Koppel wil niet meer op reis zonder hun gepimpte bus: Hannes Vandersteene bouwt reisbus om tot luxueuze mobilhome

Van buiten lijkt de kampeerwagen op een gewone bus.
Van buiten lijkt de kampeerwagen op een gewone bus.
Xavier Coppens

In het grensdorp duikt een nieuwe reisbus op. Het aantal zitplaatsen is helaas beperkt tot zeven personen en de bus is enkel bedoeld voor privéreisjes. Hannes Vandersteene en Isabelle Fievez toeren er sinds enkele maanden mee rond met z’n tweeën. De reisbus heeft Hannes immers helemaal zelf omgetoverd tot mobilhome. En zeggen dat zijn vrouw tot voor kort helemaal geen zin had om avontuurlijker te reizen met een camper.

Tot een jaar geleden hadden Hannes Vandersteene en Isabelle Fievez uit Steenland het interieur van een mobilhome nog nooit van dichtbij gezien. Ze gingen jaarlijks op reis met de wagen naar Frankrijk. Een huisje met het nodige comfort vonden ze – zoals vele Vlamingen – fantastisch. In de winter mocht dat iets avontuurlijker zijn met de skilatten onder de arm. “Het knaagde bij mij al langer om eens met een mobilhome te reizen. Uiteindelijk kon ik mijn vrouw overtuigen. We trokken met z’n tweeën richting champagnevelden in Frankrijk”, vertelt Hannes.

Vrouw overtuigen

Het interieur van de bus voor de metamorfose.
Het interieur van de bus voor de metamorfose.

“Die mobilhome maakte toch wel veel lawaai en de binnenruimte vond ik erg klein, ook al was die uitgerust voor zes personen”, pikt Isabelle in. Het zag er niet naar uit dat het koppel nog een tweede keer zou reizen met een mobilhome. “Toch bleef ik met het idee zitten om een mobilhome te kopen. Die zou groot genoeg moeten zijn, anders zou ik mijn vrouw niet kunnen overtuigen, maar een luxueuze mobilhome kopen, vond ik veel te veel geld.” En dus ging Hannes op zoek op het web naar een voertuig dat hij kon ombouwen tot mobilhome. Zo botste hij op een oude reisbus, bouwjaar 2006. “De bus had 30 zitplaatsen en was tien meter lang en 3,7 meter hoog. Met het tekenprogramma SketchUp begon ik meteen de plannen uit te tekenen. Van zodra ik zag dat het haalbaar was, had ik zin om de bus te kopen. Er was echter nog een hindernis te overwinnen: mijn vrouw overtuigen. Die verklaarde me gek, maar uiteindelijk heb ik de bus toch gekocht”, lacht Hannes.

Veel meer plaats

Een uitgebreide zithoek: als de tafel zakt, kunnen hier ook twee personen slapen.
Een uitgebreide zithoek: als de tafel zakt, kunnen hier ook twee personen slapen.

Na de aankoop ging Hannes meteen aan de slag. De bus werd helemaal gestript, hij stroopte de mouwen op en paste heel wat zaken zelf aan. “Ik legde zelf de elektriciteit, plaatste nieuwe batterijen in de koffer en zonnepanelen op het dak, zorgde voor de aanvoer en afvoer van water en plaatste de watertanks zelf. Het productieplan liet ik door een technisch tekenaar uitvoeren, net zoals de op maat gemaakte keuken, kasten, bedden, maar hielp de inbouwmeubels wel plaatsen. Alleen het stuur en vijf zetels heb ik behouden.” Volgens Hannes zijn er erg weinig reisbussen die tot kampeerwagen worden omgebouwd. “In de bus is er veel meer plaats dan in een gewone mobilhome. In de keuken zijn er langs beide wanden toestellen geplaatst en ook toilet en douche zitten apart. De douche is overigens een standaard model zoals je die thuis zou installeren, net zoals de kookplaat overigens.”

Vrijheid

De keuken is erg ruim met langs beide wanden keukentoestellen.
De keuken is erg ruim met langs beide wanden keukentoestellen.

Al goed en wel, maar Hannes moest zijn vrouw nog overtuigen om anders te gaan reizen. Het eerste testweekend vond plaats met Valentijn. Of de invloed van Cupido een rol speelde weten we niet, maar dat eerste weekend is Isabelle goed bevallen. “Ik vond het zalig. Dat gevoel van vrijheid dat overheerst, zoals iedereen beweert, klopt echt en het ruimtegevoel zit echt wel goed.

Ondertussen zijn we al een vijftal keren op stap geweest. Boodschappen doen, wat bagage maken, meer is niet nodig om helemaal uitgerust op reis te vertrekken. En gelukkig rijdt de bus niet sneller dan honderd kilometer per uur”, evalueert Isabelle haar eerste avontuurlijke weekends met de mobilhome. Deze zomer gaat de trip richting Beieren in Duitsland. Hannes en Isabelle hebben nu al geen zin meer om zonder kampeerwagen op reis te vertrekken.

Achteraan de bus werd het dubbel bed geplaatst met lavabo en douche.
Achteraan de bus werd het dubbel bed geplaatst met lavabo en douche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier