Koppels annuleren huwelijksfeesten: feestzalen in nood

Dias en Lise Ghysbrecht: “Op 24 juli trouwen we sowieso voor de wet. We zien dan wel of er iets mogelijk is.”© Foto Kurt
Dias en Lise Ghysbrecht: “Op 24 juli trouwen we sowieso voor de wet. We zien dan wel of er iets mogelijk is.”© Foto Kurt
Hannes Hosten

Ook al komt de vaccinatie nu echt op gang, de feestzalen blijven in de grootste onzekerheid. Heel wat mensen verplaatsen hun feesten voor het voorjaar of zelfs al voor de zomer. Miquel Dias en Lise Ghysbrecht (beiden 27) uit Kortemark beslisten om hun bruiloftsfeest op 24 juli volledig te annuleren. “Een dansfeest tot in de vroege uurtjes zal er ook dan nog niet in zitten”, vreest het koppel, dat nu gaat voor een jawoord in het klein.

2021 moest voor Miquel en Lise een jaar worden om nooit meer te vergeten. Ze zijn al iets meer dan vierenhalf jaar samen en wilden hun liefde komende zomer bezegelen met een huwelijk. “Het eerste plan was om op 6 augustus in het huwelijksbootje te stappen”, vertelt Miquel. “We planden een trouwfeest in De Vossenberg in Hooglede, maar in september kregen we bericht dat de zaak werd stopgezet door de coronacrisis. We zochten en vonden dan een andere zaal, salons Ten Boogaerde in Kortemark. Daardoor moesten we ook de datum verzetten: van 6 augustus naar 24 juli.”

“Risico nog te groot”

“Ik had mijn vriendin al in 2019 ten huwelijk gevraagd. Onze intentie was er een feest van te maken met om en bij de 150 genodigden, drank en eten, een dj tot in de vroege uurtjes… waar iedereen zich ongeremd kon amuseren en plezier maken. Maar de ervaring van de afgelopen maanden leert ons dat dit niet mogelijk zal zijn. Niemand die weet wat de regels deze zomer zullen zijn, maar het risico is sowieso nog te groot. Dat is geen pessimisme, maar realisme.”

“Een trouwfeest deze zomer? Nee, het risico is nog te groot”

“Wellicht blijven mondmaskers nog wel even de norm”, vrezen Miquel en Lise. “Zal je van de ene tafel naar de andere mogen lopen? Mag je dansen? Zal er nog een avondklok gelden? Niemand weet wat het komende jaar zal brengen. Toen we in september een nieuwe zaal vastlegden, leek de coronasituatie redelijk onder controle. Maar in oktober werd het helemaal niet beter. Voor hetzelfde geld volgt er in maart, april een derde golf. Je kan niet blijven uitstellen.”

Intieme trouw

“We hadden al heel wat geregeld: ringen zijn besteld, binnenkort gingen we kijken voor trouwkleren, een fotograaf, een videograaf… Maar hoe vlugger we nu beslissen of het feest doorgaat of niet, hoe beter. We hadden afgesproken om nog tot nieuwjaar te wachten en dan de knoop door te hakken. Op 24 juli zullen we trouwen voor de wet en we zien dan wel wat er mogelijk is. Zal je op restaurant kunnen met 20 mensen? Wordt het eerder een barbecue in de tuin? Dat zien we dan wel. Maar sowieso wordt het eerder een intieme trouw. Niets belet ons dat we later nog een groot feest geven, als we vijf jaar getrouwd zijn of zo.”

Bij alle feestzalen horen we hetzelfde: mensen zijn nu al hun feesten voor het voorjaar en zelfs voor de zomer aan het annuleren, al gaat het bij de meesten nog om uitstel en nog niet om definitief afstel. In afwachting van betere tijden houden veel zalen zich bezig met afhaalservice en die draaien behoorlijk goed.

Zaakvoerders feestzalen: “Niet flauw doen, dit is een drama”

“Mensen bellen ons nu om hun feesten in mei en juni te verplaatsen”, vertelt Tim Saint-Germain van de bekende salons in Diksmuide. “Wij geven dan een optie op een nieuwe datum in 2022. Als de oorspronkelijke datum toch nog zou lukken, dan kan dat nog. Anders wordt het de optie. Maar de kans is klein dat het in mei-juni beter zal zijn. We vrezen ook voor de zomer. Gelukkig is de zaak onze eigendom en is het aflossen van de lening voorlopig uitgesteld. Anders zou het ons niet lukken.”

“We krijgen geen enkel perspectief”, horen we in De Grote Stove in Zuienkerke. “De communies: gaan die door of niet? Als we nu eens iéts zouden weten! Mensen zijn nu al volop aan het verplaatsen voor de maand april. Nochtans willen de mensen echt wel feesten. Als we weer mogen, doen we het , zeggen ze. Het mag zelfs een datum in de week zijn. Wij zijn klaar voor de strijd. Als we weer open mogen, zal het een topper worden.”

“We blijven in het ongewisse”, luidt het bij Alta Ripa in Avelgem. “Mensen verplaatsen hun feest al voor de tweede of derde keer. Sommigen hopen dat vanaf maart een en ander mag doorgaan. Wij hopen het met hen, maar het lijkt onwaarschijnlijk. Sommigen behouden hun datum, maar nemen een optie op een datum in 2022 of 2023.”

“We rekenen erop dat in 2022 alles weer normaal zal zijn, anders zullen er rampen gebeuren”, zegt Xavier Dehouck van salons Driekoningen in Beauvoorde bij Veurne. “Feesten voor juni worden nu al verzet. En voor afhaalservice is onze ligging niet ideaal. Niet centraal genoeg. Een maand of zes hebben we de leningen niet moeten afbetalen, maar nu wel weer. Maar we hebben geen inkomsten. Dat geldt ook voor het personeel: ook zij hebben een lening lopen, ook zij willen vooruit. Ze vragen me: Xavier, wat moeten we doen? Maar ik weet het ook niet.”

Ook Rudy Maes van onder meer salons Cortina in Wevelgem is er het hart van in. “We moeten er niet flauw over doen: dit is een drama”, zucht hij. “Onze traiteurdienst op eindejaar viel goed mee, maar nu volgen er drie zware maanden. Met wat geluk mogen we in april starten met heel veel regels en beperkingen, maar ik denk dat het tot in juni heel moeilijk zal zijn. De mensen bellen ons voor verplaatsingen en annulaties, maar er zijn al zoveel wijzigingen geweest. Wat is er de voorbije weken allemaal niet gezegd geweest over de vaccinaties? Het verandert elke dag. We hebben geen houvast. Ik begrijp het, niemand kan er iets aan doen, voor de politiek is het ook moeilijk. Maar wij zitten er wel mee! Er komt echt niets binnen, hé. Ook voor het personeel is dit een drama.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier