Korte paniek in Heule nadat vrouw bij graafwerken op granaten stoot

Kortstondige paniek in de Wittestraat in Heule donderdagnamiddag. Tijdens het graven van een put legde een bewoner, onbewust, een opslagput van munitie vrij. Een van de granaten begon meteen te roken waarna de dame de politie op de hoogte bracht.

DOVO kwam ter plaatse bij de woning van Hilde Soete. © CLL

Een moment van rouw en bezinning draaide voor Hilde Soete uit op een tijdelijke evacuatie van haar woning. “We wilden eigenlijk de hond van mijn broer begraven, bij ons in de tuin nabij een boom die mijn man zaliger had geplant”, horen we. “Toen we ongeveer 1 meter diep waren, stootte ik op iets hards en meteen spoot een witte rookpluim omhoog. Ik zag dat het een soort van granaat was, zonder te aarzelen nam ik dat spul in mijn handen en gooide ik het verderop in de gracht. Het was misschien wel gevaarlijk maar ik wilde niet dat mijn woning zou ontploffen.”

Zowel politie als brandweer kwamen ter plaatse en al snel bleek dat Hilde op een oude munitieput van de Eerste Wereldoorlog terecht was gekomen. “Echt verbaasd ben ik niet”, gaat ze verder. “Zo’n vijf jaar geleden, toen we hier een nieuwe waterput wilden steken, troffen we al meer dan 50 bommen aan. Blijkbaar liep hier, vroeger dan toch, een treinspoor dat de Duitsers gebruikten om het front te bereiken. Waar onze woningen staan, was een munitieopslag. Na de oorlog hebben ze hier alles begraven en dat zijn dus de dingen die we nog met de regelmaat van de klok bovenhalen. DOVO kwam toen langs en is hier enkele dagen bezig geweest met alles op te ruimen. Nu moeten we enkel wachten totdat ze opnieuw langs zijn geweest.”

Hilde Soete wilde de hond van haar broer begraven toen ze op het oorlogstuig stootte.
Hilde Soete wilde de hond van haar broer begraven toen ze op het oorlogstuig stootte.© CLL

In afwachting van de komst van de ontmijningsdienst werd een veiligheidsperimeter van 100 meter ingesteld. De directe buren werd dan ook gevraagd om hun woning te verlaten, wat voor een korte paniek zorgde.

Rond 19.00 uur kwam een ploeg van DOVO ter plaatse, waarna hun mensen een analyse van het terrein maakten. “Volgens de mensen van de ontmijningsdienst betreft het hier 1 fosforgranaat die men hier gaat neutraliseren“, laat de officier van de brandweer ons weten. “Er werd nog wat munitie en ander oorlogstuig aangetroffen, maar dat kunnen de mensen van DOVO meenemen zonder verder gevaar voor de omwonenden. We kunnen dan ook de veiligheidsperimeter afsluiten waardoor iedereen terug zijn woning mag betreden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.