Kortemarks kattenbeeld prijkt straks op Iepers belfort: “Ieper als katten- en als vredesstad samenbrengen”

Katten spelen een heel grote rol in de schilderijen van Chihiro Kondo. Haar beeldje, dat nu in het restauratieatelier is om er vie 3D-techniek een stenen exemplaar van de maken, schittert straks op een van de friezen in de Ieperse lakenhalle. (foto JDK)
Redactie KW

De Japanse kunstenares Chihiro Kondo, die samenwoont met haar man en ontwerper Koenraad Dewulf, gaf onlangs gehoor aan de oproep van het Ieperse stadsbestuur om een kattenbeeldje te ontwerpen voor het Belfort. Haar werkje werd, samen met twee andere, gekozen uit 32 inzendingen.

“De winnende beeldjes krijgen een geldprijs van 500 euro, maar daar doe je het niet voor. Je doet het als kunstenaar wel om je werk vereeuwigd te zien op de Ieperse Lakenhallen, die Unesco Werelderfgoed zijn. Dat idee alleen al, dat mijn beeldje daar binnen een paar 100 jaar nog steeds prijkt… Het grappige is, ik schilderde in mijn werken al heel wat katten en andere dieren, maar nog nooit maakte ik een beeld.”

Eerbetoon

“De originele beeldjes waren zo sterk aangetast door de tand des tijds, dat niet meer te achterhalen viel wat ze juist voorstelden. De nieuwe beeldjes staan symbool voor alle katten die in de loop van de geschiedenis van de Belforttoren werden gegooid. Katten waren in het verleden het mikpunt van geweld omdat ze geassocieerd werden met het kwaad. Tijdens de jaarmarkten werden er altijd een paar levende exemplaren van de toren naar beneden geworpen. Deze traditie hield stand tot in 1817. De drie kattenbeeldjes zijn een eerbetoon aan alle katjes die onnodig leden.”

De drie kattenbeeldjes zijn een eerbetoon aan alle katjes die onnodig leden

“Ik gaf mijn beeld niet alleen een kattenkop, maar ook twee voorpootjes”, vervolgt Chihiro. “Sommigen zeggen dat de kat aan het slapen is, anderen menen dat ze waakt. Mijn inspiratie haalde ik bij de Nemuri Neko, wat zoveel betekent als slapende kat. De Nemuri Neko is een historische houtsculptuur uit het Toshogu tempelcomplex in Japan. Deze tempel is, net zoals de Ieperse Lakenhallen, Unesco Werelderfgoed.

Aan de achterzijde van de afbeelding in Japan vind je ook nog een vogel terug. Normaal gezien zou een kat de vogel opeten, maar hier wordt gesuggereerd dat beide dieren ook naast elkaar kunnen leven zonder elkaar kwaad te doen, een symbool voor de vrede. Met dit werk wil ik Ieper als kattenstad en als vredesstad samenbrengen in mijn beeldje.”

“De beeldjes worden begin volgend jaar op de toren geplaatst, maar in december worden alle 32 de inzendingen tentoongesteld voor het grote publiek.”

Een bekroning

“Voor mij is dit wel een bekroning, want exact 10 jaar geleden kreeg ik in New York de eerste prijs uitgereikt door de VN op de International Peace Art Exhibit en laat Ieper nu net de vredesstad bij uitstek zijn.” (JD)

Chihiro Kondo exposeert nog tot en met 29 augustus in de beeldentuin en de ateliers van Mia Moreaux, Eernegemstraat 120 in Oudenburg. Je kan de expo vrij bezoeken elke zaterdag en zondag van 14 tot 19u.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier