Koramic Real Estate trekt appartementsgebouw op vlakbij natuurgebied in Raversijde

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het Kortrijks vastgoedbedrijf Koramic Real Estate wil in 2021 starten met het optrekken van een appartementsgebouw dat bestaat uit vijf bouwlagen binnen de nieuwe verkaveling ‘Duinen Oostende’. “De bouw start normaal begin 2021”, vertelt CEO Bert Weemaes.

Recent kocht het vastgoedbedrijf met hoofdzetel in Kortrijk en lokale kantoren in Polen, Duitsland en Roemenië, een stuk grond aan dat kadert binnen de nieuwe verkaveling. Het project O’Duin is een nieuw residentieel project en bevindt zich in het decor van zee, strand en duinen. In 2017 werden er nog 87 huizen opgetrokken tussen de Emiel De Smitlaan en de Dorpstraat. Twee jaar eerder waren er nog hevige protesten van buurtbewoners die tegen de nieuwe verkaveling waren. De gouverneur veegde die protesten echter van tafel en keurde de bouwplannen goed. Toen al werd aangekondigd dat enkele jaren later appartementen zouden gebouwd worden in een laatste fase. Het project heeft een totale oppervlakte van ongeveer vier hectare. Het is omgeven door natuurgebied, maar ook binnen de site werd een groenzone aangelegd van 3.500 m². Het nieuwe appartementsgebouw komt tussen de Nieuwpoortsesteenweg en de Zoutziederstraat.

Eerste project

“Waarom we voor deze locatie kozen is vrij simpel. We distantiëren ons een beetje van het grote gebeuren en de drukte van de binnenstad met dit project. Mariakerke is zeer rustig, maar toch zit je niet ver van het bruisende stadsleven dat zeer aanwezig is in Oostende”, vertelt CEO van Koramic Real Estate, Bert Weemaes. “We zitten middenin een prachtig stuk natuur en op wandelafstand van de zee. Dit is ons eerste project, maar we sluiten niet uit dat er nog projecten volgen. We zijn zeker geïnteresseerd om andere zaken in Oostende of bij uitbreiding aan de kust te bekijken.”

Koramic Real Estate start met de bouw van O' Duin. (foto gf)
Koramic Real Estate start met de bouw van O’ Duin. (foto gf)

Het gebouw moet kunnen opgaan in de omgeving volgens de CEO. “Architectuur moet zich altijd wat in het stedelijk weefsel kunnen inbedden. Het gebouw mag niet de lucht inspringen. Dat is niet alleen in een binnenstedelijk project belangrijk, maar ook hier is dat het geval. Het gebouw moet discreet zijn met respect voor de mooie omgeving. De connectie met de natuur staat dan ook centraal. Maar er is aan alles gedacht. Aan de hand van zonnepanelen produceren we onze eigen groene energie, er komt een natuurlijk groendak en er is zelfs een slimme brievenbus, die elke logistieke handeling van pakjes automatiseert”, aldus de CEO.

Groenzone

De bewoners krijgen een uniek zicht. Enerzijds op de luchthaven en anderzijds op het uitgestrekt natuurgebied achter het Duinenkerkje, de duinen en de zee. De Stad Oostende kocht in april van dit jaar negen hectare groenzone ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk. Het kerkje is in de volksmond beter bekend als het Duinenkerkje en ligt op een boogscheut van het natuurgebied in Raversijde met zicht op de duinen. “Door de aankoop van negen hectare grond van verschillende eigenaren kunnen we ook de site rond de kerk inrichten als natuurgebied. Dat geheel laten we dan aansluiten op het Groen Lint”, vertelt schepen van Openbaar Domein Björn Anseeuw (N-VA).

Het appartementsgebouw bevindt zich naast een uitgestrekt natuurgebied.
Het appartementsgebouw bevindt zich naast een uitgestrekt natuurgebied.

“Rond de stad hebben we momenteel al 35 kilometer Groen Lint en dankzij de aankoop kunnen we het Groen Lint laten overgaan in de zeedijk. We willen in Raversijde ook nieuwe duinen ontwikkelen. Samen met het Agentschap Natuur en Bos en het Agentschap Onroerend Erfgoed bekijken we nu hoe de site zal worden ingevuld.” De stad betaalde meer dan 610.000 euro voor de negen hectare natuurgebied.

Start begin 2021

Op de website van het vastgoedbedrijf wordt aangekondigd dat het stuk natuurgebied zal ingericht worden met waterplassen, riet, biezen en andere vormen van natuurlijke ontwikkeling. Schapen zouden er het beschermde landschap door begrazing beheren en onderhouden. “Waterplassen zorgen altijd voor biodiversiteit. Maar een concreet plan is er voorlopig nog niet. Voorlopig worden die plannen nog uitgewerkt”, aldus de schepen.

De start van de bouw is voorzien voor begin 2021 en zal twee jaar duren. “Dat kan ook wat vroeger zijn, maar ik reken voor alle veiligheid toch op twee jaar. Wat de prijzen van de appartementen betreft, die liggen te ver uiteen om er een prijs op te plakken. Dat hangt allemaal af van verschillende elementen zoals het zicht, enzovoort. Maar de prijzen zijn zeker marktconform”, besluit Weemaes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier