september om 15.45 uur een machtsoverdracht plaats voor de leiding van het brandweerkorps.

Kapitein Jacky Coopman geeft het bevel door aan kapitein David Vanden Eynde. © foto JV

Kapitein Jacky Coopman (65) stond dertig jaar aan het hoofd van de vrijwillige brandweer en bouwde die uit tot een korps dat mag gezien worden. “Ik ben in 1983 begonnen als gewone brandweerman. In 1987 werd ik tot onderluitenant benoemd en op 12 augustus 1989 werd ik als luitenant-dienstchef benoemd. Ikzelf ben van Nieuwpoort afkomstig, maar er was een vacante plaats bij de technische dienst van Kortemark. Ik heb de nodige cursussen gevolgd, werd gepromoveerd en van het één kwam het ander. In 2008 ben ik beroepsbrandweerman geworden.”

“In 2015 nam ik de functie van preventieadviseur op in de zone. Daar moest ik starten vanaf nul. Ik heb altijd het geluk gehad dat ik in Kortemark kon blijven. Ik wil het korps na de bevelsoverdracht blijven steunen indien nodig. Ik ben er echter zeker van dat het met David voor honderd procent in orde zal zijn. In de laatste jaren hebben we een enorme vooruitgang gemaakt. Het is een volwaardige dienst geworden. Ik had ook het geluk om nooit kemels te schieten. Ik heb in mijn loopbaan veel mooie dingen gered. Ik had ook altijd een goeie samenwerking met onze mensen. Want alleen kan je het niet, je moet een goede groep achter je hebben.”

Vijf burgemeesters

“Het is gedaan, het is gepasseerd”, mijmert Jacky verder. “Maar ik kijk terug op een lange periode waarin ik met het korps veel verwezenlijkt heb: een nieuwe kazerne, een vernieuwd wagenpark,… Het was niet altijd rozengeur en maneschijn, maar alles is toch goed verlopen. We zijn tenslotte met bijna 40 mensen die je moet laten samenwerken. Het was een groot voordeel dat ik aan de gemeente werkte, maar het beste wat me overkwam, was dat ik beroepsbrandweerman werd. Dat was een totale ommekeer want ik kon meteen veel meer tijd in mijn job steken. Je moet een goede relatie hebben met de mensen die boven je staan, anders kom je er niet. Ik heb in mijn diensttijd vijf burgemeesters versleten. Het moet altijd van twee kanten komen. Tja, David is de enige officier in ons korps, hij zal het niet makkelijk hebben. Maar we zijn manschappen aan het klaarstomen zodat er nog enkele sergeanten bijkomen. Mijn tijd is voorbij, het is nu aan David. We hebben elkaar altijd gewaardeerd en gerespecteerd. Ons gezamenlijk doel was altijd om het korps te verbeteren. Ik was soms drie avonden per week niet thuis. Maar Frieda, mijn vrouw, heeft dit altijd aanvaard. Ik kan iets moois achterlaten en David kan met iets moois starten!”

Kapitein David Vanden Eynde (45) neemt de job van Jacky over. “De term commandant dekt niet meer dezelfde lading als postoverste van nu. We krijgen hier een heel andere invulling van de taak. In de zone Westhoek zijn er 23 postoversten. Ikzelf ben diensthoofd logistiek van de zone. De burger is beter beschermd door de zone. Wanneer er iets gebeurt, is het altijd zeker dat de brandweer komt. Dat kan bijvoorbeeld met een autopomp van Kortemark zijn, een tankwagen van Koekelare en een officier van Leke: er zal altijd iemand zijn.”

Persoonlijke accenten

Vanaf september zal David Vanden Eynde de post Kortemark leiden, maar hij zal geen administratieve taken meer hoeven te doen. “Ik ben nu 28 jaar in dienst van de brandweer Kortemark. De samenwerking met Jacky was altijd fantastisch goed. Sinds 1 februari ben ik beroepskapitein. Ik werkte 19 jaar als vertegenwoordiger bij de firma Van Assche die in brandweerinfrastructuur doet. Sinds mijn 18 jaar ben ik doordrongen van de brandweer. Ik ben gestart als gewone brandweerman en heb alle rangen doorlopen tot kapitein. Dat is een groot voordeel als je een leidinggevende functie hebt.”

“Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht, hoor. Ik zal hier niet veel veranderingen doorvoeren, want ik erf een goed draaiend korps. Al zal ik natuurlijk wat persoonlijke accenten leggen. Ik moet hier leiding geven aan 38 mensen, allemaal verschillende karakters. Ik hoop streng, maar rechtvaardig te zijn. Ik heb heel veel van Jacky geleerd en nog meer aan hem te danken! Er wacht me een moeilijke taak, daar ben ik me van bewust. Ik was altijd tweede in bevel, de beste en gemakkelijkste plaats die je kunt hebben. Maar nu zal ik het zelf moeten bewijzen. Toch zie ik dit als een droom die uitkomt. De viering wordt een passend en respectvol afscheid. Hierbij is iedereen uitgenodigd op de ceremonie.”

(Johan Vandaele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.